Maanvuokrasopimusluonnos

 

Vuokranantaja

 

Turun kaupunki      (kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies

 

Telia Towers Finland Oy      (vuokramies)

Y-tunnus 2933075-9

PL 106

00051 Telia

 

Kaupungin päätökset

 

Tonttipäällikön päätöspöytäkirja xx.xx.202 § xx,

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Kartalla M 343 / 13.10.2020 osoitettu noin 50 m2:n suuruinen alue, joka on osa Turun kaupungin tilasta Kreivilä 853-558-2-0 (Paattinen).

 

Vuokra-alue kuuluu Turun yleiskaavan 2020 mukaan maa- ja metsätalousalueeseen (M).

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Vuokra-alue rajoittuu naapurustoon liitekartan M 343 /13.10.2020 mukaisesti.

 

Vuokra-aika

 

Vuokra-aika alkaa tammikuun 1. päivänä 2021 ja jatkuu toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin joulukuun 31. päivään 2027 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Tällä uudella maanvuokrasopimuksella jatketaan kaupungin ja vuokramiehen välistä osaa tilaa Kreivilä 853-558-2-0 käsittävää 9.9.2011 allekirjoitettua maanvuokrasopimusta kaupungin päätöksen mukaisin ehdoin.

 

Tämä maanvuokrasopimuksen voimaantullessa todetaan edellä mainittu tilaa koskeva maanvuokrasopimus päättyneeksi 31.12.2020.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66)

5 luvun säännösten mukaisesti telepylvään ja laiterakennuksen sijoituspaikaksi. Vuokra-aluetta ei ilman vuokranantajan nimenomaista etukäteistä suostumusta saa käyttää muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

 

Vuokramies on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan vuokra-alue viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on tuhat viisisataa (1.500) euroa vuodessa, alv 0%. Vuokra on Turun kaupungin perimä vähimmäisvuokra ko. vuokrauksissa.

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1968 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2022 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun kaupungin tilille yhtenä eränä toukokuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvat perintäkulut.

 

3. Muita maksuja

 

Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vuokramieheltä voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

4. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

5. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennelmineen, laitteineen ja laitoksineen kolmannelle.

 

Vuokra-alueella olevien, kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen rakennelmien, laitteiden, laitoksien tai muun sellaisen omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään. Maakaaren 14 luvun 3 §:n mukaisen hallinnanjakosopimuksen tekeminen ilman Turun kaupungin suostumusta on kielletty.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Turun kaupungille kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut. Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan.

 

6. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Tätä vuokrasopimusta ei tarvitse kirjata Maanmittauslaitoksella.

 

7. Vakuudet

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen vuokran määrää tai tämän vuokrasopimuksen 1. kohdan mukaista vuokraa tarkistetaan tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on vuokramies velvollinen kaupungin niin vaatiessa korottamaan vakuuden rahamäärää, antamaan kaupungin vaatimia lisävakuuksia tai antamaan kaupungin hyväksymän uuden vakuuden.

 

8. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

9. Rakentaminen vuokra-alueelle

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta rakentaa rakennusta vuokra-alueelle.

 

Vuokramiehellä on kuitenkin oikeus rakentaa ja sijoittaa vuokra-alueelle vuokra-alueen käyttötarkoitusta palvelevia kooltaan vähäisiä ja kevytraken-teisia rakennelmia, pienehköjä laitoksia ja laitteita. Näitä koskevat suunnitel-mat on Turun kaupungilla hyväksyttävä ennen niiden rakentamista ja sijoit-tamista.

 

Mikäli em. toimenpide vaatii rakennusvalvontaviranomaisen myöntämän luvan, on vuokramies velvollinen hankkimaan ko. luvan ennen rakentamista.

 

10. Lämpö- ja porakaivot

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta sijoittaa vuokra-alueelle lämpö- tai porakaivoa.

 

11. Kasvusto

 

Vuokra-alueella tämän vuokrasopimuksen vuokra-ajan alkamishetkellä olevat puut ovat kaupungin omaisuutta.

 

Vuokramiehen istuttamat hedelmäpuut, jalommat koristepuut, marjapensaat tai muut arvokkaammat kasvit ovat vuokramiehen omaisuutta.

 

Vuokramiehellä on oikeus kaataa kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen rakennelmien, laitteiden ja laitoksien sekä kulkuteiden ja johtoalueiden alueelta puut parhaaksi katsomallaan tavalla, sitten kun Turun kaupungin suostumus ja maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät luvat puiden kaatamiselle on saatu.

 

Vuokramies on velvollinen lunastamaan rakennustyön yhteydessä kaadetut kaupungin omistamat puut käyvästä hinnasta.

 

Turun kaupungilla on oikeus määrätä, että istutettavaksi määrätyt tai luonnontilaan jäävät vuokra-alueen osat on rakennustyön ajaksi tarpeellisin osin aidattava.

 

Vuokra-alueen rakentamattomalla osalla kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä Turun kaupungin luvatta kaataa.

 

12. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alue ja vuokra-alueella olevat edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainitut rakennelmat, laitokset ja laitteet hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Vuokramies on velvollinen tarkastamaan vuokra-alueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torjumiseksi.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai kolmannelle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

13. Kadun ja yleisen alueen kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuus

 

Vuokramies vastaa vuokra-alueen kohdalla olevan kadun, yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä vuokra-alueelle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä vuokra-alueen katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

14. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että alue on ollut aiemmin metsätalousmaakäytössä ennen vuokrausta TeliaSonera Finland Oyj:lle 1.10.2011 lukien. Tällöin vuokra-alueella ei ollut ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 16 tai 17 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, vuokramies on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 133 §:ssä säädetään.

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

15. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja sillä olevien edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen rakennelmien, laitosten ja laitteiden kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

16. Yhdyskuntaa palvelevat johdot yms.

 

Vuokramies on velvollinen sallimaan korvauksetta yhdyskuntaa palvelevien viemärin, vesi-, puhelin- ja sähköjohtojen sekä muiden sellaisten johtojen ja näihin liittyvien laitteiden, kiinnikkeiden ja tukien sijoittamisen vuokra-alueelle sekä näiden tarpeellisen huollon. Vuokramiehelle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

Kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta merkitä edellä mainitut oikeudet rasitteena kiinteistörekisteriin

 

17. Pintavedet

 

Vuokramiehen tulee huolehtia kustannuksellaan viemäröintinsä yhteydessä vuokra-alueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, vuokra-alueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

18. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja vuokra-alueen pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista vuokra-alueelle, on vuokramiehen sallittava tämä korvauksetta.

 

19. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää vuokra-aluetta tarpeelliselta osalta vuokra-alueen rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, huolto-, korjaus- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa vuokra-alueen rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm tämän vuokrasopimuksen mukaiselle vuokra-alueelle.

 

20. Vuokra-alueen myyminen ja uudelleen vuokraus

 

Kaupunki sitoutuu olemaan myymättä vuokra-aluetta kolmannelle vuokra-ajan kuluessa.

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada vuokra-alue uudelleen

vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

21. Sopimuksen purkamien ja irtisanominen

 

Tämän vuokrasopimuksen purkamisesta ja irtisanomisesta on voimassa mitä edellä kohdassa ”Vuokra-aika” on mainittu sekä muutoin, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

22. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokra-ajan päättyessä vuokramies on velvollinen luovuttamaan vuokra-alueen kaupungin vapaaseen hallintaan vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin se oli vuokra-ajan alkaessa.

 

Vuokramies on velvollinen poistamaan vuokra-alueelta sinne rakentamansa ja sijoittamansa edellä kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainitut rakennelmat, laitokset ja laitteet sekä muun omaisuutensa sekä siistimään vuokra-alueen yhden (1) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä. Muussa tapauksessa kaupunki on oikeutettu poistamaan vuokra-alueelta siellä olevan vuokramiehen omistaman omaisuuden ja siistimään vuokra-alueen sekä perimään näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokramieheltä.

 

23. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun kaupungille nimeään ja kotipaikkaa sekä yhteydenotto-osoitettaan ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan yhteydenotto-osoitteeseen. Maksukehotukset lähetetään kuitenkin laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

24. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimusrikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet palkka- ja muut kustannukset.

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet palkka- ja muut kustannukset.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan.

 

25. Kulku vuokra-alueelle

 

Vuokramies on velvollinen omalta osaltaan rakentamaan, huoltamaan ja ylläpitämään vuokra-alueelle johtavan tien ja liittymän.

 

26. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Turun kaupungin puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut