Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 211 | 09.06.2020 | 4 |
13784-2018 (10 02 03)
Asemakaavanmuutosluonnos; Kylänkulma, Nummi (os. Uhrimäenkuja) (23/2018)
Tiivistelmä:
Alueelle suunnitellaan uusi asuinrakennus 260 opiskelijalle ja osoitetaan uusi rakennuspaikka 5-ryhmäiselle lasten päiväkodille.
Kylk § 211
Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 1.6.2020:
Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus palvelualueen kaavoitus on laatinut 1.6.2020 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Nummen kaupunginosaan arkkitehtikilpailun voittaneen kilpailuehdotuksen pohjalta, suunnittelijana Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy Helsingistä.
Alueella on ollut aikaisemmin vireillä kaavanmuutos nimeltä Uhrimäki 9/2010, josta Kylänkulman kaavanmuutos korvaa osan.
Aloite
Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Turun kaupungin aloitteesta alueelle tutkitaan uuden 105-paikkaisen päiväkodin sijoittamista.
TYS omistaa korttelialueet ja Turun kaupunki yleiset alueet.
Nykytilanne
Suunnittelualue sijaitsee noin 3,3 kilometriä Kauppatorilta luoteeseen.
Alueen koko on 7,2 ha.
Suunnittelualueella on Turun ylioppilaskylän 3-4 -kerroksisia asuinkerrostaloja, toimintansa lopettava Kuraattorinpolun päiväkoti sekä huoltorakennuksia, jotka kaikki ovat jääneet tarpeettomiksi. Kuraattorinpolun päiväkodin koko on noin 580 k-m2 ja huoltorakennukset yhteensä ovat noin 2000 k-m2.
Elinanpuistossa sijaitsee sorapintainen Halisten kenttä, joka palvelee lähialueen asukkaita ja kouluja. Pohjoisosa suunnittelualueesta kuuluu Aurajokilaakson valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen ja alue sijaitsee pohjoisessa lähellä kansallista kaupunkipuistoa.
Halistentien varrella sijaitsee kalliokumpare, jonka laella ja reunoilla on kallioketoa ja niittyä. Alue tunnetaan myös nimellä Uhrimäki. Kohde on luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi perinnemaisema-alueeksi. Hallinkorvan puistikon alue on kiinteä muinaisjäännös kalliopinnalla olevien kuppikivien vuoksi.
Suunnittelutilanne
Maakuntakaavassa alue kuuluu taajamatoimintojen alueeseen, jolla on pääosin asumistoimintoja.
Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa kerrostalovaltaista asuntoaluetta AK.
Turun yleiskaavaluonnoksessa 2029 suunnittelualue on merkitty Asuinalueeksi A, joka sisältää asuinkorttelit, kadut sekä lähipuistot.
Alueella on voimassa useita eri asemakaavoja. Vuonna 1957 huhtikuussa voimaan tulleessa asemakaavassa (49/1955) alue on merkitty Elinanpuistoksi ja saman vuoden lokakuussa voimaan tulleessa asemakaavassa (44/1956) puistoksi. Yleiskaavassa esitetään varauduttavan Halistentien nelikaistaistamiseen osana välikehää, jonka tavoitteena mm. tarjota vaihtoehto keskustan läpiajolle.
Vuonna 1975 voimaan tulleessa asemakaavassa (kaavatunnus 12/1974) alue on merkitty Korvalanpuisto-nimiseksi puistoalueeksi ja Korvalanpolku-nimiseksi yleiselle jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi katualueeksi. Vuonna 1980 voimaan tulleessa kaavassa (kaavatunnus 12/1979) alue on merkitty muinaismuistoalueeksi EM. Alueella on voimassa 1991 vahvistunut asemakaava (kaavatunnus 21/1990), jossa alue on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi ja autopaikkojen korttelialueeksi. Vuonna 2001 vahvistuneessa kaavassa (kaavatunnus 23/1998) alue on merkitty Elinanpuistoksi (osa), Uhrimäenpolku-nimiseksi jalankulku- ja polkupyöräilykaduksi sekä Halistentien piennar -nimiseksi suojaviheralueeksi EV.
Kaavamuutosalue sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaan Aurajokilaakson reunassa.
Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus
Turun ylioppilaskyläsäätiö ja kaupunki järjesti suunnitteluvaihtoehtojen tutkimiseksi arkkitehtikilpailun kevään 2017 aikana ja tulokset julkistettiin 5.9.2017. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimiston Anttinen & Oiva ehdotus "Kaupunkipuistossa".
Asemakaava kuulutettiin vireille 10.12.2018 ja vireilläolosta on tiedotettu vuosina 2019 ja 2020 kaavoituskatsauksessa.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet 4.12.2018 § 508.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pvm 11.12.2018) postitettiin osallisille ja pyydettiin mielipiteet 15.1.2019 mennessä. Turku Energia, Turun luonnonsuojeluyhdistys, Nuorisovaltuusto ja Telia Finland Oyj antoivat mielipiteensä.
Kaavoituksen aloituskokous järjestettiin 9.5.2019.
Yleisötilaisuus 28.8.2019 kaavanmuutoksen tavoitteista järjestettiin Puutarhakatu 1:n auditoriossa. Tilaisuudessa kaavoitus esitteli alustavaa luonnoskarttaa ja Arkkitehtitoimiston Anttinen & Oiva arkkitehtisuunnitelmia. Tilaisuuden jälkeen Karhun kansa ja Pakanaverkko Oy jättivät yhteisen mielipiteen.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavanmuutoksen suunnittelualueen laajennuksen ja tavoitteiden täydennyksen 5.11.2019 § 423 seuraavasti: ”Kaava-aluetta laajennetaan käsittämään TYS:n opiskelija-asuinkortteleiden lisäksi itäinen osa Elinanpuistoa sekä suojaviheralue. Tavoitteena on sijoittaa alueelle uusi päiväkotitontti ja mahdollistaa korvaavat tilat poistuvalle Kuraattorinpolun päiväkodille. Pääosin Halisten pientareella sijaitseva pallokenttä poistuu ja sen tarve tullaan arvioimaan kaavanmuutosprosessissa. Kallioinen Hallinkorvan puistikko -niminen muinaisjäännös säilyy ja siitä noin 120 metriä etelään sijaitseva polttokenttäkalmisto, jonka tarkkaa laajuutta ei tiedetä, tulee tutkia.
Alueen jalankulku- ja pyöräilyverkoston kattavuutta parannetaan.”
Päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pvm. 28.10.2019) postitettiin osallisille ja pyydettiin mielipiteet 5.12.2019 mennessä.
Mielipiteet ja viranomaisten kannanotot on esitetty kaavan vuorovaikutusraportissa. Tiivistettynä mielipiteissä kannatetaan uudisrakentamista ja samaan aikaan kannetaan huolta alueen luontoarvojen ja muinaismuistojen säilymisestä. Sorapintaisen liikuntakentän poistamista alueelta ei pidetä hyvänä.
Asemakaavanmuutoksen tarkoitus
Tavoite on jatkaa alueen opiskelija-asuntorakentamista. Alueella on runsasta kysyntää opiskelija-asunnoista, koska se sijaitsee sopivalla etäisyydellä kampusalueesta. Samalla osoitetaan uusi tontti lasten päivähoidon tiloille. Olemassa oleviin Ylioppilaskylän asuinrakennuksiin ei ole tarpeen tehdä muutoksia.
Nykyinen Kuraattorinpolun päiväkotirakennus on käytettävissä vuodenvaihteeseen 2020 – 2021 saakka, jonka jälkeen rakennus puretaan lukuun ottamatta olemassa olevaa, maan alla sijaitsevaa väestönsuojatilaa, joka hyödynnetään uudessa kokonaisuudessa väestönsuoja- ja varastotilana.
Selvitykset
- Ympäristönsuojelu pvm 13.8.2018
- Geotekninen rakennettavuusselvitys / Geomaster Oy, pvm. 10.3.2017 ja päivitys 15.3.2019 (TYS)
- Meluselvitys / Promethor Oy pvm 15.3.2019 (TYS) ja päivitys 21.4.2020 (Turun kaupunki)
- Muinaisjäännökset / Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo pvm 8.5.2020
- Hulevesitarkastelu, Turun kaupunkisuunnittelu, kevät 2020
- Liikennetarkastelu, Turun kaupunkisuunnittelu, kevät 2020
Luonto ja muinaismuisto
Halistentien varrella sijaitseva kalliokumpare, jonka laella ja reunoilla on kallioketoa ja niittyä. Alue tunnetaan myös nimellä Uhrimäki. Alueella kasvaa edustavaa ketokasvilajistoa ja muinaismuistoalueelle tyypillisiä arkeofyyttikasvilajeja. Turun kaupungin ympäristönsuojelun tiedossa ei ole mitään näyttöä lepakoiden esiintymisestä purettavissa rakennuksissa eikä myöskään perusteltua syytä olettaa rakennusten olevan LSL 49 §:ssä tarkoitettuja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Ympäristönsuojelu ei näe tarvetta asian lisäselvittämiseen.
Kumpare on kiinteä muinaisjäännös kalliopinnalla olevien kuppikivien vuoksi.
Rakennettavuus ja hulevedet
Tarkasteltavalla alueella on pääsääntöisesti ylimpänä luonnonvaraisena maa-ainessedimenttinä yhtenäinen savikerrostuma. Savikerrostuman alapinnan taso on tasovälillä –2...+11. Savikerrostuman päällä on ohuehkoja täyttömaakerroksia. Täyttömaan laadusta ei ole tarkkaa tietoa. Kairausten perusteella täyttömaa ei sisällä erityisen suuria kiviä eikä lohkareita.
Alueelle on laadittava hulevesisuunnitelma. Kaavamuutosalue sijoittuu Aurajoen välittömään läheisyyteen. Uuden asuinkorttelin hulevesien hallinnan suunnittelussa tulee varmistaa tulvareitin toimivuus joen suuntaan. Päiväkotitontti sijaitsee ympäristöään matalammalla, joten suunnittelussa tulee huomioida maastonmuotojen aiheuttama tulvariski. Muodostuvien hulevesien määrää tulee vähentää käyttämällä läpäiseviä pintamateriaaleja ja vihreitä pintoja sekä istuttamalla puita. Alueen halki kulkee hulevesien pääpurkuputki, joka täytyy siirtää rakentamisen alta pois.
Halisten kenttä
Turun kaupungin liikuntasuunnittelun arvion mukaan kentän käyttötarve on pääsääntöisesti lähialueen kouluilla ja päiväkodeilla. Kuuvuoren kenttä sijaitsee alle kilometrin päässä Halisten kentältä, joka on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä. Halisten kenttä vastaa alueellisesti vapaa-ajan käyttötarpeeseen.
Ympäristösuojelun mukaan alueella ei ole pilaantuneita maita.
Asemakaavanmuutosluonnos
Luonnoksen pohjana on käytetty Turun ylioppilaskyläsäätiön ja kaupungin järjestämän arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen Arkkitehtitoimiston Anttinen & Oiva työtä nimimerkillä ”Kaupunkipuistossa”, saatuja palautteita sekä hakijoiden ja konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.
Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus lisääntyy alueella noin 15500 k-m2. Uutta asuinkerrosalaa tulee yhteensä noin 16500 k-m2 ja lasten päivähoitotilat 5 ryhmälle noin 1500 k-m2.
Uusia asuntoja arvioidaan rakentuvan noin 260, joihin asettuu noin reilut 200 asukasta. Asuntojen tarvitsemat autopaikat sijoittuvat muodostuvan tontin eteläosaan maan tasoon.
Päiväkodin tontti sijoittuu osittain hiekkakentän alueelle ja osalle Elinanpuistoa. Piha-alue muodostuu tontin pohjoisreunalle, jossa rakentamista rajoittavat Vesihuollon johdot. Uuden muodostuvan päiväkotitontin pinta-ala on luonnoksessa 10536 m2.
Kaavassa annetussa pysäköintinormissa on huomioitu asumisen erityislaatuisuus (opiskelija-asumista), palveluiden läheisyys ja joukkoliikenteen hyvä saavutettavuus. Pysäköintinormina 1 ap/ 250 k-m2 vastaa tilannetta, jossa noin joka viidennelle asukkaalle on pysäköintipaikka. Päiväkodin saattoliikenne tapahtuu tontilla. Toiminnan tarvitsemat autopaikat määräytyvät rakennussuunnittelun aikana,
Uusi opiskelijakortteli ja päiväkoti liittyy katuverkostoon ainoastaan Halistentieltä Uhrimäenkujan katualueen kautta. Jalankulku- ja pyöräily-yhteydet liittyvät opiskelijakortteliin joka suunnasta. Halistentien joukkoliikennepalvelut ovat hyvät ja pysäkkien sijainnit kattavat. Uhrimäenkujan ja Halistentien liittymän turvallisuus- ja toimivuustarkastelu on sisällytetty kaavahankkeeseen.
Kuraattorinpolku on tarvittaessa pelastusajoneuvojen käytettävissä.
Maankäyttösopimuksen tarve
Asemakaavanmuutoksen hyväksyminen edellyttää maankäyttösopimuksen solmimista ennen kaavaehdotuksen hyväksymiskäsittelyä.
Kaavan vaikutuksista
Kaavan toteuttaminen edistää yhdyskuntarakenteen eheyttämistä ja tiivistämistä olemassa olevaa infraa ja palveluverkkoa hyödyntäen.
Asukasmäärä ja liikenne lisääntyy lisärakennusoikeuden myötä. Samoin päivähoitotoiminta muodostaa ajoliikennettä aamun ja iltapäivän tunteina. Kaavan toteuttaminen ei laajenna rakennettua ympäristöä, vaan alue, jolle uudisrakentamista suunnitellaan, on jo entuudestaan rakentamisen piirissä. Rakentaminen muodostaa kartalla tarkastellen erillisen elementin rakennettuun ympäristöön, sillä se erottuu Ylioppilaskylän itäisen osan vahvasta strukturalistisesta rakenteesta orgaanisen muotonsa takia. Uudisrakentamisesta muodostuu oma ajallinen kerrostumansa Ylioppilaskylän itäiseen osaan. Rakennusten korkeus ja rauhallinen julkisivujen jäsentely ja värimaailma liittävät uudisrakentamisen osaksi olemassa olevaa itäisen Ylioppilaskylän kerrostalorakentamista.
Kaavanmuutosalue on valtakunnallisesti arvokkaan Aurajokilaakson reunaa ja lähellä on valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä, joista lähin on Halisten kylämäki. Se sijoittuu kuitenkin Halistentien itäpuolelle ja Aurajoen pohjoispuolelle ja on suhteellisen vaikeasti hahmotettavissa suunnittelualueelta käsin. Myöskään kylämäeltä ei ole selkeitä avoimia näkymiä Ylioppilaskylän suuntaan, sillä muuta maastoa korkeammalle rakennettu Halistentie siltoineen katkaisee yhteyden alueiden välillä.
Kaavan mukainen rakentaminen lisää erilaisia mahdollisuuksia jalankulku- ja pyöräilyverkkoon sekä täydentää alueen virkistyskäyttöä ja liittymistä viheralueverkostoon. Sorapintainen liikuntakenttä poistuu, jolloin lähin urheiluun sopiva kenttä on Kuuvuoren kenttä.
Kaavan toteuttaminen edellyttää liittymän parantamista ajoneuvoliikenteelle Halistentieltä Uhrimäenkujalle.
Kaavatalous
Yleisten alueiden kustannukset ovat hankeosalaskennan perusteella saatuja ja ne tarkentuvat myöhemmin rakennussuunnittelun yhteydessä. Tällä hetkellä asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvio on n. 280 000 € (alv 0 %). Arvio kattaa Uhrimäenkujan rakentamisen ja Uhrimäenpolun saneerauksen. Arvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %. Kustannuslaskelma on tehty hintatasossa 10/2019. Lisäksi kaukolämpöjohdon siirrosta on arvioitu aiheutuvan kustannuksia yhteensä noin 290 000 €.
Maankäyttösopimus tulee kattamaan kunnallistekniikan investoinnit.
Seuraava vaihe
Hyväksytyn luonnoksen pohjalta valmistellaan asemakaavaehdotus, jossa tarkennetaan määräyksiä mm. tontinjaoista ja autopaikkamääristä.
Liite 1Luonnoskartta Kylänkulma pvm 1.6.2020
Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet
Oheismateriaali 2Etukäteislausunnot Turun Vesihuolto Oy ja Turku Energia Lämpö Oy
Oheismateriaali 3Vuorovaikutusraportti pvm 1.6.2020
Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku
Toimialajohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.6.2020 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Kylänkulma pohjaksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:
"Lisäksi lautakunta edellyttää, että korvaavan kentän paikka osoitetaan läheltä Ylioppilaskylää ja Halisia, ja uusi kenttä otetaan käyttöön ennen vanhan poistumista käytöstä."
Ilvessalon Mannin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Ilvessalon muutosehdotuksen perustelut:
"Kenttä on liikunnan ja alueen palveluiden kannalta tärkeä."
Jakelu
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
Liitteet:
Kylk § 211
Liite 1:Luonnoskartta Kylänkulma pvm 1.6.2020