Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17219.05.20209

5228-2020 (00 04 02)

Kiertomaa Oy:n kiertotaloustoiminnan puitesopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Lautakunnan hyväksyttäväksi tuodaan Kiertomaa Oy:n ja kaupunkiympä-ristötoimialan sekä Lounais-Suomen jätehuollon neuvottelema sopimus "Kiertotaloustoiminnan palvelut Saramäessä". Tällä sopimuksella sovitaan maarakentamiseen työkohteisiin soveltuvien materiaalien vastaanotosta, käsittelystä ja välivarastoinnista Saramäen materiaaliterminaalin alueella sekä alueelta louhitun ja jalostetun kalliomurskeen käytön periaatteista. Sopimus sisältää myös Kiertomaan tarjoamat asiantuntijapalvelut.

Kylk § 172

Vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen 29.4.2020

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Tällä Turun kaupungin ja Kiertomaa Oy:n välisellä kiertotaloustoiminnan sopimuksella edistetään kestävän rakentamisen periaatteita vähentämällä mm. hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisen luonnonmaa-aineksen käyttöä. Sopimuksella sopijaosapuolet sopivat Saramäen materiaaliterminaalitoimintaan liittyvistä vastuista ja velvoitteista sekä siitä, minkälaiset osapuolten oikeudet ja velvoitteet tulee siirtää mahdollisille kolmansille alueen käyttäjätahoille.                                         

Kiertomaa on Turun kaupungin ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n yhteisesti omistama yhtiö, jonka osakkeista Turun kaupunki omistaa 20 % ja Lounais-Suomen Jätehuolto 80 %. Yhtiön toimialana on harjoittaa ns. maa-ainespankkitoimintaa; maa-ainesten tuotantoa, kierrätystä, varastointia, loppusijoitusta, välitystä ja myyntitoimintaa; kiviaineksen louhintaa, murskausta, käsittelyä, jatkojalostamista ja myyntiä; jätteiden vastaanottoa, lajittelua, käsittelyä, varastointia ja jäte-erien vastaanottoasemapalveluja; lumenkaatopaikkatoimintaa; vanhojen kaatopaikkojen muotoilua, maisemointia ja niissä käytettävien raaka-aineiden tuottamista; sekä pilaantuneiden maiden käsittelyä in-house-periaatteella.

Kiertomaa Oy on perustettu vuonna 2016. Yhtiö toimi ensimmäiset vuotensa markkinaehtoisesti palveluja tarjoavana yhtiönä. Omistajien palvelutarpeen lisäännyttyä yhtiö kuitenkin päätettiin muuttaa omistajiensa hankintalain 15 §:n mukaiseksi sidosyksikköyhtiöksi yhtiökokouksen päätöksellä 25.4.2019. Yhtiön sidosyksikköstatus on alkanut 1.1.2020. Turun kaupunginhallitus on hyväksynyt muutoksen edellyttämät yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muutokset 4.3.2019 § 86 kohdalla.

Hankintalain 15 §:n mukaan lakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Tämä tarkoittaa, että sidosyksikköyhtiön osakkaan (jonka tulee lain mukaan olla hankintayksikkö) ei tarvitse kilpailuttaa hankintoja, joita se tekee sidosyksikköyhtiöltään. Sidosyksikköyhtiölle on laissa asetettu tiettyjä edellytyksiä ja rajoituksia. Sidosyksikköyhtiön osakkaiden tulee käyttää sidosyksikköyhtiöön yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa määräysvaltaa samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa. Edellytyksen katsotaan täyttyvän, jos sidosyksikön toimielimet koostuvat kaikkien hankintayksiköiden edustajista ja hankintayksiköt voivat yhdessä käyttää ratkaisevaa päätösvaltaa sidosyksikön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin. Lisäksi edellytyksenä on, että sidosyksikkö toimii määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden etujen mukaisesti.

Sidosyksikölle laissa asetetun rajoituksen mukaan yksikkö saa harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on.

Sopimuksessa sovitaan perusteet materiaalien ja palveluiden hinnoittelulle. Hinnat sisältävät kaikki tarvittavat työsuoritteet ja yksikköhinnat. Hinnoittelun periaatteet tarkastetaan vuosittain.

Liite 1Saramäen kiertotaloustoiminnan puitesopimus 29.4.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- oikeutetaan kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja allekirjoittamaan liitteenä 1 olevan kiertotaloustoiminnan puitesopimus Kiertomaa Oy:n kanssa, ja

- sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoKiertomaa Oy
aoLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Kylk § 172
Liite 1:Saramäen kiertotaloustoiminnan puitesopimus 29.4.2020