Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26311.08.20207

1969-2020 (10 03 01)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Yhdyspolku

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.4.2020 § 117 hyväksynyt Hirvensalon Oriniemessä sijaitsevalle Yhdyspolulle katusuunnitelman. Useat yksityishenkilöt ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitukset tulee hylätä.

Kylk § 263

Hallintoryhmä, ympäristölakimies Nina Mattila ja kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 3.8.2020:

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.4.2020 § 117 hyväksynyt Hirvensalon Oriniemessä sijaitsevan Yhdyspolun katusuunnitelman. Katusuunnitelman laatiminen käynnistettiin alkuvuodesta 2020 tarkoituksena toteuttaa kiinteistölle 853-464-3-55 kulku asemakaavan mukaisen katualueen kautta. Kaupunkiympäristölautakunta on 18.10.2019 § 383 myöntänyt poikkeamispäätöksen omakotitalon rakentamiseksi Yhdyspolkuun rajoittuvalle tilalle 853-464-3-55 (osoite Yhdyspolku 3). Poikkeaminen on myönnetty ehdolla, että kulku rakennuspaikalle tulee järjestää Yhdyspolkukadun kautta. Lautakunta on lisäksi päättänyt, että alueen katusuunnitelma tulee tuoda lautakunnan käsittelyyn 31.3.2020 mennessä.  Nykyisellään Yhdyspolun katualue on rakentamatonta metsämaata. Uusi katu on sorapintainen neljä metriä leveä väylä, joka yhdistää Metsäpolun ja Rantapolun. Kadulle toteutetaan katuvalaistus.

Päätöksestä on tehty kaksi valitusta. Toisessa valituksessa vaaditaan päätöksen muuttamista siten, että Yhdyspolkua pitkin pääsisi Metsäpolulta valituksen tekijöiden hallitseman kiinteistön 853-464-3-126 naapurikiinteistölle osoitteeseen Yhdyspolku 3 ja Yhdyspolun päästä noin 40 m eli Yhdyspolku 3:n portin länsipuolella oleva osuus jätettäisiin rakentamatta. Toisen valituksen ovat tehneet naapurikiinteistöjen 853-55-3-5 ja 853-464-3-56 omistajat ja valituksen mukaan Yhdyspolku tulisi rakentaa vain tieyhteytenä tilalle 853-464-3-55 ja Rantapolun kautta vesijohdon louhimisen yhteydessä. Lisäksi valituksessa on esitetty hallinto-oikeudelle korvausvelvollisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa 17.8.2020 mennessä. Lausunnon toimittamiseksi on myönnetty lisäaikaa 31.8.2020 asti.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi:

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 85 §:n mukaan katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmasta säädetään tarkemmin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (MRA), jonka 41.1 §:n mukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan, jos se alueen tai rakentamistoimenpiteen luonteen vuoksi on tarpeen. MRA:n 41.2 §:n mukaan katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyperiaatteet, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.

Kiinteistön 853-464-3-126 haltijoiden valituksessa vaaditaan päätöksen muuttamista siten, että Yhdyspolku rakennetaan vaan osittain. Valituksessa vedotaan kadun rakentamisen aikaisiin mahdollisiin haittoihin, kadun jyrkkyyteen ja sille muodostuviin korkeuseroihin, kadun rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin sekä viihtyisyyden vähenemiseen, kun puita kaadetaan. Valittajat vetoavat myös siihen, että alueelle on rakennettu asemakaavasta poiketen loma-asuntojen sijaan useita omakotitaloja. Lisäksi valituksen mukaan muita alueen katuja ei ole yhdistetty ja yhdistäminen olisi näin ollen yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista ja mahdollistaisi tieliikennelain vastaisen korttelirallin.

Kiinteistöjen 853-55-3-5 ja 853-464-3-56 omistajien kanta on myös, että katu tulisi rakentaa vain osittain. Valituksen mukaan alueella voimassa olevaa asemakaavaa tulisi muuttaa ja tutkia siinä yhteydessä tarvitaanko Yhdyspolkukatua ja joka tapauksessa alueen olemassa olevat kadut pitäisi muuttaa asfalttipintaiseksi. Valituksen mukaan kustannusarvio ei vastaa todellisuutta ja katusuunnitelmasta puuttuu valaistus, kaapeloinnit, vesijohto, kadun rakennepoikkileikkaukset, pohjatutkimukset, tarvittavien louhintojen määrä. Valituksen mukaan suunnitelman mukaisia ojapainanteita ei voi rakentaa kallioiseen maastoon. Suunnitelmassa ei myöskään mainita, yhdistetäänkö katujen päissä olevien vesijohtojen päät.

Kuten valittajat toteavat, on Yhdyspolun länsipään maasto melko haasteellinen maaston korkeuserojen osalta. Pituuskaltevuus joudutaan tällaisella tonttikadulla suunnittelemaan huomioimalla olemassa olevan maaston muodon lisäksi kiinteistöjen rajat sekä tonttien sisäänajot. Yhdyspolun rakentaminen mahdollistaa ympäriajon alueella. Ratkaisu on voimassa olevan asemakaavan mukainen eikä voida katsoa, että katusuunnitelmaa ei täyttäisi turvallisuuden vaatimuksia tai olisi muutoinkaan lainvastainen. Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Monilla omakotialueilla kadut ovat sorapintaisia. Pintamateriaalin valintaan vaikuttaa kadun liikennemäärä, joka on tässä tapauksessa vähäinen, sekä se, että muut alueen kadut ovat sorapintaisia. Muut valituksessa mainitut asiat (kaapeloinnit, vesijohdot ym.) esitetään katusuunnitelman jälkeen tehtävässä rakennussuunnitelmassa, jonka perusteella myös rakentamisesta aiheutuvat kustannukset tarkentuvat. Kadun kuivatus ja sadevesien johtaminen toteutetaan ojapainanteilla, jotka on mahdollista toteuttaa koska niille on asemakaavan mukaisella katualueella tilaa.

Toisessa valituksessa on esitetty korvausvelvollisuuteen liittyviä kysymyksiä hallinto-oikeudelle, koska Yhdyspolkua ei ole rakennettu jo aiemmin. Korvausvelvollisuutta koskeviin kysymyksiin vastaaminen ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan. Ennen poikkeamispäätöksen myöntämistä kiinteistö 853-464-3-55 on ollut loma-asuntokäytössä eikä loma-asunnoille ole aina tieyhteyttä lainkaan. Kun on harkittu, että poikkeamispäätös pysyvään asumiseen myönnetään, on katsottu myös kadun rakentamisen tulleen ajankohtaiseksi.

Hallinto-oikeus tutkii päätöksen lainmukaisuuden eikä se voi muuttaa tai kumota päätöstä, sillä perusteella, että joku toinen suunnitteluratkaisu olisi valittajien mielestä parempi. Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu kaduksi. Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että katusuunnitelma täyttää MRL:n ja MRA:n katusuunnitelmalle asettamat vaatimukset.

Edellä esitetyn perusteella lautakunta katsoo, että valitukset tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila, puh. 040-6741633, s-posti nina.mattila@turku.fi, osoite Turun kaupungin Kaupunkiympäristötoimiala, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 19.5.2020

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 21.5.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus