Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24316.06.202015

5700-2020 (08 00 00)

Jaanintien ja Hämeen valtatien risteyksen liikennevalosuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Jaanintien ja Hämeen valtatien liikennevalosuunnitelma. Liikennevaloilla selkeytetään liittymässä liikennöintiä ja parannetaan liikenneturvallisuutta.

Kylk § 243

Kaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen 10.6.2020:

 

Jaanintien ja Hämeentien risteys on pääkatujen välinen risteys, joka on nykyisellään valo-ohjaamaton. Jaanintieltä vasemmalle kääntyminen keskustan suuntaan on ruuhka-aikaan hankalaa ja siihen liittyy turvallisuusriskejä. Tämän ajosuunnan sujuvoittamisella ja turvallisuuden parantamisella lisätään Kuralaa kiertävän Jaanintien ja Hämeen valtatien kautta kulkevan reitin houkuttelevuutta. Tämä on tärkeää, jotta mahdollisimman hyvin estettäisiin uuden Pääskyvuorenrinteen alueen rakentumisen ja Nummi-Itäharjualueen läpiajokiellon aiheuttama liikenteen lisääntyminen asutuksen läpi kulkevalla Karjakuja-Säkönkatu-Virmuntie -reitillä. Oikoreitin houkuttelevuutta minimoidaan lisäksi sille rakennettavilla uusilla hidasteilla.

 

 

Jaanintien ja Hämeen valtatien parantamisratkaisuna tarkasteltiin ensivaiheessa kaksikaistaista kiertoliittymää. Sen huonoiksi puoliksi osoittautuivat suuri tilantarve ja suuret 800.000 euron rakennuskustannukset. Suuren tilantarpeen vuoksi kiertoliittymä työntyisi nykyiseen kadun reunaan verrattuna toistakymmentä metriä lähemmäs Hämeen valtatien pohjoispuoleista asutusta.

 

Liikennevaloristeys on suunniteltu siten, että oikealle kääntyvät liikennevirrat ohittavat valo-ohjauksen ns. vapaa-oikea järjestelyllä, jossa oikealle kääntyvät liikennevirrat on erotettu kolmion muotoisilla saarekkeilla valo-ohjatusta risteysalueesta. Tämän järjestelyn sekä jalankulun ja pyöräilyn alikulkujen vaikutuksesta risteyksen valo-ohjaus on autoliikenteelle joustava, mikä vähentää valo-ohjauksesta aiheutuvia viivytyksiä.

 

Liikennevaloristeyksen rakentamisen kustannusarvio on katurakennustöineen ja 10 %:n hankevarauksella 182.000 euroa. Hanke sisältyy toimialajohtajan 10-sarjan päätöspöytäkirjalla 25.5.2020 § 69 hyväksymään liikenneverkon toimivuuden ja turvallisuuden parantamisen hankelistaan.

 

Liite 1                                  Jaanintien ja Hämeen valtatien liikennevalosuunnitelma LV508/1

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Jaanintien ja Hämeen valtatien risteyksen liikennevalosuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 243
Liite 1:Jaanintien ja Hämeen valtatien liikennevalosuunnitelma LV508/1