Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27925.08.20209

12561-2018 (08 00 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös Nummi-Itäharju -asuinalueen katuverkon järjestelystä

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan tiedoksi Turun hallinto-oikeuden päätös koskien Nummi-Itäharju -asuinalueen katuverkon järjestelypäätöksestä tehtyä valitusta. Hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta.

Kylk § 279

Kaupunginsihteeri Pia Bergström, 18.8.2020:

Kaupunkiympäristölautakunta on 11.2.2020 § 35 päättänyt hyväksyä päätöksen liitteen 1 mukaisen Nummi-Itäharju -alueen katuverkon jäsentelysuunnitelman jatkovalmistelun pohjaksi. Lisäksi lautakunta on tuolloin päättänyt, että vuoden 2021 loppuun mennessä arvioidaan järjestelyn vaikutukset ja mahdolliset jatkotoimenpiteet, ja että Savitehtaankadun kaista- ja liikennevalojärjestelyjä tulee tehostaa sekä laatia selvitykset Jaanintien liikennejärjestelyiden tehostamiseksi.

Pöytäkirjaan on liitetty muutoksenhakukielto mikä tarkoittaa sitä, että päätökseen ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaista oikaisuvaatimusta taikka kunnallisvalitusta, koska kyseinen päätös koskee vain asian valmistelua.

Yksityishenkilö on vaatinut, että kaupungin päätös Itäharjun ja Nummen kaupunginosien katujen katkaisemisesta kumotaan ja katkaisuun käytetyt betoniesteet poistetaan ja korvataan asianmukaisilla liikennemerkeillä, jos sellaiseen on tarvetta.

Turun hallinto-oikeus on päättänyt jättää valituksen tutkimatta. Hallinto-oikeus on todennut, että lautakunnan päätöksestä tulisi kuntalain 134 §:n mukaisesti hakea oikaisua ensin päätöksen tehneeltä lautakunnalta ja vasta oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen on mahdollista hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus ei näin ollen ole toimivaltainen tutkimaan ko. valitusta ja valitus tulee jättää tutkimatta.

Lisäksi hallinto-oikeus on todennut, että lautakunnan päätöksen valmistelutekstissä on todettu kyseessä olevan periaatepäätös alueen katuverkon jäsentelystä jatkovalmistelua varten. Päätökseksi tulevien toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää niiden laajuudesta riippuen liikennejärjestelysuunnitelmien ja mahdollisesti myös katu- ja kadunrakennussuunnitelmien laatimista. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunnan 11.2.2020 § 35 päätöksessä on kyse ainoastaan valmistelua koskevasta päätöksestä, josta ei kuntalain mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta, eikä valitusta tästä syystä ole aihetta siirtää kaupunkiympäristölautakuntaan oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 4.8.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.