Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta33129.09.20207

10156-2020 (10 03 02)

Kaupunkiympäristötoimialan lausunto Museon kokoelmakeskuksen tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Museon kokoelmakeskuksen tarveselvityksestä. Lausunnon mukaan kaupunkiympäristötoimiala pitää järkevänä kokoelmakeskuksen tilojen sijoittamista yhteen paikkaan. Toteutuessaan hanke mahdollistaisi kahden suojellun kiinteistön kehittämisen ja myymisen.

Kylk § 331

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipäällikkö Timo Laiho 24.9.2020:

Museon säilytys-, työskentely- ja toimistotiloista on laadittu tarveselvitys yhteistyössä vapaa-aikatoimialan, kaupunkiympäristötoimialan ja tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitysprosessin aikana hankkeen nimeksi täsmentyi museon kokoelmakeskus.

Turun museokeskus kokoaa yhteen Turun kaupungin omistamat museot. Se toimii myös alueellisena keskusmuseona, Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona, jatkaen entisen Turun maakuntamuseon toimintaa alueellisella taidemuseotehtävällä täydennettynä. Museokeskuksen toiminta-ajatuksena on huolehtia kulttuuri- ja taideperinnön säilymisestä ja välittämisestä nykyisille sekä tuleville sukupolville Varsinais-Suomen alueella. Museokeskus kokoaa ja ylläpitää esine-, valokuva-, arkisto- ja taidekokoelmia sekä tukee kulttuuriympäristön säilymistä. Konservointiyksikkö vastaa kokoelmien turvallisesta säilyttämisestä kaupungin tarjoamien resurssien puitteissa. Museokeskuksen kokoelmat ovat laajat, monipuoliset ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat. Kokoelmien säilyttämisvastuu ulottuu pitkälle tulevaisuuteen.

Nykytilanteessa museokeskuksen kokoelmat on hajasijoitettu useaan eri tilaan eri puolille kaupunkia. Osa tiloista on ahtaita, olosuhteiltaan ja turvallisuusjärjestelmiltään riskialttiita ja osaan tiloista kohdistuu merkittäviä käyttötarkoituksen muutospaineita.

Laadittu tarveselvitys keskittyy kokoelmien säilytystilojen ja toiminnallisten tavoitteiden lisäksi museon toimisto- ja työskentelytilatarpeisiin. Tilantarve on yhteensä noin 7 500 brm2 pitäen sisällään 15 362 hyllymetriä ja 745 m2 vapaata lattiapinta-alaa. Käsittely- toimisto- ja asiakaspalvelutilojen osuus on noin 3 000 m2.

Museon tilahaasteiden ratkaisemiseksi on teoriassa kolme vaihtoehtoa:

-        Kalastajankadun nykytilojen peruskorjaus ja Amiraalistonkadun korvaavien tilojen hankinta

-        toimintojen keskittäminen uudisrakennukseen (kaupungin oma investointi tai vuokrahanke)

-        toimintojen keskittäminen markkinoilta löytyvään olemassa olevaan kohteeseen

Uudishankevaihtoehdon teoreettisen tilaohjelman pohjalta laskettu kustannusarvio on 19.966.000 € (alv 0%). Tämän lisäksi kustannuksia muodostuu siirtohyllyjärjestelmästä, noin 1,4 M€.

Nykytilojen peruskorjaukset Kalastajankadun kiinteistössä arvioidaan olevan suuruusluokassa 10-15 M€. Tämän lisäksi kustannuksia kohdistuisi myös muihin tiloihin. Merkittävin kustannus muodostuisi Amiraalistonkadun säilytystilojen korvaamisella uusilla tiloilla. Karkean neliöperusteisen arvion mukaan vastaavan tilamäärän rakentamisen kustannustaso olisi noin 2 M€.

Mikäli päädyttäisiin peruskorjausvaihtoehtoon, tulisi työntekijöille ja mittaville kokoelmille sekä monenlaisille työskentelytiloille osoittaa väliaikaiset tilat peruskorjauksen ajaksi. Tämä nostaa peruskorjausvaihtoehdon kustannuksia huomattavasti.

Museon kokoelmakeskus -hankkeelle on haettavissa Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää investointiavusta kulttuuritilojen peruskorjaus- ja perustamishankkeisiin.

Tarveselvityksen johtopäätöksenä esitetään, että museon kokoelmat keskitetään yhteen olosuhteiltaan asianmukaiseen, kooltaan riittävään ja toiminnallisesti sekä taloudellisesti järkevään tilaratkaisuun. Museon toiminnan kannalta tavoitteena on sijoittaa säilytys- ja niihin liittyvät oheis- ja työskentelytilat yhteen kokoelmakeskuksen tilaan, joka sijaitsee alle 10 km:n säteellä Turun Linnasta.

Kaupunkiympäristötoimialan lausunto

Tarveselvityksessä esitetyn mukaisesti museon kokoelmatilojen keskittäminen yhteen paikkaan vapauttaisi kaksi kiinteistöä merkittäviltä osiltaan muuhun käyttöön: osoitteessa Amiraalistonkatu 6 sijaitsevan entisen raitiovaunuhallikiinteistön sekä osoitteessa Kalastajankatu 4 sijaitsevan Museokeskuksen toimitilat. Kummankin kiinteistön nykyinen käyttötarkoitus on määritetty 15.2.2014 voimaan tulleessa Linnanfältin asemakaavassa.

Osoitteessa Amiraalistonkatu 6 sijaitseva entinen raitiovaunuhallikiinteistö on osa Turku Energian korttelin kiinteistökehittämiskokonaisuutta, joka sijoittuu tällä hetkellä rakenteilla olevien Linnanfältin ja Kakolan uusien asuinalueiden väliin. Turku Energian alueen kehittäminen on odottanut alueelle kaupunginvaltuuston 29.1.2018 hyväksymän asemakaavanmuutoksen voimaantuloa. Kaavaa koskeva valituslupa on Korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä ja ratkaisu valituslupahakemukseen odotetaan saatavan vuoden 2020 aikana. Alueelle on ollut tarkoitus sijoittua asuntorakentamisen ohella kaupallisia palveluita ja muita aluetta laajemmin palvelevia toimintoja. Raitiovaunuhallikiinteistön voimassa oleva asemakaavamerkintä KTY-2 mahdollistaa nykyiselläänkin kiinteistöön liike- ja toimistotilaa, ympäristöhäiriöitä aiheuttamatonta teollisuustilaa, ravintolatiloja, palvelun toimitiloja, taide- ja käsityöpajoja, opetus-, tutkimus- ja kokoontumistiloja sekä kulttuuritoimintaa, liikuntaa ja vapaa-aikaa palvelevia tiloja. Raitiovaunuhallikiinteistö on suojeltu voimassa olevassa asemakaavassa merkinnällä sr-5. Turku Energian kaavanmuutoksen myötä raitovaunuhallien käyttötarkoitusta on mahdollista laajentaa mm. päivittäistavarakaupan tilojen osalta. Kaavanmuutoksessa rakennus on esitetty suojeltavaksi merkinnällä sr-6.

Osoitteessa Kalastajankatu 4 sijaitseva Museokeskuksen toimitilakiinteistö sijoittuu Linnanfältin asuinalueelle, Linnanfältin ja satamaraiteen toisella puolella sijaitsevan, ja myös rakenteilla olevan Harppuunakorttelin asuinalueen keskelle. Kiinteistön voimassa oleva asemakaavamerkintä KTY mahdollistaa ainoastaan toimitilarakentamisen. Kiinteistön neljästä rakennuksesta kolme on suojeltu; kaksi merkinnällä sr-5 ja yksi merkinnällä sr-4. Kiinteistöllä on jonkin verran myös käyttämätöntä uudisrakennusoikeutta. Kiinteistö on ennen museokeskuksen varsin suljettua kokoelmakeskustoimintaa toiminut 1970-luvulle saakka harja- ja sivellintehtaana. Rakennusten kehittämistä asumiseen yhdessä asumisen mahdollistavan uudisrakentamisen kanssa on alustavien tarkastelujen perusteella pidetty teknisesti mahdollisena. Suurimman rakennuskokonaisuuden palauttaminen alkuperäiseen muotoonsa mm. ikkuna-aukotusten osalta mahdollistaisi mielenkiintoisen ja rakennusten alkuperäistä historiaa kunnioittavan sekä uutta asuinaluetta hienosti täydentävän asumiskohteen muodostumisen.

Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys, jonka sijainti voi toiminnan suljetun luonteen sekä varastotilojen laajuuden vuoksi olla selvästi muualla kuin kaupungin keskusta-alueella. Kokoelmakeskuksen työntekijöiden ja kokoelmakeskuksessa sijaitsevien esineiden kuljetuksen takia sijainnin tulee kuitenkin olla hyvien yhteyksien ja joukkoliikenteen saavutettavissa. Uuteen paikkaan keskitetty museon kokoelmakeskus mahdollistaisi edellä mainittujen olemassa olevin kiinteistöjen kehittämisen ja myymisen. Amiraalistonkadun raitiovaunuhallien ja Kalastajankadun kiinteistöjen myynnistä arvioidaan yhteensä saatavan noin 5-10 miljoonan euron tulot. Tulonmuodostus riippuu voimakkaasti osoitteessa Kalastajankatu 4:ssä sijaitsevan toimitilakiinteistön kaavallisesta kehittämisestä ja käyttötarkoituksen muutosmahdollisuudesta asuntorakentamiseen.

Liite 1Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys 9.9.2020

Oheismateriaali 1Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö 15.9.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevanTurun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvityksen ja päättää antaa tilapalvelukeskukselle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kylk § 331
Liite 1:Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys 9.9.2020