Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta33229.09.20208

6227-2020 (08 00 00)

Kaskenkadun ja Kunnallissairaalantien risteyksen liikennevalo- ja kaistajärjestelymuutokset

Tiivistelmä:

Kaskenkadun ja Kunnallissairaalantien risteys on ollut viime vuosina eräs Turun vaarallisimmista risteyksistä. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi suunnitelmat Kaskenkadun ja Kunnallissairaalantien risteyksen liikennevalo- ja kaistajärjestelymuutoksista, joilla parannetaan risteyksen turvallisuutta.

Kylk § 332

Kaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnitteluinsinööri Jarmo Koivisto 22.9.2020:

Kaskenkadun ja Kunnallissairaalantien risteys on onnettomuustilastojen perusteella yksi Turun vaarallisimmista risteyksistä. Useina vuosina siinä on tapahtunut eniten onnettomuuksia Turun risteyksistä. Tyypillinen onnettomuus on Kaskenkadulta vasemmalle kääntyvien törmääminen joko vastaantulevaan liikenteeseen tai risteävää katua ylittäviin suojatiellä kulkeviin, joilla on samanaikaisesti vihreää kuin Kaskenkadulta vasemmalle kääntyvillä.

Kaskenkadulta vasemmalle kääntymisen turvallisuutta voidaan parantaa muuttamalla ohjaus nuoliopastimella tapahtuvaksi, jolloin vasemmalle kääntyville näytetään vihreää eriaikaisesti kuin vastaantulevalle liikenteelle ja risteävän kadun (Kunnallissairaalantie) ylittäville suojateille.

Vasemmalle kääntyvien nuoliopastimien käyttö edellyttää, että vasemmalle kääntyvillä on omat kaistat. Kaskenkatua Kaarinan suunnasta tultaessa vasemmalle kääntyvillä on jo nykyisin oma kaista, mutta keskustasta tultaessa vasemmalle kääntyvien nuoliopastimien käyttöönotto edellyttää kaistajärjestelymuutoksia. Keskustasta suunnasta tulee kaksi kaistaa, joilta nykyisin molemmilta voi ajaa suoraan. Kaistoista vasemmanpuoleinen on suunniteltu varattavaksi yksinomaan vasemmalle kääntyvien käyttöön. Muutos heikentää hieman suoraan ajavan liikenteen sujuvuutta, mutta on edellytyksenä risteyksen turvallisuuden parantamiselle.

Liikennevalo- ja kaistajärjestelyiden muutoksen kustannusarvio on 15 %:n hankevarauksella 30.000 euroa. Hanke sisältyy toimialajohtajan päätössarjassa 10, 25.5.2020 § 69 hyväksymään liikenneverkon toimivuuden ja turvallisuuden parantamisen hankelistaan.

Liite 1Ote Kaskenkadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 3706 034, 1.6.2020

Liite 2Liikennevalosuunnitelma Kaskentie-Kunnallissairaalantie, LV 707/1, muutos 12.6.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaiset Kaskenkadun ja Kunnallissairaalantien risteyksen liikennevalo- ja kaistajärjestelymuutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 332
Liite 1:Ote Kaskenkadun liikenteenohjaussuunnitelmasta L 3706 034, 1.6.2020
Liite 2:Liikennevalosuunnitelma Kaskentie-Kunnallissairaalantie, LV 707/1, muutos 12.6.2020