Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12407.04.20201

2220-2019 (10 03 01, 08 00 00)

Tykistökadun välin Joukahaisenkatu - Lemminkäisenkatu ja Lemminkäisenkadun välin Sirkkalankatu - Itäinen Pitkäkatu katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala on laatinut suunnitelmat Tykistökadun välille Joukahaisenkatu - Lemminkäisenkatu ajoradan eteläpuolelta puuttuvan pyörätieyhteyden toteuttamiseksi. Suunniteltu pyöräily-yhteys korjaa merkittävän verkollisen yhteyspuutteen Kupittaan alueella. Samassa yhteydessä Lemminkäisenkadun huonokuntoinen pyörätie kunnostetaan ja ajanmukaistetaan Sirkkalankadun ja Itäisen Pitkäkadun välisellä osuudella.

Kylk § 124

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 2.4.2020:

Tykistönkadun ajoradan eteläpuolelle välille Joukahaisenkatu–Lemminkäisenkatu suunniteltu uusi kaksisuuntainen pyörätie yhdistää Tykistökadun eteläreunan nykyisen, Varissuon suunnasta tulevan pyörätien Itäisen Pitkäkadun eteläreunan nykyiseen pyörätiehen. Se korjaa merkittävän yhteyspuutteen alueen pyörätieverkostossa. Tykistökadun eteläreunan pyörätien merkitys alueen liikennejärjestelmässä tulee jatkossa edelleen kasvamaan Tiedepuiston alueen kehittymisen myötä. Tällöin suunniteltu, uusi pyörätieosuus tulee osaksi Tiedepuiston pyöräily-yhteyttä Kupittaankadun ja Itäisen Pitkäkadun suuntaan.

Uusi pyörätie toteutetaan jalkakäytävän kanssa samaan tasoon, koska tilan niukkuus ei mahdollista eritasoista ratkaisua. Pyörätien leveys on 2,5m, jalkakäytävän leveys puolestaan vaihtelee. Jalkakäytävän pintamateriaali on laatta ja pyörätie asfaltoidaan. Pyörätien toteuttaminen edellyttää ajoradan kaventamista.

Nykyisin ajettaessa Tykistökatua lounaaseen suoraan Joukahaisenkadun risteyksen ylitse on käytössä kaksi ajokaistaa, joista vasemmanpuoleinen kääntyy vasemmalle Lemminkäisenkadun risteyksessä. Uuden pyörätien rakentamisen jälkeen Tykistökatua lounaaseen suoraan ajettaessa on Joukahaisenkadun risteyksessä vain yksi ajokaista ja korttelin puolen välin jälkeen alkaa vasemmalle Lemminkäisenkadulle kääntyvien oma kaista. Tämän muutoksen vaikutus autoliikenteen sujuvuuteen on melko pieni, koska valtaosa liikenteestä jatkaa Itäiselle Pitkäkadulle, jolle nykyisinkin johtaa Tykistökadulta vain yksi ajokaista.

Lemminkäisenkadun nykyinen pyörätie on välillä Itäinen Pitkäkatu–Sirkkalankatu huonokuntoinen ja kapea. Se on suunniteltu uusittavaksi siten, että pyörätien leveydeksi tulee 2,6 m ja jalkakäytävän leveydeksi 2,8 m. Tämä edellyttää ajoradan kaventamista, mutta nykyiset ajokaistat voidaan kadulla kuitenkin säilyttää. Jalkakäytävän pintamateriaali on betoni laatta ja pyörätie asfaltoidaan. Lemminkäisenkadulla on tarve lähivuosina laajempaankin jalankulku- ja pyörätien uudistamiseen. Nyt suunniteltu järjestely on jatkossa mahdollista liittää osaksi niin yksisuuntaisten pyöräteiden kuin yhden kaksisuuntaisen pyörätienkin ratkaisua.

Itäisen Pitkäkadun, Tykistökadun ja Lemminkäisenkadun risteyksessä voidaan muutosten yhteydessä parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden odotustiloja. Tällöin liikennevaloissa odottavat jalankulkijat ja pyöräilijät eivät nykyisessä määrin ole odottamassa risteävien pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kulku-uralla.

Tarkemmat suunnitteluratkaisut sekä Tykistökadun että Lemminkäisenkadun osalta on esitetty suunnitelmaselostuksessa (oheismateriaali 1).

Rakennussuunnitelmatasoisten suunnitelmaluonnosten perusteella yleisellä tasolla arvioituna kummankin kadun rakentamiskustannus on 310 000 euroa eli hankkeen kokonaiskustannusarvio on 620 000 euroa. Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

Laaditut katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat olivat julkisesti nähtävillä 2.3. – 16.3.2020. Nähtävilläoloaikana suunnitelmista ei jätetty muistutuksia.

Liite 1Liikenteenohjaussuunnitelma L 6010 014, Tykistökatu 17.2.2020

Liite 2Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L 5279 025, Lemminkäisenkatu 24.2.2020

Liite 3Katusuunnitelma K 6010 013, Tykistökatu välillä Lemminkäisenkatu – Joukahaisenkatu 18.2.2020

Liite 4Katusuunnitelma K 5557 082, Lemminkäisenkatu välillä Tykistökatu – Sirkkalankatu 24.2.2020

Oheismateriaali 1Katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmaselostus

Ehdotus         Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Tykistökadun ja Lemminkäisenkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1-4 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 124
Liite 1:Liikenteenohjaussuunnitelma L 6010 014, Tykistökatu 17.2.2020
Liite 2:Ote liikenteenohjaussuunnitelmasta L 5279 025, Lemminkäisenkatu 24.2.2020
Liite 3:Katusuunnitelma K 6010 013, Tykistökatu välillä Lemminkäisenkatu - Joukahaisenkatu 18.2.2020
Liite 4:Katusuunnitelma K 5557 082, Lemminkäisenkatu välillä Tykistökatu - Sirkkalankatu 24.2.2020