Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristötoimiala | |||
Toimialajohtaja | 56 | 30.07.2020 |
4197-2020 (10 03 00)
Poikkeamispäätös: Käyttötarkoituksen muutos ja talousrakennus, Kuuvannokantie 77, Ruissalo (P 2020-355)
Ympäristölakimies Nina Mattila 16.7.2020
Rakennuspaikka ja sen sijainti
Ruissalon kiinteistö 853-503-1-3 , vuokra-alue (853-503-1-3-0-147), pinta-ala 11 634 m2
Osoite: Kuuvannokantie 77
Hakija
Juha ja Marja Sumentola
Rakennushanke
Varastorakennuksen (65m2) ja autokatoksen rakentaminen
Tulevan varastorakennuksen alta kaadetaan 4kpl puita
Olemassa olevan päärakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön.
Kaavoitustilanne
Alueella on voimassa Ruissalon osayleiskaava (tullut voimaan 9.2.1998), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys:
VR-1 : Retkeily- ja ulkoilualue. Aluetta tulee hoitaa puistometsänä tai metsäpuistona. Alueella tulee edistää kasvillisuuden luontaista uudistumista. Liikkuminen tulee ohjata erillisille kevyen liikenteen väylille ja poluille. Alueelle saa sijoittaa alueen hoidon kannalta välttämättömät varasto- ja huoltotilat. Alueella olemassa olevia rakennuksia saa käyttää virkistystoimintaan. Alueelle tulee laatia hoitosuunnitelmia.
Rakennukset sijaitsevat lisäksi alueen osalla, jota koskee kaavamääräys a/s alueen osa, jolla sijaitseva huvilaympäristö säilytetään. Aluetta saa käyttää asumiseen, virkistykseen tai kulttuuripalveluihin liittyvään toimintaan. Rakennuksen tai rakennusryhmän pihapiiriä ja sen välitöntä ympäristöä tulee hoitaa rakennusten tyyliin sopivana puutarha- ja puistoalueena eikä pihapiirissä olevia istutuksia ja rakennuksia, kuten ulkohuoneita, kaivoja ja aitoja saa ilman pakottavaa syytä hävittää. Puretun tai muuten tuhoutuneen rakennuksen tilalle saa vain erityisistä syistä ja erityisin ehdoin rakentaa uuden rakennuksen. Uudisrakennuksen tulee sopeutua hyvin jäljellä olevaan ympäristöön. Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee museoviranomaiselle varata tilaisuus lausunnon antamiseen.
Yleiskaavan 3. määräyksen mukaan: Rakennuslupaa tai rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta koskevaa lupaa ei saa myöntää, mikäli:
a) rakennustoimenpide lisää huoneistojen lukumäärää tai kasvattaa olennaisesti alueen kerrosalaa,
b) vähentää rakennuksen tai ympäristön kulttuurihistoriallista tai maisemallista arvoa,
c) tuo alueelle toimintaa, mikä aiheuttaa melua, tärinää, pölyä, hiukkas- tai kaasupäästöjä tai muita ympäristöhäiriöitä,
d) aiheuttaa raskasta tai runsaasti moottoriajoneuvoliikennettä
Yleiskaavan 4. määräyksen mukaan Toiminnot tulee sijoittaa ensisijaisesti olemassa oleviin rakennuksiin: Rakennusten peruskorjaus on sallittu. Erityisestä syystä sallitaan vähäinen lisärakentaminen, mikäli rakennus sopeutuu sijaintinsa, mittasuhteidensa, värityksensä, julkisivumateriaaliensa ja rakennustyylinsä osalta ympäröivään rakennuskantaan ja luonnonmaisemaan
Poikkeukset
Rakennuksen rakentaminen ja käyttötarkoituksen muutos rantavyöhykkeellä (MRL 72 §)
Rakennetaan uudisrakennus osayleiskaavan rakentamisrajoituksen vastaisesti (MRL 43 §)
Rakennuksen energiatehokkuuden vaatimuksista poikkeaminen (117 g 2 mom. § 7 kohdan perusteella)
Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen
Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Turun kaupungin tonttipalvelut huomautti kuulemisen yhteydessä, että maanvuokrasopimuksen mukaan kaadettavat puut on lunastettava.
Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).
Viranomaisluvat ja lausunnot
Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitos: ehdollinen
Varsinais-Suomen ELY-keskus: ehdollinen
Ympäristönsuojelu: ehdollinen
Museokeskus: puoltava
Päätöksen perustelut
Rakennuspaikka sijaitsee Ruissalon Kuuvannokassa rantavyöhykkeellä. Vuokra-alueella sijaitsee vanha huvilarakennus, joka on arvotettu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaaksi kohteeksi Ruissalon osayleiskaavassa. Ruissalon rakennukset ovat myös valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY-2009). Huvilan käyttötarkoitus muutetaan poikkeamispäätöksellä ympärivuotiseen asuinkäyttöön. Sen lisäksi vuokra-alueelle rakennetaan varastorakennus ja autokatos.
Turun museokeskukselta on pyydetty hakemusta koskien lausuntoa. Lausunnon mukaan museolla ole huomautettavaa kesähuvilan muuttamisesta vakinaiseksi asunnoksi siinä tapauksessa, kun muutos ei aiheuta rakennuksen alkuperäisen luonteen tai ulkoasun muuttumista tämän seikan vuoksi. Energiatehokkuuden vaatimuksissa tulee ottaa huomioon MRL 17 luvun 117.2 g pykälän 7 kohta. Ruissalon huviloiden välitön pihapiiri on myös suojeltu yleiskaavassa a/s –merkinnällä, jonka mukaan alueen huvilaympäristö tulee säilyttää. Alueelle ei ole osoitettu uusia rakennusaloja. Lausunnossa todetaan, että eräin paikoin on museo kuitenkin puoltanut talousrakennusten rakentamista vanhojen huviloiden yhteyteen, kun uusi rakennus sopii tyylillisesti vanhaan huvilaympäristöön. Nyt esitetty pelkistetty, yksinkertainen ulkorakennus on sopusoinnussa päärakennuksen kanssa, jonka vuoksi museo katsoo, ettei sen toteuttaminen vaarannan kesähuvila-alueen suojeluarvoja.
Rakennuskohde sijaitsee Ruissalon lehdot Natura 2000 alueella (FI0200057). Sijainti Natura-alueella edellyttää, että rakennushankkeen mahdolliset vaikutukset Natura-alueen suojeluperusteisiin tulee arvioida. Hankkeesta on pyydetty sekä ympäristönsuojelun että Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunnot.
Ympäristönsuojelun lausunnon mukaan maastotarkastelun perusteella rakentamiskohteelta ei jouduta kaatamaan tai vahingoittamaan puuyksilöitä, jotka olisivat luonnonsuojelulain 49 §:n mukaista erityissuojelua edellyttävien eliölajien elinympäristöjä. Ympäristönsuojelun tiedossa ei ole kohteelta tehtyjä havaintoja uhanalaisista tai muutoin suojelua edellyttävistä eliölajeista eikä Natura-alueen suojeluperusteena olevista eliölajeista. Rakentamiskohteen vuokra-alueen itäpuolella on ensisijaisen suojelun piirissä olevaa Natura luontotyyppiä Luonnonmetsät (9010) mutta rakennustyö ei kohdistu luontotyyppialueelle. Lausunnossa on annettu rakentamisen ohjeistusta, joka on huomioitu poikkeamispäätöksen ehdoissa. Rakennustyömaan lähipuusto ja luonnontilaiset vuokra-alueen osat tulee suojata asianmukaisesti ja noudattaa Turun kaupungin rakennusvalvonnan ohjeistusta suojaustoimista. Rakentamisen aikana on huolehdittava siitä, että rakennustarvikkeita ei varastoida eikä kaivutöiden yhteydessä syntyviä maa-aineksia läjitetä tai varastoida vuokra-alueen ulkopuolelle. Puiden kaato sekä rakennus- ja purkutyö tulee ajoittaa linnuston aktiivisen pesimäkauden 15.4. – 31.7. välisen ajanjakson ulkopuolelle. Erityisesti melua aiheuttavia valmistelevia rakennustyövaiheita tulee välttää pesimäkauden aikana. Rakentamisesta ei voida olettaa aiheutuvan mitään perusteltavissa olevia merkittäviä haittoja alueen luonnonoloille, mikäli rakennustyössä noudatetaan lausunnossa esitettyä rakentamisen ohjeistusta. Edellä olevaan viitaten Ympäristönsuojelu katsoo, että rakennushanke ei vaikeuta osayleiskaavan mukaisten virkistyskäytön tai luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä siitä aiheudu todennäköisesti merkittäviä haittoja ympäristölle ja Ruissalon Natura-alueen suojeluarvoille.
ELY-keskuksen lausunnon mukaan, kun hanke toteutetaan kaupungin ympäristönsuojelun lausunnossa esitettyjen ohjeiden mukaisesti, se ei merkittävästi heikennä alueen suojeluperusteena olevia luontoarvoja. ELY-keskuksen tietojen mukaan alueelle on jo toteutettu paineviemäriverkostoon liittymiseen edellyttävät toimenpiteet, joten hanke ei tähän liittyen edellytä esim. uusia kaivutöitä alueella. ELY-keskus kuitenkin kiinnittää huomiota kehitykseen, joka liittyy kiinteistöjen rakennus- ja käyttötarpeiden muuttumiseen. Kiinteistöjen käytön muutosten ja sen myötä rakennusten vaatiman maa-alan kasvattaminen ei ehkä yksittäin tarkasteltuna vaikuta alueen luontoarvojen kannalta merkittävältä, mutta kokonaisuutena ja erityisesti pitkällä aikavälillä muutokset voivat vaikuttaa alueen luontoon merkittävästi. Tästä syystä olisi perusteltua ennakoiden ja suunnitelmallisesti kokonaisuutena kiinnittää huomiota ja arvioida Ruissalon alueen kiinteistöjen käytön ja rakentamisen periaatteita, niin että alueen luontoarvot ja asukkaiden yhdenvertainen kohtelu on mahdollisimman hyvin yhteen sovitettu.
Poikkeamislupahakemuksen yhteydessä on pelastuslaitosta pyydetty arvioimaan tieyhteyden käytettävyyttä pelastuslaitoksen ympärivuotisen käytön kannalta. Pelastuslaitoksen mukaan, mikäli tie kestää ympärivuoden tapahtuvan liikennöinnin kuorma-auto kokoluokan ajoneuvoilla, on sen kantavuus riittävä pelastusajoneuvolle. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastustieohjeessa on pelastusajoneuvon maksimipainona käytetty 32 tonnia ja sairaankuljetusajoneuvon painona 3,5 tonnia. Pelastuslaitoksen lausunto on huomioitu poikkeamispäätöksen ehdoissa. Hakijan tulee rakennuslupavaiheessa esittää selvitys, jonka mukaan rakennuspaikalle johtava tie sopii pelastuskalustolle ja voi toimia pelastustienä.
Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).
LiiteAsemapiirros 11.3.2020
Toimialajohtajan varahenkilö Kimmo Suonpää:
PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 11.3.2020 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:
Rakennustyömaan lähipuusto ja luonnontilaiset vuokra-alueen osat tulee suojata asianmukaisesti ja noudattaa Turun kaupungin rakennusvalvonnan ohjeistusta suojaustoimista. Rakentamisen aikana on huolehdittava siitä, että rakennustarvikkeita ei varastoida eikä kaivutöiden yhteydessä syntyviä maa-aineksia läjitetä tai varastoida vuokra-alueen ulkopuolelle.
Puiden kaato sekä rakennus- ja purkutyö tulee ajoittaa linnuston aktiivisen pesimäkauden 15.4. – 31.7. välisen ajanjakson ulkopuolelle. Erityisesti melua aiheuttavia valmistelevia rakennustyövaiheita tulee välttää pesimäkauden aikana.
Hakijan tulee rakennuslupavaiheessa esittää selvitys, jonka mukaan rakennuspaikalle johtava tie sopii pelastuskalustolle ja voi toimia pelastustienä.
Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (1 kpl), yhteensä 1020 euroa.
Päätöksen voimassaolo
Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 5.8.2020.
Kimmo Suonpää
Kaupunkirakentamisjohtaja
Toimialajohtajan varahenkilö
Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
Liitteet:
Kyto § 56
Liite 1:Asemapiirros 11.3.2020