Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta31922.09.202013

4609-2019 (11 03 05, 11 03 03)

Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2019

Tiivistelmä: -

Kylk § 319

Ympäristönsuojelu, suunnittelija Anneli Asplund, 25.8.2020

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2019. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 132 tonnia fosforia ja 2640 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin 63 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 3 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli noin 41 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 11 %. Pintavesien ekologinen tila vaihteli hyvästä huonoon, mutta yleisimmin luokka oli tyydyttävä. Luokka oli Turussa purkupaikalla sisäsaariston kriteerien mukaan huono. Kokonaisuutena arvioiden luokka oli Pitkäsalmessa välttävä–huono, Pohjoissalmessa välttävä ja Vapparilla välttävä–tyydyttävä. Avoimemmilla alueilla Airiston tuntumassa tila oli lähinnä tyydyttävä.

Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä-lokakuussa pääosassa tutkimusaluetta erinomainen tai hyvä. Keskiarvon perusteella hygieeninen tila ei ollut avovesikauden tutkimusten keskiarvon perusteella missään huono, eikä avovesikauden tutkimuskerroillakaan ollut huonoon luokkaan kuuluvia tuloksia. Turussa jäteveden purkupaikalla ja satama-altaan suulla keskiarvon mukaan tila oli välttävä ja Pukinsalmen sisäosassa ja Ruissalon itäpäässä tyydyttävä. Muualla hygieeninen tila oli keskiarvon perusteella hyvä tai erinomainen.

Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2019 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä taikka välttävä. Välttäväksi luokiteltuja alueita oli jäteveden purkupaikan ja Aurajoen suualueen tuntumassa sekä Raisionlahden perukassa. Tyydyttävään luokkaan kuului Vappari, Turun-Kaarinan salmialueet ja Raisionlahti. Hyvään luokkaan kuului Airisto ja sen lähialueet sekä Naantalinsalmi, sillä hygieeninen tila oli erinomainen ja veden kuultavuus hyvä, eikä happiongelmia ollut. Huonoksi luokiteltuja alueita ei ollut. Mikäli luokitus olisi tehty vain rehevyyttä kuvaavien fosfori- ja klorofyllimäärien perusteella, hyväksi luokiteltu olisi ollut vain tyydyttävä, ja välttävä alue olisi laajentunut Pitkäsalmeen ja Pohjoissalmen keskiosiin saakka. Raisionlahden pohjukka olisi ollut välttävän ja huonon rajalla.

Oheismateriaali 1Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2019

Oheismateriaali 2Yhteenveto Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportista 2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä raportin ja yhteenvedon tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.