Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23516.06.20207
Kaupunkiympäristölautakunta25911.08.20203

10439-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; Paljetie, Itäharju (os. Paljetie 2) (27/2017)

Tiivistelmä:

Kaavamuutoksella muutetaan 1-kerroksiselle ruokalarakennukselle varatun korttelialueen käyttötarkoitus asuinrakentamiseksi. Kaavamuutoksella sallitaan yhden V-VIII kerroksisen kerrostalon, pihakannen sekä talousrakennusten rakentaminen. Autopaikoitus sijoitetaan pihakannelle, pihakannen alle ja asuinrakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Korttelin rakennusoikeus on 4330 k-m².

Kylk § 235

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Taina Riekkinen 8.6.2020:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitus on laatinut 8.6.2020 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Itäharjun kaupunginosaan. Kaavan pohjana olevan tontinkäyttösuunnitelman on tehnyt Lehto Asunnot Oy.

Nykytilanne

Kaavamuutoksen kohteena on yksi tontti sekä osia sitä ympäröivistä katu- ja puistoalueista.

Alue sijaitsee Itäharjun kaupunginosassa. Suunnittelualue rajautuu Kalevanpuistoon, Kalevantiehen, Paljetiehen ja Vanhaan Littoistentiehen. Alueella sijaitsee nykytilanteessa yksikerroksinen rakennus, joka on päiväkotikäytössä. Tontille liikennöinti tapahtuu Vanhan Littoistentien ja Paljetien kautta. Päiväkodin piha sijaitsee Kalevanpuiston puistoalueella. Paljetien katualueella kulkee runsaasti erilaisia teknisen huollon linjoja. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 0,56 ha.

Kalevantie, jonka varrella suunnittelualue sijaitsee, on vilkkaasti liikennöity. Tontilta on noin 250 metriä Helsingintielle (VT1), noin 300 metriä Kupittaan rautatieasemalle, noin 300 metriä TYKSin sairaala-alueelle ja noin 2,7 kilometriä Turun Kauppatorille. Kaava-alueelta länteen ja luoteeseen sijaitsee uudehkoja kerrostaloja, pysäköintitalo sekä Old Mill-niminen työpaikkakompleksi. Kaava-alueen pohjois-koillispuolelta alkaa Itäharjun pientaloalue. Kaava-alueen itäpuolella on Kalevanpuiston avonainen puistoalue. Kaava-alueen eteläpuolta vallitsevat Kalevantien ja Kalevanrampin liikennealueet sekä Itäharjun pienteollisuusalue, joka on osa Turun Tiedepuisto –hankkeen aluetta.

Suunnittelutilanne

Turun kaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen taajamien, maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavassa kaavanmuutosalue on osoitettu keskustatoimintojen alueen (C) ja taajamatoimintojen alueen (A) rajavyöhykkeelle.

Oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2020 alue on merkitty pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi.

Yleiskaava 2029 luonnoksessa alue sijoittuu asuinalueen sekä palvelujen, hallinnon ja kaupan alueen rajalle.

Tontilla 853-12-63-1 on voimassa Turun kaupungin Itäharjun kaupunginosan Kalevanpuiston asemakaavamuutos 83/1957 (lainvoima 20.2.1959). Asemakaavassa alueelle on osoitettu 338 k-m2 suuruinen rakennusala yksikerroksista ruokalaa varten, rakentamatta jätettävä tontinosa, puistoa sekä moottoriajoneuvoliikenteelle varattavaksi ehdotettu kadunosa.

Paljetien ja Kalevanpuiston alueella, sekä osalla Kalevantien katualuetta on voimassa Turun kaupungin Itäharjun kaupunginosan tehdas- ja varastoalueen asemakaavanmuutos 4/1945 (lainvoima 20.1.1946), jossa alueet on osoitettu katu- ja puistoalueina. Osalla Kalevantien katualuetta on voimassa asemakaava 55/1991 (lainvoima 24.4.1993). Osalla Vanhan Littoistentien aluetta on voimassa nimikaava Vanha Littoistentie 61/2001 (lainvoima 20.7.2002).

Selvitykset

Valmisteluvaiheessa on selvitetty suunnittelualueella olevien puiden kuntoa. Alueella sijaitsevat puut ovat pääasiassa kohtalaisessa kunnossa.

Suunnittelualue sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, minkä takia ehdotusvaiheessa on tarpeellista selvittää melusuojausvaatimukset.

Infrakustannukset

Rakentaminen perustuu oleviin katualueisiin ja teknisen huollon verkostoihin. Kaavamuutoksen myötä tapahtuva Paljetien roolin muuttuminen edellyttää katualueen uudelleen rakentamista. Muutoksen laajuus sekä siitä aiheutuvat kustannukset arvioidaan ehdotusvaiheessa.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan muuttaminen perustuu tontin 853-12-63-1 omistajan aloitteeseen. Aloitteessa esitettiin, että osia ympäröivistä puisto- ja katualueista liitetään tonttiin, tontille sallitaan kahdeksankerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen ja rakennusoikeus kasvatetaan 3000 k-m2:llä nykyisestä 340 k-m2. Aloitteen perusteena esitettiin, ettei tontilla sijaitseva rakennus täytä nykyisen toiminnan vaatimuksia, eikä rakennukselle myöskään löydy luontevaa muuta käyttöä; että alueella on pulaa asunnoista, sillä alueella sijaitsee paljon työpaikkoja; että 8-kerroksinen rakennus olisi luonteva jatke Kalevantien uudisrakentamiselle ja että rakennus toimisi puskurina puutaloalueen suuntaan estäen Kalevanrampin liikennemelua.

Aloitteentekijä ja kaupunki ovat tehneet 1.6.2017 päivätyn kaavoitustaksaan perustuvan sopimuksen, jossa on määritelty sopijaosapuolten tehtävä- ja kustannusjako kaavoituksen valmistelussa.

Kaava on tullut vireille kaavoituskatsauksessa 2017 nimellä Paljetie.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 8.8.2017 § 226.

Ilmoitus vireilletulosta sekä 1.8.2017 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille kirjeitse 11.8.2017.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 15.9.2017 mennessä. Mielipiteet, joita saapui yhteensä 6 kappaletta, toivat esille lähiasukkaiden huolen pysäköintiongelmista, liikennejärjestelyistä autoliikenteen osalta, liikennejärjestelyistä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden osalta, alueen vehreyden katoamisesta, kaupunkilaisten viheralueiden pienenemisestä sekä rakennustyömaa-aikaisista järjestelyistä.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 18.6.2019 § 308 palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että rakennuksen piha säilyttää nykyisen puistomaisen luonteensa. Sen vuoksi tulee selvittää mahdollisuus autopaikkojen sijoittamiseksi tontin ulkopuolelle tai muualle tontille kuin pihan alle. Rakennusta voidaan tarvittaessa siirtää tai rakennusoikeutta pienentää, jotta pihan puistomaisuus voidaan säilyttää mahdollisimman laajasti.

Turku Energia Sähköverkot jätti kaavaluonnoksesta yhden mielipiteen koskien sen omistamia, kaava-alueella sijaitsevia johtoputkituksia.

Suunnittelua on jatkettu lautakunnan palautusesityksen mukaisesti. Kaavaluonnos on laadittu yhteistyössä tontin 853-12-63-1 omistajan kanssa. Kaavaluonnoksen pohjana on Lehto Asunnot Oy:n laatima tontinkäyttösuunnitelma.

Tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on tontin 853-12-63-1 käyttötarkoituksen muuttaminen asuinkerrostalojen korttelialueeksi, rakennusoikeuden lisääminen ja yleisten alueiden osien (Kalevanpuisto-nimisestä puistosta ja Paljetie-nimisestä katualueesta) liittäminen asuinkerrostalotonttiin.

Tavoitteena on säilyttää yhteys nykyisen Paljetien kautta jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Tavoitteena on, että rakennuksen piha säilyttää nykyisen puistomaisen luonteensa.

Kaupungin tavoitteena on eheyttää kaupunkirakennetta mahdollistamalla asuntorakentaminen nykyisen yhdyskuntarakenteen osaksi, joukkoliikenteen ja työpaikkojen läheisyyteen.

Asemakaavanmuutosluonnos

Asemakaavanmuutosluonnoksessa korttelialue osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Korttelialueelle saa sijoittaa myös palveluasuntoja ja rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja.

Kerrostalo on osoitettu nykyisen päiväkotirakennuksen paikalle, kaavamuutoksen hakijan tontille. Rakennuksen ensimmäisen, osittain maanalaisen kerroksen päälle saa rakentaa kerrostalon, joka on Kalevantien puolella 8-kerroksinen ja Vanhan Littoistentien puolella 5-kerroksinen.

Lisäksi sallitaan pihakannen rakentaminen rakennuksen länsipuolelle. Pihakannen yläpinta on samassa tasossa Vanhan Littoistentien kanssa. Pysäköintipaikat sijoitetaan pihakannelle, pihakannen alle sekä asuinkerrostalon ensimmäiseen kerrokseen. Ajo pihakannen alle tapahtuu Paljepoluksi nimettävän alueen kautta. Vanhan Littoistentien varteen, kerrostalokorttelin puolelle, saa sijoittaa pysäköintipaikkoja vieraspysäköinnille.

Leikki- ja oleskelualueet sijoitetaan rakennuksen itäpuolelle maanvaraiselle pihalle. Piha tulee suojata melulta, minkä takia Kalevantien varteen on rakennettava melulta suojaava rakennusosa. Pihalle Vanhan Littoistentien varteen saa rakentaa talousrakennuksen esimerkiksi jätteiden keräilyä tai polkupyörien säilytystä varten.

Kadun varrella sijaitsevien ensimmäisten kerrosten tulee olla avoimen oloisia, joten umpinaisten ulkoseinien osuus saa olla niiden pinta-alasta enintään 40 %. Erityistä huomiota tulee kiinnittää maantasokerroksen julkisivujen elävöittämiseen esimerkiksi materiaalivalinnoin, istutuksin ja sisäänkäyntisyvennyksin. Kalevanpuiston puolen julkisivun puolestaan ei haluta muodostuvan täysin lasiseksi, joten umpinaisten ulkoseinien osuuden tulee olla niiden pinta-alasta vähintään 20 %.

Rakennusoikeutta osoitetaan kerrostalolle 4100 k-m2 sekä talousrakennuksille 80 ja 150 k-m2, yhteensä 4330 k-m2. Rakennusoikeus lisääntyy alueella 3912 k-m2. Alustavien suunnitelmien mukaan alueelle on tulossa 80 uutta asuntoa ja noin 80 asukasta. Autopaikkoja tulee rakentaa noin 48 kpl ja pyöräpaikkoja noin 160 kpl. Autopaikkojen määrää voi rakennuslupavaiheessa laskea yhteiskäyttöautojärjestelyllä tai mikäli kohde toteutetaan valtion pitkäaikaisella korkotuella.

Vaikutukset

Kaavamuutoksen myötä osia katu- ja puistoalueista muuttuu asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Rakentaminen sijoittuu nykyisten Paljetien ja Kalevantien alueelle ja päiväkodin tontille. Kaavassa sallitaan myös kahden piharakennuksen rakentaminen kerrostalon puiston puoleiselle pihalle. Kaavan mahdollistaman asuinkerrostalon rakentamisen myötä Kalevantien varren rakennettu reuna pitenee itään päin. Kaavan mahdollistama rakentaminen on selkeästi nykyistä korkeampaa ja muuttaa myös siten alueen kaupunkikuvaa. Rakennus on hahmoltaan samaa kokoluokkaa kuin Paljetien länsipuolen asuinkerrostalorakentaminen. Talousrakennus Kalevantien varressa suojaa pihaa liikenteen melulta ja luo samalla selkeän korttelirajauksen vilkasliikenteisen kadun varteen.

Vanhan Littoistentien toisella puolella sijaitseville rakennuksille uusi asuinkortteli piharakennuksineen antaa jonkin verran nykyistä paremman suojan Kalevantien liikennemelua vastaan.

Rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta alueen liikenteeseen, sillä rakentamisen myötä päiväkodin nykyinen saattoliikenne poistuu alueelta ja suunnittelualue sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen väylien varrella. Uusi rakentaminen tuo alueelle arviolta noin 100 uutta asukasta.

Seuraavat vaiheet

Lautakunnan päätöksen ja luonnoksesta saadun palautteen pohjalta kaavoitus valmistelee kaavaehdotuksen. Kaavaehdotuksesta laaditaan meluselvitys. Kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot ja se asetetaan julkisesti nähtäville loppuvuodesta 2020.

Liite 1Luonnoskartta Paljetie pvm 8.6.2020

Oheismateriaali 1Mielipiteet

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 8.6.2020 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Paljetie pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 259

Pöydältä 16.6.2020 § 235

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

 -Vanhan Littoistentien puoleinen 1-kerroksinen varastorakennus poistetaan ja rakennusoikeus yhdistetään tarvittaessa Kalevantien puoleiseen 1-kerroksiseen rakennukseen,

-kaavaehdotus valmistellaan siten, että rakennuksen korkeus ei nouse korkeammaksi kuin länsipuolella sijaitsevat Kalevantien varren rakennukset.

Päätös asiassa syntyi äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa suoritettiin kaksi äänestystä.

1.äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Ilvessalon Mannin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 8.6.2020 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Paljetie pohjaksi seuraavasti muutettuna:

-Vanhan Littoistentien puoleinen 1-kerroksinen varastorakennus poistetaan ja rakennusoikeus yhdistetään tarvittaessa Kalevantien puoleiseen 1-kerroksiseen rakennukseen, ja

-kaavaehdotus valmistellaan siten, että rakennuksen korkeus ei nouse korkeammaksi kuin länsipuolella sijaitsevat Kalevantien varren rakennukset."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Ilvessalon muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen ja häntä kannattaneen Mannin lisäksi Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro ja Kontu.

Sandelin ja Lähteenmäki äänestivät tyhjää.

Ilvessalon muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 11-0, 2 tyhjää.

2.äänestys

Tämän jälkeen äänestettiin edellisessä äänestyksessä päätökseksi tulleen Ilvessalon muutosehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä edellisessä äänestyksessä päätökseksi tulleen muutosehdotuksen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni ja Ilvessalo. Sandelinin hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Ilvessalon muutosehdotus tuli päätökseksi äänin 11-2.

Ilvessalon muutosehdotuksen perustelut:

"Vanhan Littoistentien puoleinen esitetty 1-kerroksinen rakennus haittaisi pihan puistomaisuutta, eikä Vanhalla Littoistentiellä juuri ole liikennettä jonka melulta pihaa olisi tarpeen suojata. Ei ole perusteltua, että uudisrakennus nousisi puistoa ja pientaloaluetta kohti korkeammaksi kuin viereiset olemassa olevat kerrostalot."

Sandelinin hylkäysehdotuksen perustelut:

"Paljetien asemakaavan käyttötarkoituksen muutos, puistoalueen liittäminen tonttiin ja huomattava rakennusoikeuden lisääminen ei palvele kestävää kaupunkirakennetta ja on sijaintiinsa nähden sopimaton. Yleisen viheralueen nakertamista lisäksi kaava heikentäisi alueen kaupunkikuvaa ja asumisviihtyvyyttä ja hankaloittaisi liikennettä alueella jo entisestään.

Kupittaalle ja Itäharjulle suunnitellaan massiivista uudisrakentamista, jolla tulee olemaan huomattavia vaikutuksia alueen kaupunkikuvaan, asumisviihtyvyyteen ja liikenteeseen. Kaava-alueen lähialueet ovat jo nyt tiivistyneet toteutetun uudisrakentamisen vuoksi huomattavasti. Kestävässä kaupunkirakenteessa tarvitaan riittävästi tilaa puistoille ja viheralueille. Kalevanpuisto on rajattava pois asuntorakentamisesta. Lähialueiden tiivistyessä olemassaolevien puistojen ja viheralueiden arvo kasvaa."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Kylk § 235
Liite 1:Luonnoskartta Paljetie pvm 8.6.2020

Kylk § 259
Liite 1:Luonnoskartta Paljetie pvm 8.6.2020