Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13521.04.20206

4436-2020 (08 00 00)

Pyörätelineiden lisääminen ja korvaaminen keskusta-alueella

Tiivistelmä:

Uusien pyörätelineiden lisääminen neljään kohteeseen ja nykyisten pyörätelineiden korvaaminen uusilla yhdessä kohteessa. Kohteista neljä sijaitsee keskustassa ja yksi Kupittaalla. Kokonaan uusia pyöräpysäköintipaikkoja tulee 164 kappaletta.

Kylk § 135

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 15.4.2020:

 

Kaupunginhallituksen 26.11.2018, §463 hyväksymän pyöräilyn kehittämisohjelman yhtenä kärkitoimenpiteenä on pyöräpysäköinnin kehittäminen. Osa tämän kärkitoimenpiteen toteutusta kaupunkiympäristötoimialalla on laadittu suunnitelmat pyörätelineiden lisäämisestä neljään eri kohteeseen ja olemassa olevien telineiden korvaamisesta uusilla yhdessä kohteessa. Yksi kohteista sijaitsee Kupittaalla, muut kohteet ovat keskustassa.

 

 

 

Kuva 1. Suunniteltujen pyöräpysäköintipaikkojen sijainnit.

Suunnitelluissa kohteissa pyörätelineenä käytetään leveää kaaritelinettä, jota viime vuosina on käytetty keskustaan toteutetuissa uusissa kohteissa (kuva 2). Leveässä kaaritelineessä polkupyörät pysyvät siististi järjestyksessä ja runkolukitusmahdollisuus ehkäisee varkauksia. Se on myös kaupunkikuvallisesti hillitty. Telineet kiinnitetään kadun pintaan pulteilla, joten ne pysyvät tukevasti paikoillaan, mutta ovat tarvittaessa siirrettävissä. Yhteen telineeseen voi kiinnittää kaksi polkupyörää, kun telineet asennetaan metrin etäisyydelle toisistaan. Kaaritelineet vaativat vähemmän ylläpitoa kuin keskustassa aiemmin käytetyt puomimalliset pyörätelineet.

 

 

Kuva 2. Leveä kaariteline Läntiseltä Rantakadulla.

 

Puutorille lisätään 18 uutta kaaritelinettä kaupunkipyöräasemaa vastapäätä (liite 1). Puutorin lisääntyneet toiminnot ovat lisänneet myös pyöräpysäköinnin tarvetta.

 

Yliopistonkadun kävelykadulla vanhat pyörätelineet korvataan uusilla (liite 2). Uusia kaaritelineitä telineitä tulee yhteensä 50. Lähempänä Humalistonkadun risteystä kadun molemmille puolin lisätään telineitä (liite 3). Telineillä on alueella suuri kysyntä. Kadun pohjoispuolelle puiden väliin tulee 9 telinettä ja kadun eteläpuolelle puiden ympärille yhteensä 16 telinettä.

 

Kristiinankadun päähän lähelle Läntistä Rantakatua lisätään 24 pyörätelinettä (liite 4). Telineille saadaan tilaa, kun kaksiosaisesta kaupunkipyöräasemasta yksipuoliset telineet siirretään muille kaupunkipyöräasemille. Lisäksi telineiden lisäys vaatii yhden pysäköintiruudun poiston sekä invalidien pysäköintipaikan käännön ajorataan nähden kohtisuoraksi paikaksi.

 

Itäisen Pitkäkadun päähän lähelle Tykistökatua lisätään 15 pyörätelinettä (liite 5). Telineet asennetaan Pharmacityn tontille pylväiden väliin asemakaavassa yleiselle jalankululle tarkoitettu alueelle. Alueella on myös kiinteistön omia pyörätelineitä. Suunnitelma on laadittu yhdessä kiinteistön edustajien kanssa ja kiinteistö järjestää myös omat telineensä uudelleen.

 

Kustannusarvio telineille asennettuna on 55.000 euroa.

 

Liite 1                                  Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L3702 009, Puutori

Liite 2                                  Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L6064 080/B, Yliopistonkatu

Liite 3                                  Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L6064 080/B, Yliopistonkatu

Liite 4                                  Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L5208 027, Kristiinankatu

Liite 5                                  Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L5790 051, Itäinen Pitkäkatu

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1-5 mukaiset suunnitelmat pyörätelineiden sijoittamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 135
Liite 1:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L3702 009, Puutori
Liite 2:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L6064 080/B, Yliopistonkatu
Liite 3:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L6064 080/B, Yliopistonkatu
Liite 4:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L5208 027, Kristiinankatu
Liite 5:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L5790 051, Itäinen Pitkäkatu