Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 300 | 08.09.2020 | 4 |
11815-2018 (11.00)
Turun kaupungin Itämeri-toimenpideohjelman kauden 2014-2018 arviointi ja kauden 2019-2023 toteutumisen seuranta vuodelta 2019
Tiivistelmä: -
Kylk § 300
Kaupunkiympäristötoimiala, Ympäristönsuojelu, Itämerihaasteen koordinaattori Tove Holm ja ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, 1.9.2020
Itämeri-toimenpideohjelman taustaa
Turun ja Helsingin kaupungit ovat vuodesta 2007 toimineet yhdessä puhtaamman Itämeren puolesta Itä-merihaaste-toiminnan kautta. Kaupunginhallitus hyväksyi 22.10.2018 Turun ja Helsingin kaupunkien kolmannen yhteisen Itämeri-toimenpideohjelman Turun osalta vuosiksi 2019–2023 ja päätti samalla jatkaa Itämerihaasteen kumppaniverkoston tukemista ja kehittämistä. Verkostossa oli vuonna 2019 mukana yli 300 toimijaa. Itämeri-toimenpideohjelma, Itämerihaasteen verkoston toiminta ja aktiivinen yhteistyö verkoston toimijoiden kanssa edistävät Itämeren suojelua ja tukevat kaupunkien kestävää kehitystä.
Itämerihaasteen visiona on puhdas, tuottava ja yhteinen Itämeri. Itämeren vakavin uhka on yhä edelleen rehevöityminen. Tämän lisäksi vedenlaatua heikentävät myös esim. haitalliset aineet ja muoviroska. Il-maston muuttuessa Itämerellä tapahtuvat muutokset heijastuvat erityisesti rannikkoalueille ja -kaupunkeihin edellyttäen uusien, ilmastonmuutokseen sopeutumista tukevien toimenpiteiden toteuttamista. Erityisen olennaista Itämerellä onkin yhdistää ilmastonmuutoksen hillintään ja ravinnekuormituksen vähentämiseen liittyviä toimia.
Itämeri-toimenpideohjelman kauden 2014-2018 arviointi
Itämerihaasteen nykyinen eli kolmas toimenpidekausi alkoi vuonna 2019. Tällöin tuli ajankohtaiseksi edellisen ohjelmakauden 2014–2018 toteutumisen arviointi. Arvioinnin avulla voidaan osoittaa mitä kauden aikana on tehty Itämeren hyväksi, mutta yhtä lailla arviointia tarvitaan tulevien toimenpideohjelmien suunnittelun ja toteutuksen tueksi. Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen Itämerihaasteen työvaliokunta päätti, että Itämeri-toimenpideohjelman toteutumisen arviointi toteutetaan harjoittelijatyönä. Arviointiraportti valmistui huhtikuussa 2020.
Raportissa selvitettiin kauden 2014–2018 toimenpiteiden toteutumista sekä toteutuneiden toimenpiteiden vaikuttavuutta Itämeren tilaan. Aineistona käytettiin Helsingin ja Turun kaupungeilta saatuja tietoja toimenpiteiden tilasta eli oliko toimenpide valmis, käynnissä, aloitettu vai ei toteutettu toimenpiteitä. Toteutuneiksi toimenpiteiksi määriteltiin valmiit toimenpiteet sekä osa käynnissä olevista toimenpiteistä, sillä ne olivat luonteeltaan jatkuvia. Toimenpiteiden vaikuttavuuden osalta aineistoa täydennettiin sähköpostitse lähetetyillä kysymyksillä. Kysymykset kohdistettiin toteutuneiden toimenpiteiden päävastuutahoille.
Toimenpideohjelman tavoitteet sekä toimenpiteet
Toimenpideohjelma 2014–2018 sisälsi viisi tavoitetta: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne, suunnitelmallinen vesialueiden käyttö ja aktiivinen Itämerikansalaisuus. Toimenpiteitä ohjelmassa oli kaiken kaikkiaan 104, joista 67 toimenpidettä oli yhteisiä molemmille kaupungeille.
Tulosten perusteella Helsingin ja Turun kaupungit ovat olleet aktiivisia kauden aikana ja edistäneet Itämeren suojelua toimenpideohjelman mukaisesti. Arvioinnissa kävi ilmi, että toimenpideohjelman toteuttaminen onnistui hyvin. Koko toimenpideohjelman tasolla, jossa huomioitiin kaupunkien yhteiset sekä kummankin kaupungin omat toimenpiteet, toimenpiteistä toteutui noin 40 %. Vuoden 2018 loppuun mennessä lähes kaikki toimenpiteet (noin 94 %) olivat vähintään aloitettu.
Kaupunkikohtainen vertailu osoitti, että Turun kaupunki toteutti ohjelmakauden aikana 82 toimenpiteestä 63 %. Helsingin kaupunki toteutti vuosien 2014–2018 aikana noin 39 % sen 89 toimenpiteestä.
Itämeri-toimenpideohjelman kauden 2019- 2023 toteutumisen seuranta vuodelta 2019
Vuosina 2019-2023 toteutettavat Itämeri-toimenpideohjelman toimenpiteet jakautuvat viiden päämäärän alle: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne, suunnitelmallinen vesialueiden käyttö ja aktiivinen Itämeri-kansalaisuus. Kokonaisuudessaan toimenpideohjelma pitää sisällään yhteensä 117 toimenpidettä, joista Turkua koskee 97 toimenpidettä. Toimenpiteiden toteutumista Turussa edistää ja seuraa kaupungin sisäinen Itämerihaaste-työryhmä, johon kuuluu edustajia kaupungin eri toimialoilta ja yksiköistä, Lounais-Suomen jätehuollosta, Turun ammattikorkeakoulusta, Turun Satamasta, Turun seudun Puhdistamosta, Turun Vesihuollosta sekä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksesta.
Turku ylitti asetetut tavoitteet vuonna 2019. Toimenpideohjelman toimenpiteistä oli viime vuonna joko aloitettu tai käynnissä 75 %. Tämä on 10 % enemmän kuin oli vuoteen asetettuna tavoitteena. Samalla arvioitiin mihin YK:n kestävän kehityksen, Agenda 2030 –ohjelman, tavoitteisiin kukin toimenpide vaikut-taa.
1. Kirkkaat rannikkovedet -teemassa aloitettuja tai käynnissä olevia toimenpiteitä on 20 kpl. Yhteensä teemassa on 23 toimenpidettä.
2. Hyvinvoiva meriluonto – aloitettuja tai käynnissä olevia toimenpiteitä on 10 kpl. Yhteensä teemassa on 17 toimenpidettä.
3. Puhdas ja turvallinen vesiliikenne -teemassa aloitettuja tai käynnissä olevia toimenpiteitä on 8 kpl. Yhteensä teemassa on 13 toimenpidettä.
4. Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö -teemassa aloitettuja tai käynnissä olevia toimenpiteitä on 9 kpl. Yhteensä teemassa on 13 toimenpidettä.
5. Aktiivinen Itämeri-kansalaisuus -teemassa aloitettuja tai käynnissä olevia toimenpiteitä on 26 kpl. Yhteensä teemassa on 31 toimenpidettä.
Oheismateriaali 1Helsingin ja Turun Itämerihaasteen toimenpideohjelman (2014-2018) arviointiraportti
Toimialajohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi Turun kaupungin Itämeri-toimenpideohjelman kauden 2014-2018 arvioinnin ja kauden 2019- 2023 toteutumisen seurannan vuodelta 2019.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.