Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta31722.09.202011

11791-2019 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle, poikkeamispäätös (P 2019-1198), Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiö, Leipäläntie 45 / Raunistulan puistotie 78

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.4.2020 § 113 myöntänyt osoitteessa Leipäläntie 45 / Raunistulan puistotie 78 sijaitsevalle kiinteistölle poikkeamispäätöksen voimassa olevasta asemakaavasta, koska rakentaminen sijoittuu katualueelle ja on tilapäistä. Naapurikiinteistöjen omistajat sekä Kirveen omakotiyhdistys ovat valittaneet päätöksestä. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulisi hylätä.

Kylk § 317

Kaupunkiympäristötoimiala, lakiharjoittelija Juuli Jaraskari 14.9.2020:

Kuvaus asiasta

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.4.2020 § 113 myöntänyt Kastun kaupunginosassa osoitteessa Leipäläntie 45 / Raunistulan puistotie 78 sijaitsevalle kiinteistölle 853-82-30-9 (30. kortteli, tontti nro 9) poikkeamispäätöksen katetun anniskeluterassin rakentamiseksi katualueelle (9901-01) sekä tilapäisen terassirakennelman paikallaan pysyttämiselle. Kyseessä on olemassa olevan terassirakennelman uusiminen ja kattaminen sekä sille johtavan liukuoven rakentaminen. Leipäläntiellä asuvat naapurikiinteistöjen omistajat sekä Kirveen omakotiyhdistys ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaativat päätöksen kumoamista.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoa 3.8.2020 mennessä. Lisäaikaa lausunnon toimittamiseksi on myönnetty 25.9.2020 saakka.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

1) aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle,

2) vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista,

3) vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista, tai

4) johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakentamisen vaikutukset on arvioitu hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Asia on ratkaistu erillisellä poikkeamispäätöksellä sen vuoksi, että rakentaminen tapahtuu voimassaolevan asemakaavan katualueella ja on tilapäistä.

Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiöllä on ollut vuokrasopimus ulkoravintolatoiminnalle kesäkausiksi (1.4.– 30.9.) vuodesta 2002. Nykyinen vuokra-aika on vuosien 2019 – 2023 kesäkaudet (1.4.-30.9.). Terassialueen osalta rakennuslautakunta on 20.4.2006 § 238 myöntänyt tilapäisen rakennusluvan sijoittaa terassi nykyiseen paikkaansa 30.9.2006 saakka. Rakennuslupa on annettu tilapäisenä vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi. Kiinteistölaitos on päättänyt 18.4.2007 jatkaa ravintolan ulkotarjoilualueen vuokrasopimusta kesäkausiksi 2007-2011 (1.4. - 30.9.). Tämän vuoksi asemakaavapäällikkö (9.5.2007 § 14) on pitänyt perusteltuna myöntää poikkeaminen terassin paikallaan pysyttämiseksi samalle ajalle. Poikkeamispäätöksen edellyttämä rakennuslupa on jäänyt hakuvaiheeseen, joten terassilla ei ole ollut voimassa olevaa rakennuslupaa 30.9.2006 lähtien. Poikkeamisen myöntämisen edellytyksiä harkittaessa on otettu huomioon, että kyseessä on tilapäinen hanke vuoteen 2023 saakka ja terassi on käytössä ainoastaan kesäkausina.

Anniskeluterassi sijaitsee kiinteistölle vuokratulla katualueella. Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä. Vuokra-alue on luovutettu vuokralle käytettäväksi maanvuokralain 5 luvun säännösten mukaisesti ulkoilmaravintolaa varten siten, että asiakaspaikkoja saa olla enintään kaksikymmentä (20). Esille ei ole tullut sellaisia seikkoja, joiden perusteella Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiö ei olisi sitoutunut noudattamaan vuokrasopimuksen ehtoja, sekä toimintaansa liittyviä muita määräyksiä.

Valituksen mukaan anniskeluterassista aiheutuva melu- ja savuhaitta on merkittävää. Tältä osin on vedottu muun muassa lasten oikeuksiin sekä terveellisen ympäristön turvaamiseen. Lisäksi on tuotu esille terassialueen sijoituspaikka pysäköintialueella, mikä valituksen mukaan aiheuttaa vaaratilanteita, lisää luvatonta pysäköintiä sekä haittaa liikkumista kevyen liikenteen väylällä. Edellä mainituista ja muista esiin tuoduista haitoista on ilmoitettava sille viranomaiselle, jonka toimivaltaan se kuuluu. Turun kaupunkiympäristölautakunta on toimivaltainen viranomainen tutkimaan asiaa maankäyttö- ja rakennuslain sekä voimassa olevan asemakaavan kannalta. Ottaen huomioon, että kadulla oleva terassi on nyt purettu, kaupunkiympäristölautakunta ei näe tarpeelliseksi myöskään siirtää asiaa toiselle viranomaiselle. Hulevesien johtamiseen liittyvät kysymykset arvioidaan poikkeamispäätöstä vastaavan rakennusluvan yhteydessä.

Terassialueesta aiheutuva melu- ja savuhaitta on huomioitu kaupunkiympäristölautakunnan päätöksessä 7.4.2020 § 113, jossa on asetettu ehtoja terassialueelle rakennettavasta lasiseinästä ja sen eteen näköesteeksi istutettavasta kasvillisuudesta. Poikkeamispäätös koskee myös terassille johtavan liukuoven rakentamista, joka osaltaan ehkäisee meluhaittaa. Koska vuokra-alue sijoittuu asuinkiinteistön välittömään läheisyyteen, ulkotarjoilutoiminta tulee lopettaa klo 22.00 mennessä. Poikkeaminen on lisäksi myönnetty määräajaksi kesäkausiksi (1.4.-30.9.) vuoteen 2023 saakka, eikä siten ole ympärivuotista. Sijoitusta katualueelle voidaan puoltaa, koska terassi sijaitsee kiinteistölle vuokratulla pysäköintialueella. Rakentamisen vaikutukset liikenteelle on arvioitu ulkotarjoilualueen vuokrasopimuksen käsittelyn yhteydessä.

Oikeuskäytännössä on todettu, että poikkeamisharkinta edellyttää tapauskohtaista kokonaisharkintaa. Tämä piirre korostuu erityisesti kaupunkirakentamisessa. Poikkeamisharkinnan yksittäistapauksellisesta luonteesta myös seuraa, ettei poikkeamisasian lopputuloksesta voida tehdä yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen nojalla johtopäätöksiä siitä, miten poikkeamisen edellytyksiin tulee suhtautua kaupungin muilla kaava-alueilla ja muissa ympäristöissä.

Anniskeluterassin rakentamiseksi katualueelle sekä tilapäisen terassirakennelman paikallaan pysyttämiselle on edellä esitetyn perusteella erityinen syy. Hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Koska kyseessä on pienikokoinen (noin 36 m²) terassirakennelma, poikkeaminen ei tässä tapauksessa johda myöskään merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä ympäristö- tai muita vaikutuksia (MRL 171 §).

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040 356 5634, ville.erkkola(ät)turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä liitteineen

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon ja

- että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus