Olitte yhteydessä ELY-keskukseen koskien Vepsän saaren jätevedenkäsittelyä. Pyysitte valvojan kannanottoa Vepsän puhdistamon ympäristölupaa koskevista asioista.
Vepsän jätevedenpuhdistamon ympäristölupa on voimassa toistaiseksi. Ympäristöluvassa on määrätty tarkistamishakemuksen jättämisen määräajaksi 30.4.2020.
Lupamääräysten tarkistamisesta määräajoin on luovuttu ympäristönsuojelulain muutoksen myötä. Tämän johdosta viimeistään 1 vuoden kuluessa lupapäätöksessä määrätyn lupamääräysten tarkistamiseksi annetun ajankohdan jälkeen tullaan tekemään luvantarpeen harkinta. Eli Vepsän puhdistamon osalta ko. määräaika on 30.4.2021 ja siihen mennessä tehdään luvan muuttamisen tarpeen arviointi ELY-keskuksessa.
Kyseessä ei siis ole uusi ympäristölupa vaan luvan muuttamisen tarpeen harkinta. Harkinnan yhteydessä käydään koko nykyinen lupapäätös läpi ja selvitetään vastaako olemassa olevat määräykset tämänhetkistä lainsäädäntöä ja toiminnan kuvaus nykyistä toimintaa. Mikäli lupahakemus tulee tehdä, se tehdään kuten luvan muutosta haettaessa. Mikäli toimintaan on suunniteltu muutoksia, esimerkiksi puhdistamon uusimista, ne tulee tietysti esittää hakemuksessa. Ja annettavassa päätöksessä voidaan mm. puhdistusvaatimuksia tiukentaa nykyisen lainsäädännön tasolle. Teille oli suunniteltu tälle vuodelle määräaikaistarkastus, jotta olisi saatu lisää tietoja tuon harkinnan tekemiseen, korona-epidemia kuitenkin siirtää tarkastuksen vuoteen 2021.
Vuosiraporttien mukaan puhdistamo ei ole toiminut riittävällä tavalla, eikä nykyisiäkään ympäristöluvan vaatimuksia ole saavutettu. Mikäli harkittavana on se, että jätevedet voitaisiin johtaa saarelta Kakolanmäen puhdistamolle puhdistettavaksi, on yksi pistekuormittaja merialueelle vähemmän. Mikäli siirtoviemäri on toteutettavissa kohtuullisin kustannuksin, on ely-keskus sitä ehdottanut lupamuutosten yhteydessä ensisijaisena vaihtoehtona. Suuremmassa yksikössä puhdistusteho on aina parempi kuin pienissä yksiköissä.
Kun kävin läpi nopeasti kahden viimevuoden tuloksia, niin syy huonoihin tuloksiin on ilmeisimmin sekä laitteistossa että hoidossa. Nykyinen laitteisto vaatisi hoitoa koko ajan, jotta esim. tukkeumia ei tulisi. Siihen ilmeisesti ei ole nyt varattuna riittävästi resursseja, että joku koko ajan vahtisi puhdistamon toimintaa. Tai sitten laitteisto ja pumppaamot pitäisi vaihtaa sellaisiin, että ne toimisivat varmemmin ilman jatkuvaa valvontaa. Ihan ei ole selvää, toimiiko nykyinen puhdistamo riittävällä tavalla, koska siitä ei saada esim. tietoja panosten määrästä tai tulevasta vedestä. Eli siinä on kyllä merkittäviä puutteita. Lisäksi ongelmia mille tahansa laitteistolle tuo se, että puhdistamo ei ole läpivuoden toiminnassa. Silloin on aina keväällä edessä se, että biologinen osa ei käynnisty heti vaikka jätevesiä tuleekin, jolloin puhdistustulokset jäävät huonoiksi.
Nyt vaatisi aika paljon enemmän resursseja, että nykyinen puhdistamo saadaan toimimaan kunnolla. Saarella pitäisi olla jonkun paikalla päivittäin, joka osaa käyttää puhdistamoa sekä reagoida ihmismäärien ja jätevesimäärien muutoksiin varsin nopeasti. Eikä ole varmaa onko tuo nykyinen laitteisto sellainen, että sillä raja-arvot pystystään saavuttamaan vaikka joku olisi koko ajan paikalla. Sama haaste tulee olemaan kaikille laitteistoilla. Puhdistamot vaativat valvontaa ja ohjausta.
Mikäli tänä kesänä olisi otettu enemmän näytteitä ja tehty kattava selvitys siitä, miten laitos toimii, olisi saatu parempaa tietoa, onko nykyisellä laitteistolla mahdollista saavuttaa asetetut vaatimukset vai vaatisiko se kokonaan uuden puhdistamon. Selvitys pitäisi tilata asiantuntijakonsultilta, joka kävisi koko prosessin läpi ja antaisi yksityiskohtaiset ohjeet, miten laitos saadaan toimimaan vai millaisen uuden puhdistamon se vaatisi. Tämä tietysti vaatii saarella paikalla oloa ja selvittämistä mistä ongelmat johtuvat.
Kun Vepsään saadaan paineviemäri ja jätevedet johdettua pois, tehostuu jätevesien käsittely ja päästöt ko. merialueelle loppuu kokonaan. Silloin ei tarvitse miettiä, millainen käyttö saaren mökeillä on ja milloin jätevesiä syntyy, koska jätevedet tulisi aina puhdistettua kunnolla isossa laitoksessa. Mutta mikäli siirtoviemäriä saaresta pois ei ole mahdollista tehdä, niin muutoksia nykyiseen ympäristölupaan kyllä vaaditaan, jotta puhdistamo toimii. Tai sitten tosiaan kokonaan uusi puhdistamo, mutta siinäkin on toiminnan kausiluonteen vuoksi aina mahdollisuus, että puhdistamo ei toimi täydellä teholla keväällä. Luvan muuttamisen tarpeen harkinnassa ely-keskus ehdottaa aina ensisijaisena vaihtoehtona siirtoviemäriä suurempaan jätevedenpuhdistamoon pienissä puhdistamoissa, joissa se on mahdollista.
ELY-keskuksessa yhdyskuntienjätevedenpuhdistamoiden valvontaa hoidamme me allekirjoittaneet. Vepsän puhdistamo osalta vastuuvalvojana on Saila Porthen ja ratkaisijana Timo Stranius.
Terveisin,
Saila Porthen
Ylitarkastaja | Överinspektör
Timo Stranius
Ylitarkastaja | Överinspektör
Vastuuvalvojan yhteystiedot:
puh. | tel. +358 295 022 905, +358 40 769 9052
vaihde | växel +358 295 022 500
kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi
Ympäristönsuojeluyksikkö | Enheten för miljöskydd
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Itsenäisyydenaukio 2, PL 236, 20101 Turku
NTM-centralen i Egentiliga Finland, Självständighetsplan 2, PB 236, 20101 Åbo
www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi | www.ntm-centralen.fi/egentligafinland