Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24416.06.202016

14284-2019 (02 08 00)

Kauppias Hammarin kadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi suunnitelmat Kauppias Hammarin kadun kunnostamisesta ja kadun muuttamisesta pyöräkaduksi. Kauppias Hammarin katu on osa seudullista pyöräilyn laatukäytävää, jota Turku toteuttaa yhteistyössä ELY-keskuksen ja Kaarinan kaupungin kanssa vuosien 2016-2019 MAL-sopimuksen mukaisesti. Pyöräilyn olosuhteita parannetaan Uudenmaantien pohjoispuolella Turusta aina Piikkiöön saakka.

Kylk § 244

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 3.6.2020:

 

Kauppias Hammarin katu sijaitsee Vasaramäen kaupunginosassa, vanhalla omakotitaloalueella (Kuva 1). Kauppias Hammarin katu on asuinalueen kokoojakatu ja toisaalta osa Uudenmaantien suuntaista pyöräily-yhteyttä. Kadun ajoradan leveys on nykyisin noin 6 metriä ja katu on pääsääntöisesti sekaliikennekatu.

 

Kuva 1. Kauppias Hammarin katu sijaitsee Vasaramäessä

 

Kauppias Hammarin kadun liikennemäärät ovat maltillisia ja suurin osa kulkijoista on pyöräilijöitä: lokakuussa 2017 tehtyjen liikennelaskentojen mukaan kadulla on vuorokaudessa 130 jalankulkijaa, 980 pyöräilijää ja 330 autoilijaa.

 

Hankkeen tavoitteena on kunnostaa huonokuntoinen katu pyöräkaduksi, mutta säilyttää kuitenkin mahdollisimman hyvin historiallista ilmettä ja kadun molemmilla puolin olevaa puustoa. Kadun muuttamisella pyöräkaduksi parannetaan pyöräilyn sujuvuutta ja miellyttävyyttä. Uudenmaantien pyöräilyn laatukäytävä, jonka osa Kauppias Hammarin katu on, on yksi kohde Turun pyöräilyn kehittämisohjelmassa 2029. Kaupunginhallitus on hyväksynyt kehittämisohjelman ohjeellisena noudatettavaksi (Kh 26.11.2018 § 463).

 

Kauppias Hammarin kadun ajoradasta on suunniteltu pääsääntöisesti 5,5m leveä. Keskellä katua on 4m leveä punainen asfaltti ja sen molemmin puolin 0,75m leveät kiveyskaistat. Kiveys on asfaltin tasossa ja yliajettavaa. Kiinteistöihin rajautuva nykyinen kivituhkapiennar kunnostetaan ja erotetaan ajoradasta reunakivellä nykyiseen tapaan. Piennarta ei rakenneta jalkakäytäväksi, koska se tarkoittaisi useiden puiden kaatoa, kasvillisuuden karsimista ja saattaisi vahingoittaa vanhoja aitoja, muureja ja muita rakennelmia. Lisäksi jalankulkijoiden määrä on varsin pieni.

 

Pyöräkadun periaatteiden mukaisesti kaikki Kauppias Hammarin katuun liittyvät kadut asetetaan väistämisvelvollisiksi. Lisäksi pysäköinti on kadulla jatkossa kielletty lukuun ottamatta erikseen merkittyjä pysäköintipaikkoja ajoradan ulkopuolella.

 

Turun Vesihuolto Oy toteuttaa katuhankkeen yhteydessä vesihuollon saneerausta Kauppias Hammarin kadulla. Saneeraus käsittää nykyisten vesihuoltojärjestelmien uusimisen mm. uuden hulevesiviemärin rakentamisen, joka korvaa kadun nykyisen sekavesiviemärin. Kadun kunnostuksen yhteydessä kadun kuivatusta parannetaan myös rakentamalla uusia hulevesikaivoja.

 

Tarkemmat suunnitteluratkaisut on esitetty suunnitelmaselostuksessa (oheismateriaali 1).

 

Hankkeen kustannusarvio on 910 000 euroa. Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

 

Laaditut katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat olivat julkisesti nähtävillä 27.4. - 11.5.2020. Nähtävilläoloaikana suunnitelmista jätettiin kolme muistutusta. Muistutukset ovat oheismateriaalina 2 ja vastaukset muistutuksiin oheismateriaalina 3. Muistutusten perusteella Kauppias Hammarin kadulle lisättiin nähtävilläolon jälkeen kolme henkilöauton pysäköintipaikkaa. Pysäköintipaikat toteutetaan ajoradan ulkopuolelle lähelle Tuomikujan risteystä. Pysäköintipaikkojen lisäämisestä on oltu yhteydessä viereisiin kahteen kiinteistöön ja muutos on ollut mieluinen. Nähtävilläolon jälkeen Kauppias Hammarin kadun läpiajokiellon teksti on yhdenmukaistettu alueen muihin ajokieltoihin.

 

Liite 1                                  Liikenteenohjaussuunnitelma L 4003 004, Kauppias Hammarin katu 7.4.2020

Liite 2                                  Katusuunnitelma K 4003 002, Kauppias Hammarin katu 22.4.2020

Oheismateriaali 1               Katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2                Muistutukset

Oheismateriaali 3               Vastaukset muistutuksiin

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus:        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kauppias Hammarin kadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1-2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMuistutuksen tekijät
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 244
Liite 1:Liikenteenohjaussuunnitelma L 4003 004, Kauppias Hammarin katu 7.4.2020
Liite 2:Katusuunnitelma K 4003 002, Kauppias Hammarin katu 22.4.2020