Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20502.06.20201

6163-2020 (02 08 02, 10 03 01)

Kauppiaskadun painumattomaksi tekeminen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi maanvuokrasopimuksen ja sen vastuujakotaulukon mukaisesti Kauppiaskadun rakennekerrosten laadun parantamiseen liittyvää kaupungin kustannusosuutta.

Kylk § 205

Projektijohtaja Janne Laine 28.5.2020:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 30.5.2016 § 93 hyväksyä Kauppatorin maanalaisen pysäköintilaitoksen maanvuokrasopimuksen. Maanvuokrasopimuksessa on sovittu ehdoista, joilla Turun kaupunki vuokraa Turun Toriparkki Oy:lle Kauppatorin ja siihen rajoittuvien katujen maanalaiset tilat pysäköintilaitoksen rakentamista varten.

Maanvuokrasopimuksen kohdan 1.6 mukaan ”Osapuolet laativat erillisen vastuunjakotaulukon osapuolten välisten vastuiden tarkemmasta jakamisesta noudattaen tässä sopimuksessa sovittuja perusperiaatteita. Vastuunjakotaulukko laaditaan pysäköintilaitoksen ja torin suunnitteluvaiheessa ja allekirjoitetaan ennen rakentamistöiden aloittamista. Taulukkoa täydennetään tarvittaessa rakentamisvaiheessa tässä sopimuksessa sovittuja periaatteita noudattaen.”

Vastuujakotaulukossa (toimialajohtaja 29.3.2018 § 34) on todettu, että katualueiden osalta kaupungin vastaa kaivannon kustannuksista 1,8 metrin syvyyteen saakka ja Turun Toriparkki Oy sitä syvemmiltä osin. Kaupungin on sovittu vastaavan katujen painumahallinnasta.

Vuokrasopimuksen ja vastuujakotaulukon mukaisesti Turun Toriparkki Oy on esittänyt laskelman Kauppiaskadun katualueen painumattomaksi tekemisestä kaupungin hyväksyttäväksi. Maanvuokrasopimukseen on kirjattu osapuolten yhteiseksi tavoitteeksi yhteinen rakentamiskokonaisuus.  Toriparkki Oy toteuttaa alueella maanalaisen pysäköintilaitoksen ja liiketilojen rakennustöitä. Katualueiden painumattomaksi tekeminen liittyy teknisesti edellä mainittuun rakennusurakkaan niin olennaiselta osin, että vain sama taho voi yhteen sovittaa koko kokonaisuuden, jonka osana toteutuu kaupungin maksuosuudella toteutettava rakenteen muutos osana isompaa toteutettavaa kokonaisuutta. Pääurakoitsijan antamien laskelmien mukaisesti kaupungin osuudeksi jäävä kustannusosuus Kauppiaskadun painumattomuudesta ja laadunparantamisesta koskien tekniikkakanaalia on 2.651.000,00 € (alv 0%).

Tekniikkakanaalin kaupungin tarpeista johdettavat tilavarausten suurentamiset sekä maanpäällisen tekniikan kiinnityskohtien rakenteelliset vahvistukset tehdään yhtenäisenä rakenteena, jossa kaupungin osuus ei ole erotettavissa omaksi rakennusurakakseen.

Hankintalain 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi toteuttaa suorahankinnan teknisestä syystä, mikäli vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan, eikä järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ole, eikä kilpailun puuttuminen ole johtunut hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Kaupungin hankintatarve koostuu tavoitteesta varmistaa Kauppiaskadun soveltuminen tulevaisuuden liikennekäyttöön (raitiotie) sekä varautumisesta nyt toteutettavan tekniikkakanaalin rakenteessa kaupungin käyttöön tuleviin tilavarauksiin. Rakenteiden vahvistaminen tai mitoituksen muuttaminen ei ole mahdollista myöhemmin eikä kaupungin ole mahdollista toteuttaa itse ko. kiinteästi toisen omistukseen tulevia rakenneosia.

Ottaen huomioon sen, ettei muulla toimijalla ole teknisesti, toiminnallisesti ja järkevästi mahdollisuutta tarjota Kauppiaskadun suunniteltujen yhtenäisten katurakenteiden rakenneosien toteutusta, on kaupungilla hankintalain 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukainen peruste korvata ko. rakennusosahinta maanalaisia rakenteita toteuttavalle Turun Toriparkki Oy:lle siltä osuudelta kuin vastuujakotaulukossa ja vuokrasopimuksessa on sovittu. Hankinnan kohteen teknillisestä toimintaympäristöstä johtuen hankinnan ehtoja ei ole myöskään keinotekoisesti kavennettu.

Vaikka kaupungin selvityksen mukaan muuta teknisesti mahdollista ja järkevää toteutustapaa hankintatarpeen täyttämiseksi ei ole, on kaupungin tarkoituksenmukaista julkaista sopimuskorvauksen maksamisesta hankintalain 58 §:n 2 momentin mukainen suorahankintailmoitus ennen korvauksen suorittamista. Osapuolet ovat laatineet liitteen 1 mukaisen sopimuksen, jolla kaupunki maksaa Turun kaupungin kustannusosuuden Turun Toriparkki Oy:lle. Sopimusehdot määräytyvät soveltuvin osin Turun Toriparkki Oy:n pääurakkasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Kaupunki on pyytänyt solmittavan sopimuksen arvosta pääurakoitsijan laskelmat sekä niihin liittyvän ulkopuolisen arvioitsijan arvion sopimuksen hinnan markkinaehtoisuuden arvioimiseksi. Arviolausunto on oheismateriaalina 3.

Liite 1Sopimus

Liite 2Aluerajaus

Oheismateriaali 1Turun Toriparkki Oy:n laskelma kustannuksista, salassa pidettävä, salauksen peruste JulkL 24 § 1 mom 20)- kohta

Oheismateriaali 2Urakoitsijan laskelma rakenteiden kokonaiskustannuksista, salassa pidettävä, salauksen peruste JulkL 24 § 1 mom 20)- kohta

Oheismateriaali 3Arviolausunto

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- hyväksyä maanvuokrasopimuksen ja sen vastuujakotaulukon mukaisesti kaupungin kustannusvastuulla olevan Kauppiaskadun rakenneosien kaupungin kustannusosuuden Kauppiaskadun rakenteiden laadun parantamisesta siten, että kaupungin osuus on yhteensä 2.651.000,00 euroa (alv 0%),

- oikeuttaa toimialajohtajan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan sopimus. Hankinnasta julkaistaan suorahankintailmoitus HILMA-hankintakanavalla.

Lisätyö voidaan tilata ja asiaa koskeva sopimus allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintaa koskevan suorahankintailmoituksen julkaisusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Toriparkki Oy
tiedXXXXX


Liitteet:

Kylk § 205
Liite 1:Sopimusluonnos
Liite 2:Aluerajaus