Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39517.11.20207

4297-2020 (10 02 03)

Asemakaavan tavoitteet, Vaalan eritasoristeys (7/2020)

Tiivistelmä: -

Kylk § 395

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 2.11.2020:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaava ja asemakaavanmuutos Pääskyvuoren, Vaalan ja Varissuon kaupunginosiin. Työnimeltään kaava on Vaalan eritasoristeys. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski.

Kaavan tavoitteet

Kaavahankkeen tärkein tavoite on mahdollistaa eritasoristeyksen toteuttaminen Turku-Karjaa junaradalle, jotta nykyinen tasoristeys voidaan poistaa. Eritasoristeyksen toteuttaminen liittyy yleiseen liikenneturvallisuuden parantamiseen, mutta myös ns. tunnin junaan. Tunnin junaa ei voida toteuttaa ilman eritasoristeyksiä. Tunnin juna tarvitsee toteutuakseen myös toisen pääraiteen. Toista pääraidetta varten ei ole tarvittavan leveää raidealuetta olemassa Turun alueella koko matkalla Kupittaalta kuntarajalle, joten lisävarauksia joudutaan tekemään useamman kaavahankkeen kautta. Tällä kaavalla voidaan toteuttaa osa tästä lisäaluetarpeesta.

Toinen olennainen tavoite on toteuttamattomien Itäkaaren ja Laulurastaantien katualueiden poistaminen. Itäkaaren katualueen poistamisen myötä Maistraatinpuistosta voidaan luoda kaavallisesti yhtenäinen virkistysalue. Laulurastaantien katualueen poistamisen yhteydessä vapautuvaa tilaa voidaan osoittaa mm. Korpinkadun rivitalokiinteistöjen piha-alueeksi sekä radan suuntaiseksi virkistysalueeksi, jossa on huomioitu kevyen liikenteen väylä Rastaantien ja Laulurastaantien välille.

Edellä mainittujen päätavoitteiden lisäksi kaavalla siistitään ja yhtenäistetään eri aikana laadittujen kaavojen rajoja yms. teknisluonteisia ominaisuuksia.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Vaalan eritasoristeys 26.10.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavan tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Vaalan eritasoristeys.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus