Tehtävän kuvaus

 

Tausta

Yleiskaava 2029:n ehdotusta valmistellaan kevään 2020 aikana ja ehdotus menee lausuttavaksi kesäkuussa 2020. Yleiskaava 2029:n ehdotus menee päätöksentekoon saman vuoden syksynä. Yleiskaavan ohessa lausuttavaksi ja samaten tänä vuonna päätöksentekoon viedään Turun keskustan liikennesuunnitelma.

 

Yleiskaavan aikaisemmassa vaiheessa ei ole tehty kattavaa arviointia yleiskaavan vaikutuksista yritysten ja elinkeinojen toimintaedellytyksiin. Nyt kevään aikana yleiskaavoituksessa valmistellaan yleiskaavan vaikutusten arviointia. Vaikutusten arviointi tehdään eri teemoista. Yritysten sekä elinkeinojen osalta olisi tarve analyyttiselle tarkastelulle koskien 16.3.2020 julkaistavan keskustan liikennesuunnitelman kolmea vaihtoehtoa. Tarkoituksena olisi selvittää, mitä vaikutuksia vaihtoehdoilla on keskustan yritysten ja elinkeinojen toimintaedellytyksiin vuoteen 2029 mennessä.

 

Aikaisemmassa vaiheessa yleiskaavan luonnoksesta on jätetty lausuntoja keskustan liikennesuunnitelman vaikutuksista Turun keskustan yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin. Lausunnoissa on esitetty mm. seuraavaa:

 

"Kaikilla Turun keskustan liikenne- ja kävelykaturatkaisuilla on vaikutusta keskustan yritysten menestykseen ja asiakasmääriin. Ratkaisujen tulee perustua yritysvaikutusten arviointiin, ja ennen päätöksentekoa eri vaihtoehdot tulee arvioida yritysvaikutusten mukaan realististen väestöpohja-arvioiden mukaisesti."

"Koska yleiskaava- sekä liikenneverkkopäätökset vaikuttavat saumattomasti keskustan kaupallisten toimijoiden menestysedellytyksiin, tulee kaikkien päätösten perustua mitattaviin tosiasioihin, ei tunteisiin tai oletuksiin. Ennen päätöksentekoa on välttämätöntä tehdä riittävät elinkeinovaikutusten arvioinnit eri vaihtoehdoille ja perustaa päätökset niihin. Vain tällä tavalla pystytään toimimaan kestävästi ja kaupungin kärkihanketavoitteiden mukaisesti."

"Kaavatyön jatkosuunnittelussa tulee huomioida, että kun Turun keskustaan kohdistetaan toimenpiteitä, tutkitaan myös toimenpiteiden vaikutukset ympäröivään kaupunkiseutuun. Samoin tulee huomioida autoliikenteen ja kevyen liikenteen sujuvat yhteydet koko kaupunkiseudulla niin asumisen kuin yritystoiminnan edellytysten turvaamiseksi. "

 

Tehtävä tutkimus

Koska kattavaa vaikutusten arviointia näistä teemoista ei ole tehty ja koska sitä on lausuntojen kautta pyydetty, tulisi kevään aikana tehdä osana laajempaa yleiskaavan vaikutusten arviointia koskien yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä oma osio. Tässä osiossa keskityttäisiin juuri keskustan liikennesuunnitelman vaikutuksiin Turussa ja Turun seudulla. Vaikutuksen pohjana tulee käyttää jo tehtyjä selvityksiä ja tutkimuksia koskien Turkua (ks. lista lopusta), joissa on esimerkiksi tarkasteltu nykytilanteessa kulutuskäyttäytymistä eri kulkumuotoja vertaillen. Työ on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa kuvataan nykytila ja työn toisessa vaiheessa arvioidaan keskustan liikenneverkon aiheuttamia mahdollisia muutoksia keskustan elinkeinoihin.

 

Nykytilan analyysissä tulisi tarkastella:

 

Miten asiointi keskustassa jakautuu eri kulkumuotojen välillä? (käyntimäärät ja osuus kulutuksesta)

Mitkä tekijät vaikuttavat eri kulkumuodoilla tapahtuvaan asiointiin nykytilanteessa?

muut tunnistetut kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavat asiat

 

 

Työn toisessa vaiheessa tulee tarkastella Keskustan kolmen liikenneverkkovaihtoehdon aiheuttamia vaikutuksia keskustan elinkeinorakenteeseen.

 

Vaikutukset keskustan elinkeinoihin tulee pohjata liikenne-ennusteiden tuottaman aineistoon. Ennuste-aineiston avulla tulee myös arvioida liikennemallien vaikutuksia keskustaan suuntautuviin asiakasvirtoihin keskustan ulkopuolisilta alueilta.

 

Nykytilan analyysin lisäksi tulisi tehdä 16.3.2020 julkaistavien keskustan liikenteen kolmen vaihtoehdon pohjalta sekä näistä tehtävien liikenne-ennusteiden pohjalta vuoden 2029 analyysi.

 

Kolmen liikennevaihtoehdon liikenne-ennusteet on määrä valmistua 30.4.2020 (arvio), jonka jälkeen työn toisen vaiheen analyysien alustavat tulokset tulivat olla ympäristötoimialla käytettävissä viimeistään 23.5.2020.

 

Tulevaisuuden analyysissä tulisi tarkastella:

Mitkä eri tekijät vaikuttavat eri kulkumuodoilla tapahtuvaan asiointiin vuonna 2029 sekä hahmotelma vaikutuksista vuodelle 2050. (pysäköinti, raitiotie, teiden jakaminen eri kulkumuodoille, kuluttajakäyttäytymisen muutokset, lähialueiden muu tarjonta --> voisi eritellä, mitkä ovat yleiskaavan ratkaisuista johtuvia vaikutuksia ja mitkä muita

Keskustan liikennemallien vaikutukset alueen yritysten menestykseen ja asiakasmääriin. Minkälaiset vaikutukset eri malleilla on keskustan elinkeinoihin. Minkälaista yritystoimintaa malli vahvistaa ja mitä mahdollisesti heikentää.

Vahvistaako malli keskustaa ja millä tavalla? kaupallinen keskus, elämyksellisyys…

muut tunnistetut tulevaisuuden kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavat asiat

 

Aikataulu

Olemassa olevien tutkimusten ja selvitysten pohjalta tehtävän nykytilan analyysin aloitus heti

Vuoteen 2029 kohdistuvan analyysin aloittaminen keskustan liikenne-ennusteiden valmistuttua 30.4.2020. (arvio)

oAloitus viikolla 18 (27.4.2020)

oAlustavat tulokset viikolla 20 (23.5.2020)

oRaportointi vuoden 2020 elokuun aikana

 

 

Hyödynnettävissä olevia tutkimuksia ja selvityksiä

Kulutustilat osana arvoa tuottavaa elinympäristöä -tutkimus (KATE)

Turun keskustan katugallup/Asiointisyyt, kulkutavat ja rahankäyttö (ASKURA)

Turun keskustan kaupallinen kehittäminen:”Hansatown: keskustan kauppakeskus”

Turun kaupan palveluverkkoselvitys 2029 (https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//turun_kaupan_palveluverkkoselvitys_2029_29.3.2018.pdf)

Muita Yleiskaava 2029:n selvityksiä on yleiskaavan nettisivuilla osoitteessa: https://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavoitus/yleiskaava-2029/yleiskaavan-2029