JÄLKIÖLJYNTORJUNNAN KOKONAISPALVELUSOPIMUS

 

Jälkiöljyntorjunnan suorittamiseksi

 

 

Turun Kaupungin

 

ja

 

Meritaito Oy:n

 

välillä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUITESOPIMUS PALVELUSOPIMUS NrO 002/2020

 

Osapuolet

Tilaaja:   Turun Kaupunki   

   Kaupunkiympäristötoimiala / Kaupunkirakentaminen

 

Viite:    Pansion öljyvuoto

 

Toimittaja:   Meritaito Oy    (Y-tunnus 230565-7)

Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Tämä sopimus määrittelee ne ehdot ja periaatteet, joilla Tilaaja hankkii ja Toimittaja tuottaa tässä sopimuksessa ja sen liitteissä kuvattuja palveluja.

Sopimuksen tarkoituksena on konsultointi- sekä jälkiöljyntorjuntapalvelujen tuottaminen ympäristövahinkojen torjunnassa Tilaajalle.

 

Meritaito toimii tilaajan puolesta ja lukuun siten, että Tilaaja ulkoistaa tässä sopimuksessa ja sen liitteissä kuvatut palvelut Toimittajan suoritettavaksi kokonaispalveluna.

 

Osapuolten roolit

 

Osapuolten roolit tämän sopimuksen mukaisesti on määritelty seuraavasti

a.Turun Kaupunki, kaupunkiympäristöala toimii kokonaispalvelun tilaajana, myöhemmin ”tilaaja”.

b.Meritaito tuottaa jälkiöljyntorjuntapalvelun kokonaispalveluna. Tehtävän suorittamiseen Meritaito, myöhemmin ”toimittaja”, sitoutuu turvalliseen, tehokkaaseen ja taloudelliseen toimintaan ympäristövahinkojen minimoimiseksi sekä käyttää toiminnassaan ammattitaitoista henkilökuntaansa sekä toimintaan soveltuvaa kalustoa.

Menettelytavat

 

Konsultointi- ja palvelusopimuksen mukaiseen toimintaan liittyvät käytännöt ja menettelytavat sekä sopimuksen yhteyshenkilöt:

 

Toimittaja sitoutuu tuottamaan konsultointipalvelua tilaajan edun mukaisesti. Operatiivinen vastuu siirtyy tämän sopimuksen allekirjoituksella jälkiöljyntorjuntatoiminnan osalta kokonaisuudessa Meritaito Oy:lle.

 

Meritaidon erikseen nimeämät henkilöt vastaavat toiminnan turvallisuudesta sekä tarvittavien kaluston sekä henkilöstön resursoinnista, kuitenkin siten, että tilaajan tässä sopimuksessa nimetyllä edustajalla hyväksytetään resursointi ja nimetty edustaja on tietoinen tilannekuvasta.

 

Toimittaja ylläpitää sekä raportoi tilaajalle säännöllisesti kokonaispalveluun liitetyn kaluston sekä henkilöstön määrän ja toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Raportoinnin aikataulu sovitaan tässä sopimuksessa mainittujen vastuullisten henkilöiden välillä kirjallisesti.

 

Meritaito Oy:n ”toimittaja” projektin vastuulliset henkilöt

   

Operatiivinen johtajaKalustovastaava ja riskienhallintajohtaja

 

Kalle Bask         Waltter Timlin

kalle.bask@meritaito.fi      waltter.timlin@meritaito.fi

+358 40 5189 770      +358 44 3434 758

 

Turun Kaupungin ”tilaaja” sopimusvastuullinen yhteyshenkilö

 

Mari Ahlroos

Vastaava Rakennuttaja

Turun kaupunki

Kaupunkiympäristötoimiala

mari.ahlroos@turku.fi

040 198 6454

Sopimuksen kohde

 

Palvelusopimus tarkoittaa ympäristövahingon jälkiöljyntorjuntapalvelun tuottamista Turun Pansion sataman ympäristössä.

 

Sopimuksen kohteeseen on seuraavassa määritelty Toimitettavat palvelut ja erillistoimeksiannot / projektit.

Toimitettavat palvelut

 

Toimitettavilla palveluilla tarkoitetaan Toimittajan tuottamia palveluja, jotka on kuvattu termillä ”jälkiöljyntorjuntapalvelut”.

 

Palvelut toimitetaan Tilaajan tilauksesta ja palvelujen laajuus on määritelty kokonaispalveluksi. Kokonaispalvelun päättäminen tapahtuu erillisellä viranomaispäätöksellä, tai vaihtoehtoisesti tilaajan kirjallisella erikseen antamalla ilmoituksella.

 

Sopimukseen kuuluvia suoriteveloitteisia palveluja ovat jälkiöljyntorjuntapalvelut asianmukaisella kalustolla sekä henkilöstöllä suoritettuina. Lisäksi toimittaja vastaa ja huolehtii omalta osaltaan toiminnan turvallisuuden takaamiseksi prosessista, jossa kiinnitetään erityistä huomiota riskinkartoitukseen sekä operatiivisen toiminnan riskien minimoimiseen sekä mahdollisen ympäristövahingon laajentumisen estämiseen.

 

Toimittaja laskuttaa erikseen tilaajaa, jälkitorjunnan aikana aiheutuneet kaluston puhdistuskustannukset, jätteiden, jätevesien, öljyjen, öljyistenvesien, kemikaalien ym. hävitettävien aineiden käsittely ja hävityskustannukset tositteita vastaan sekä mahdollisesti käytettävien alihankinnasta aiheutuvien kustannusten osalta +10 %.

 

Tilaajan edellyttämät Toimeksiannossa sovitut materiaalit ja muut ulkoiset hankinnat (esim. matkustuskustannukset) veloitetaan lisättynä 10 % käsittelymaksulla.

 

Erillistoimeksiannot ja projektit

 

Erillistoimeksiannot ja projektit määritellään erikseen kirjallisesti, tai muulla sopivalla tilausmenettelyllä tai erillisellä hankintasopimuksella. Mikäli tämä sopimus tai siihen liitetty hinnasto palvelun tuottamiseksi tai tarvittavan kaluston osalta ei sovellu suoraan erillistoimeksiantoon, sovitaan siitä samassa yhteydessä.

Veloitusperusteet

 

Palvelujen veloitusperusteet ja veloitusten tarkistusperiaatteet on esitetty liitteessä 1.

 

Meritaito Oy jälkiöljyntorjunnan hinnasto

 

Ellei muuta sovita, erillistoimeksiannoissa käytetään veloitusperusteena Toimittajan voimassaolevaa hinnastoa. Toimeksiannossa sovitut materiaalit ja muut ulkoiset hankinnat (esim. matkuskustannukset, jätteiden käsittely ja hävityskustannukset) veloitetaan lisättynä 10 % käsittelymaksulla.

Laskutus ja maksuehdot

 

Palvelujen hinnat on kuvattu liitteessä 1.

 

Maksuehdot: Toimittaja laskuttaa tilaajaa kahden (2) viikon välein, maksuehto 30 pv laskun vastaanottamisesta.

 

Osapuolten on esitettävä mahdolliset laskuun liittyvät huomautuksensa seitsemän (7) päivän kuluessa laskun vastaanottamisesta.

 

Tässä sopimuksessa ja sen liitteissä esitetyt hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa, joka lisätään hintaan voimassaolevan lain mukaan. Jos tulli, arvonlisävero tai joku muu toimitukseen liittyvä vero tai julkinen maksu muuttuu tai sellainen tulee lisää lainsäädännön muuttumisen vuoksi tai jos viranomaisen tulkinta aiheuttaa sen, että toimitukseen liittyvä vero tai maksu, jota aikaisemmin ei ole peritty, määrätään maksettavaksi, lisätään tai vähennetään se laskutuksessa vaikutuksensa mukaisesti.

Palvelujen käynnistäminen

 

Palvelut käynnistyvät välittömästi tämän sopimuksen allekirjoituksella.

 

 

 

 

 

 

Sopimuksen päättäminen

 

Jälkiöljyntorjunnan kokonaispalvelusopimus päättyy kun ympäristövahingon torjunta todetaan viranomaisten päätöksellä päättyneeksi. Vaihtoehtoisesti sopimus voidaan päättää tilaajan kirjallisella ilmoituksella, irtisanomisaika on 14 päivää.

Toimittaja on velvollinen vahvistamaan vastaanottaneensa ilmoituksen, sekä päättämään palvelujen tuottamisen sovittuna ajankohtana. Tilaaja sitoutuu korvaamaan palveluntuottajalle tällöin kaluston demobilisoinnista aiheutuvat kustannukset.

 

Sopimus purkaantuu, jos Osapuolet siitä yhteisesti sopivat.

 

Tiedottaminen

Tilaaja vastaa kaikesta sopimusalueeseen liittyvästä tiedottamisesta henkilöstölleen ja kolmansille osapuolille, ellei sitä ole erikseen sovittu palvelukuvauksissa Toimittajan tehtäviin kuuluvaksi.

 

Toimittaja on velvollinen ilmoittamaan ennalta Tilaajalle kaikista sellaisista suunnittelemistaan muutoksista ja viipymättä sellaisista tapahtumista, jotka vaikuttavat palvelun saatavuuteen tai laatuun.

 

Osapuolet ovat velvollisia informoimaan toisiaan organisaatioissaan tapahtuvista yhteistoimintaan ja palvelun toimittamiseen vaikuttavista muutoksista.

 

Toimittajalla on oikeus käyttää sopimuksen aikana tuottamiaan materiaaleja omaksi hyväkseen myynnissä ja markkinoinnissaan. Toimittaja kuitenkin hyväksyttää materiaalin tilaajalla ennen sen käyttämistä.

 

Viestinnän tulee olla luonteeltaan sen kaltaista, että se ei ole vahingollista osapuolille.

Luottamuksellisuus

 

Osapuolet sitoutuvat pitämään salassa tämän sopimuksen erikseen liikesalaiseksi nimetyt kohdat ja niiden sisällön siten, ettei tietoja luovuteta ulkopuolelle. Tietoja liikesalaisuuksista voidaan luovuttaa ulkopuolisille ainoastaan molempien Osapuolten kirjallisella sopimuksella. Liikesalaiset kohdat on erikseen merkitty tässä sopimuksessa merkinnällä liikesalainen.

 

Toimeksiantojen aikana Osapuolet voivat saada tietoonsa toisen Osapuolen luottamuksellista tietoa. Tätä tietoa ei saa ilmaista ulkopuoliselle tai käyttää muuhun kuin tästä sopimuksesta aiheutuvien velvoitteiden täyttämiseen. Tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa viranomaisille ja vakuutusyhtiölle.

 

Osapuolet vastaavat siitä, että niiden palveluksessa olevat työntekijät ja käyttämät alihankkijat noudattavat tämän sopimuksen salassapitoa koskevia määräyksiä. Salassapitovelvollisuus on voimassa myös Sopimuksen päättymisen jälkeen kolme vuotta.

 

 

 

Vastuut ja reklamointi

Toimittajalla on velvollisuus viipymättä ilmoittaa Tilaajalle palvelun toimittamisessa ilmenneistä häiriöistä.

 

Kertaluontoisissa toimituksissa tai projektitoimituksissa tähän sopimukseen perustuva Osapuolen korvausvelvollisuus toiselle Osapuolelle sopimusrikkomuksesta aiheutuneista välittömistä kuluista ja vahingoista on mahdolliset viivästys- ja muut sakot mukaan lukien yhteensä enintään viisitoista (15%) prosenttia niiden tuotteiden ja palvelujen hinnasta, joiden toimituksessa sopimusrikkomus tapahtui.

 

Palvelussa vahingonkorvauksen yhteenlaskettu enimmäismäärä on rikkomushetkellä voimassa olevan asiakaskohtaisen virheellisen palvelun laskennallinen arvonlisäveroton viikkohinta kerrottuna kahdella (2). Laskennallisesta viikkohinnasta vähennetään ennen vahingon laskemista mahdolliset viivästys-, palvelutaso- tai muut sopimussakot ja hyvitykset.

 

Osapuoli ei vastaa toiselle Osapuolelle mistään välillisestä tai epäsuorasta vahingosta. Välillisiin vahinkoihin luetaan esimerkiksi saamatta jäänyt voitto, liiketoiminnalle aiheutunut tappio, tuotannon menetys tai muu vastaava varallisuusvahinko.

 

Vastuunrajoitukset eivät koske vahinkoa, joka on aiheutunut tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella.

 

Toimittaja vastaa alihankkijoidensa toiminnasta samoilla periaatteilla kuin omasta palvelustaan.

 

Osapuolet vastaavat henkilökuntansa ja omaisuutensa vakuutuksista sekä vastuuvakuutuksista.

 

Tilaajan tulee reklamoida 10 vrk:n kuluessa Toimittajaa kirjallisesti siitä hetkestä luettuna kun virhe on havaittu tai olisi pitänyt havaita Tilaajan tai Tilaajan asiakkaan toimesta. Jos reklamointi on myöhässä, Toimittaja ei ole korvausvelvollinen asiassa.

Oikeudet

 

Tilaajalla on käyttöoikeus palveluihin sekä siihen liittyvään dokumentaatioon tilauksen ollessa voimassa sopimuksen mukaista maksua vastaan.

 

Tilaajalla on omistusoikeus toimintaansa koskeviin dokumentteihin, omissa tietojärjestelmissään olevaan tietoon sekä Toimittajan tietojärjestelmään tallentamaansa tietoon.

 

Toimittajalla on oikeus käyttää palvelun tuottamisessa tarvittavia Tilaajan dokumentteja ja tietoja.

 

Toimittaja ja sen alihankkijat omistavat tekijänoikeudet ja muut immateriaaliset oikeudet tarjottuun palveluun, sekä saavat omistusoikeuden palvelun tuottamisessa syntyvään osaamiseen, ohjelmistoihin ja dokumentaatioon.

 

Toimittajalla on oikeus käyttää tämän sopimuksen piiriin kuuluvien palvelujen tuotannossa alihankintaa.

Ylivoimainen este ja toimituksen viivästyminen

 

Mikäli sopimusvelvoitteiden täyttäminen estyy ylivoimaisen esteen johdosta, on esteeseen vetoavan Osapuolen ilmoitettava välittömästi esteestä toiselle Osapuolelle sekä tehtävä kaikki kohtuullinen esteen haitallisten vaikutusten vähentämiseksi.

Ylivoimaiseksi esteeksi katsotaan sopimuksen velvoitteen täyttämisen mahdottomaksi tekevä seikka tai tapahtuma, joka on siihen vetoavan Osapuolen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, kuten odottamattomat viranomaisten toimenpiteet, lakko, tulipalo ja luonnonolosuhteista johtuva onnettomuus, vakavat sairastumiset, pandemia ja kuolemantapaukset tai muut edellisiin verrattavat seikat tai tapahtumat.

 

Ylivoimaiseksi esteeksi katsotaan myös edellisessä kappaleessa sanottujen tapahtumien vaikutukset yhteistyö- ja alihankintaverkoston kautta toimitettuihin resursseihin ja palveluihin.

 

Osapuolet eivät vastaa toisilleen ylivoimaisen esteen aiheuttamasta viivästyksestä tai sen johdosta aiheutuneista välillisistä tai muista vahingoista.

 

Erimielisyydet ja niiden ratkaiseminen

 

Kaikki tästä sopimuksesta tai sen tulkinnasta mahdollisesti syntyvät erimielisyydet, joista Osapuolet eivät keskinäisillä neuvotteluilla pääse sovintoon, ratkaistaan lopullisesti Osapuolia sitovalla tavalla yksimiehisessä välimiesmenettelyssä Keskuskauppakamarin välityslautakunnan sääntöjen mukaisesti.

 

Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia.

Sopimuksen muutokset

 

Tähän sopimukseen mahdollisesti tulevista muutoksista ja täydennyksistä sovitaan yhteyshenkilöiden välisten neuvottelujen perusteella Tilaajan ja Toimittajan kirjallisesti vahvistamalla pöytäkirjalla.

 

Sopimuksen liitteiden muutoksista sovitaan uudella tai muutetulla Tilaajan ja Toimittajan sopimusyhteyshenkilöiden allekirjoittamalla liitteellä, joka tulee tämän sopimuksen liitteeksi.

 

Mikäli taloudellisten tai kaupallisten olosuhteiden muutokset, lainsäädännössä tapahtuvat muutokset, viranomaisten toimenpiteet, yleisten työehtosopimusten muutokset tai muut sopimuspuolista riippumattomat syyt, joita sopimusta tehtäessä ei ole voitu kohtuudella ottaa huomioon, johtavat suoritusvelvollisuuksien ilmeiseen epäsuhteeseen, sopimuspuolet neuvottelevat maksun tai muiden sopimusehtojen tarkistamisesta epäsuhteen poistamiseksi. Ellei epäsuhteen poistamisesta voida kohtuullisessa ajassa sopia, asia ratkaistaan kohdan ”Erimielisyydet ja niiden ratkaiseminen” mukaisessa järjestyksessä.

Sopimuksen siirtäminen

 

Kumpikaan Osapuoli ei ilman toisen Osapuolen kirjallista suostumusta saa siirtää tätä sopimusta kolmannelle osapuolelle.

Sopimuksen voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan 13.5.2020 ja tämän jälkeen sopimus on voimassa toistaiseksi kunnes jälkiöljyntorjunta toimeksianto on loppuun saatettu ja viranomaispäätöksellä todettu päätetyksi. Vaihtoehtoisesti sopimus voidaan päättää tilaajan kirjallisella ilmoituksella, irtisanomisaika on 14 päivää.

Sopimuksen liitteet

Liite 1.Meritaito Oy jälkiöljyntorjunnan hinnasto, ”liikesalainen

 

Asiakirjojen pätemisjärjestys

 

Mikäli tämän sopimuksen asiakirjoissa ilmenee ristiriitoja, on jälkiöljyntorjuntapalvelujen osalta tämä sopimus pätemisjärjestyksessä etusijalla.

 

Erillistoimeksiantojen, konsultoinnin ja lisäprojektien osalta noudatetaan kustakin toimeksiannosta erikseen tehtyä määrittelyä ja sen jälkeen tätä sopimusta sekä sen liitteitä numerojärjestyksessä.

 

Allekirjoitukset

Tämä sopimus on laadittu ja allekirjoitettu kahtena yhtäpitävänä kappaleena, yksi kummallekin Osapuolelle.

 

 

 

13.5.2020

 

 

 

Turun Kaupunki       Meritaito Oy

Kaupunkiympäristötoimiala

Tonttipalvelut

 

 

Petri Liski         Hannu Ylärinne

Kiinteistökehityspäällikkö      Toimitusjohtaja