Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25516.06.20203

6922-2020 (10 03 01)

Liikkuvan myynnin ja jakelun ohjeistus

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimialan maanhankinnan ja isännöinnin yksikköön on oltu yhteydessä ja pyydetty ohjeistusta moposta, polkupyörästä tai vastaavasta liikkuvasta laitteesta tapahtuvaan myyntiin liittyen. Lautakunnalle ehdotetaan, että se antaisi asiaan liittyen ohjeistuksen.

Kylk § 255

Maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola ja ympäristölakimies Nina Mattila 12.6.2020:

Turun katukuvaan on ilmestynyt kesän saavuttua liikkuvia myyntipisteitä, joissa myynti tapahtuu polkupyörästä, kärrystä tai moposta. Turun kaupungin maanhankinnan ja isännöinnin yksikköön on oltu yritysten taholta yhteydessä ja pyydetty ohjeistusta liikkuvaan myyntiin liittyen. Liikkuvat myyntipisteet elävöittävät kaupunkikuvaa ja tarjoavat tervetulleita palveluita kaupunkilaisille. Elinkeinovapautta ei myöskään saa perusteettomasti rajoittaa ja rajoitusten on perustuttava lakiin tai sen nojalla annettuihin alemman asteisiin säädöksiin. Lisäksi päätösten on oltava suhteellisuusperiaatteen mukaisia. Hallintolain 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Kun liikkuvat myyntipisteet noudattavat tieliikennelakia ja elintarvikelainsäädäntöä eivätkä haittaa kaupungin yleisten alueiden käyttöä niiden asemakaavan mukaiseen käyttöön, ei niiden toimintaan ole syytä puuttua. Yleisluonteisia ohjeita voidaan tilanteen selkeyttämiseksi kuitenkin antaa. Ohjeet eivät ole luonteeltaan velvoittavia. Mahdollisten annettavien määräysten tulee perustua lainsäädäntöön. Lähtökohtana on, että kaupungin yrittäjät osaavat toimia asiallisesti. Ohjeistuksen laadinnassa on hyödynnetty Helsingin kaupungilla käytössä olevaa liikkuvan myynnin ja jakelun ohjeistusta. Ohjeistus tullaan julkaisemaan kaupungin verkkosivuilla.

Helsingin kaupungin ohjeistus: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/tontit/luvat/myyntipaikat/liikkuva-myynti-ja-jakelu/

Liite 1Ehdotus liikkuvan myynnin ja jakelun ohjeistukseksi

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa liitteenä 1 olevan mukaisen liikkuvan myynnin ja jakelun ohjeistuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 255
Liite 1:Ehdotus liikkuvan myynnin ja jakelun ohjeistukseksi