Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja/sarja 1016116.11.2020 

8706-2019 (03 06 02)

Vahingonkorvausvaatimus tontin raja-aidan rikkoutumisesta vuonna 2017

Lakimies Jukka Jyrkinen, asiakaspalvelusihteeri Anneli Koskela 13.11.2020:

 

Kiinteistö Oy Hiidenvartti (jälj. myös Kiinteistö Oy) vaatii 10.7.2019 Turun kaupungille saapuneella vaatimuskirjelmällä kaupunkia korjaamaan Kiinteistö Oy:n raja-aidan. Lisäksi Kiinteistö Oy on vaatinut katselmusta ennen korjaustyön aloittamista. Kiinteistö Oy:n kyseinen raja-aita sijaitsee Amalianpolun vieressä. Amalianpolulla, joka on kevyen liikenteen väylä, on vuonna 2017 toteutettu kaupungin tilaama ja ulkopuolisen urakoitsijan toteuttama kyseisen polun peruskorjaus, jonka yhteydessä on rakennettu myös valaistus raja-aidan puoleiselle reunalle. Polun peruskorjauksen yhteydessä on kaivettu veto-ojaa putkilinjan asentamista varten. Kiinteistö Oy katsoo, että polun peruskorjauksen yhteydessä raja-aidan betonianturat ovat merkittävästi rikkoutuneet ja raja-aita on alkanut kallistumaan peruskorjaukseen kuuluneen ojankaivuun jälkeen.

 

Turun kaupungilla on vastuuvakuutus If Vahinkovakuutusyhtiö Oyj:ssä (jälj. If). If on käsitellyt kysymyksessä olevan vahinkoasian (vahinkonumero 19.278880) ja antanut korvauspäätöksen 21.10.2019. If on päätynyt ratkaisuun, että tätä vahinkoa ei korvata Turun kaupungin vastuuvakuutuksesta, koska kaupunki ei lain mukaan ole korvausvelvollinen asiassa. If on todennut korvauspäätöksessään, että sille toimitetun Amalianpolun peruskorjauksen suorittaneen urakoitsijan selvityksen ja aidasta olleiden kuvien mukaan raja-aita on ollut huonokuntoinen ja kallistunut jo ennen polun peruskorjausurakkaa, joten raja-aidan kallistuminen ei ole syy-yhteydessä kyseiseen Amalian polun peruskorjaukseen.

 

Kaupungin vahingonkorvausvastuu perustuisi tässä tapauksessa vahingonkorvauslakiin, jonka mukaan vastuu edellyttäisi tahallisuutta tai tuottamusta (huolimattomuus, laiminlyönti) kaupungin toiminnassa. Lisäksi korvausvastuu aina edellyttää, että väitetyn vahinkotapahtuman ja vahingon välillä on syy- ja seuraussuhde (syy-yhteys).

 

Kaupungin vastuuvakuutuksen vakuutusehtojen mukaan, jos vakuutuksenottaja korvaa vahingon, sopii siitä tai hyväksyy vaatimuksen, se ei sido vakuutusyhtiötä, ellei korvauksen määrä ja peruste ole ilmeisen oikea. If on päätynyt kysymyksessä olevassa asiassa ratkaisuun, että kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen, mitä on pidettävä oikeana johtopäätöksenä ottaen huomioon asiassa ilmenevät seikat.

 

Edellä esitettyyn nähden Turun kaupunki hylännee Kiinteistö Oy Hiidenvartin raja-aidan korjaamista ja katselmusta koskevat vaatimukset perusteettomina.

 

Toimialajohtaja Christina Hovi

 

Päätös          Päätin, että Kiinteistö Oy Hiidenvartin 10.7.2019 Turun kaupungille saapuneella vaatimuskirjelmällään kaupungille esittämät vaatimukset koskien raja-aidan korjaamista ja siihen liittyvää katselmusta hylätään kokonaisuudessaan perusteettomina.

 

 

Christina Hovi

toimialajohtaja

 

Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

Jakelu

aoKiinteistö Oy Hiidenvartti
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedXXXXX