Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24016.06.202012

12742-2013 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös / asemakaavan muutos: Forum

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Forumin asemakaavan muutoksesta tehdyt valitukset.

Kylk § 240

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 8.6.2020:

Kaupunginvaltuusto on 20.5.2019 § 72 hyväksynyt Forumin asemakaavan muutoksen. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on Kauppatorin laidalla sijaitsevan Forum-korttelin kunnostaminen ja kehittäminen mahdollistamalla täydentävä ja korvaava uudisrakentaminen siten, että kauppakeskus ja hotellitoiminta säilyvät. Samalla korttelin kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat rakennukset suojellaan. Kaava-alueella sijaitsevan tontin 853-6-5-5 omistaja Bostadsaktiebolaget Regina Asunto-osakeyhtiö sekä kahdeksan kyseisen yhtiön asukasta valittivat valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaativat valtuuston päätöksen kumoamista osittain. Valitusten mukaan kaupunginvaltuuston päätös tulisi kumota siltä osin kuin asemakaava sallii rakentaa 6-kerroksisen uudisrakennuksen tontille 853-6-5-2003. Lisäksi vaadittiin tontilla 853-6-5-2003 sijaitsevan puun säilyttämistä sekä tontin 853-6-5-5 parv-3 määräyksen muuttamista parv-1 ja parv-2 määräyksiä vastaavaksi. Kaava on kuulutettu voimaan muilta kuin valituksenalaisilta osilta.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään hylännyt valitukset. Turun hallinto-oikeus on todennut, että tontin rakennusalojen sijoittelussa on otettu huomioon ympäristöministeriön asuin-, majoitus-, ja työtiloista antaman asetuksen rakentamista ohjaava säännös, jonka mukaan asuinhuoneen pääikkunan edessä on oltava vähintään 8 metrin etäisyyteen asti rakentamatonta tilaa. Uudisrakentamisesta aiheutuvia haittoja on pyritty lieventämään kaavamääräyksillä. Poistuvalla puistolehmuksella ei ole todettu olevan kaupunkikuvallista merkitystä ja puun poistumisen aiheuttamaa viihtyisyyden vähentymistä on kaavassa kompensoitu viherrakentamista koskevilla kaavamääräyksillä. Tontin 2003 rakentamistehokkuus jää tonttia 5 pienemmäksi kaavan muutoksesta huolimatta. Kyseessä on asemakaavan muutos Turun ydinkeskustan tiiviisti rakennetulla alueella. Hallinto-oikeus on todennut, ettei varjostuksen vähäistä lisääntymistä, joistakin huoneistoista avautuvien näkymien muutosta, puistolehmuksen poistoa ja näistä mahdollisesti aiheutuvaa asuntojen arvon laskua, pidetä maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:ssä tarkoitettuna kohtuuttomana haittana. Näin ollen ja ottaen huomioon kaavamuutoksen elinympäristöön kohdistuvien vaikutusten vähäisyys muutoin kuin kysymyksessä olevan korttelin sisäpihalla, kaavaratkaisu täyttää viihtyisää elinympäristöä koskevan asemakaavan sisältövaatimuksen. Kaavamuutoksesta ei voida katsoa myöskään aiheutuvan Reginan asukkaiden elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä tai Reginalle maanomistajana sellaista kohtuutonta haittaa, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen tai joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä voidaan välttää.

Tontin 5 rakennuksen D-portaan siiven päätyyn kaavamääräyksellä parv-3 on sallittu parvekkeiden sijaan ainoastaan kiinteiden ikkunoiden rakentaminen rakennuksen 4-6 kerroksiin. Kaavaratkaisu on ollut perusteltu, koska D-portaan siiven päätyyn rakennettavat parvekkeet tulisivat liian lähelle ilmanvaihtokonetta, joka sijoittuu tontin nykyiseen rakennuskantaan kuuluvan kaksikerroksisen pihasiiven katolle. Näin ollen Turun hallinto-oikeuden mukaan asemakaava ei ole myöskään parv-3 määräyksen osalta yhdenvertaisuusperiaatteen tai muutenkaan lainvastainen. Hallinto-oikeus on myös todennut, että tontille 2003 aikanaan rakennettavan uudisrakennuksen ympäristöön soveltuvuutta koskevat asiat ratkaistaan myöhemmin rakennuslupamenettelyssä.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 2.6.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.