Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11807.04.20208

8969-2019 (10 03 00)

Selvitys poikkeamispäätöksen hyväksymismenettelystä

Tiivistelmä: -

Kylk § 118

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 31.3.2020:

Toimialajohtaja on 6.3.2020 § 19 hyväksynyt poikkeamislupahakemuksen, joka koski liiketilan käyttötarkoituksen muutosta päiväkodiksi sekä sisäisiä muutoksia kiinteistöllä Varissuo-7-3 osoitteessa Jösse Sakonkatu 6.

Päätös merkittiin tiedoksi kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 17.3.2020 § 87. Samalla lautakunta päätti, että lautakunnalle tuodaan selvitys poikkeamispäätöksen hyväksymismenettelystä.

Kaupunkiympäristötoimiala ilmoittaa selvityksenä asiaan seuraavaa:

Kuntalain 92 §:ssäsäädetään asian ottamisesta ylemmän toimielimen käsiteltäväksi.

”Kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen.

Hallintosäännössä voidaan määrätä, että 1 momentissa tarkoitettu oikeus koskee vastaavasti lautakuntia, niiden puheenjohtajia tai hallintosäännössä määrättyä kunnan viranhaltijaa asianomaisen lautakunnan alaisen viranomaisen tai lautakunnan jaoston toimivaltaan siirretyissä asioissa, jollei kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja tai 1 momentissa tarkoitettu hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija ole ilmoittanut asian ottamisesta kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Hallintosäännössä voidaan määrätä, että liikelaitoksen johtokunta, sen puheenjohtaja tai kunnan viranhaltija voivat ottaa liikelaitoksen johtokunnan käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty liikelaitoksen johtokunnan alaisen viranomaisen toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen. Tällöin asiaa ei voida ottaa sen lautakunnan käsiteltäväksi, jonka alainen liikelaitoksen johtokunta on. Jos asia on päätetty ottaa sekä liikelaitoksen johtokunnan että kunnanhallituksen käsiteltäväksi, asia käsitellään kunnanhallituksessa.

Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi sen ajan kuluessa, jossa 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä.

Ylemmän toimielimen käsiteltäväksi ei kuitenkaan saa ottaa:

1) lain tai asetuksen mukaisia lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toimitusmenettelyä koskevia asioita;

2) yksilöön kohdistuvia opetustoimen, terveydenhuollon tai sosiaalitoimen asioita;

3) 51 §:ssä tarkoitetulle kuntien yhteiselle toimielimelle siirrettyjä asioita, jos asianomaiset kunnat niin sopivat.”

Kaupungin hallintosäännössä on asiasta määrätty seuraavaa:

52 § Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan erityinen toimivalta

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja vastaa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelun sekä kiinteistökehityksen operatiivisesta johtamisesta.

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu:

-------------------- 

8) ratkaista maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetut poikkeamishakemukset sekä suunnittelutarveratkaisut,

------------------- 

63 § Asian ottaminen ylemmän toimielimen käsiteltäväksi (otto-oikeus)

Asian ottamisesta kuntalain mukaisesti kaupunginhallituksen käsiteltäväksi voi päättää kaupunginhallitus, sen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja.

Asian ottamisesta kuntalain mukaisesti lautakunnan käsiteltäväksi voi päättää lautakunnan ja sen puheenjohtajan lisäksi toimialajohtaja toimialallaan.

65 § Viranhaltijan ratkaisuvallan siirtäminen

---------------------- 

Viranhaltija voi toimielimen esittelijän suostumuksella saattaa asian, joka hänellä on oikeus ratkaista, lähinnä ylimmän toimielimen ratkaistavaksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

---------------------

Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään 2003-85 linjannut, että poikkeamispäätös on kuntalain tarkoittama lupapäätös, johon ylemmällä toimielimellä ei ole otto-oikeutta.

Johtopäätös

Kaupunginvaltuuston hyväksymän hallintosäännön 52 §:n mukaan toimivalta maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen poikkeamispäätöksen ratkaisemiseen on kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajalla. Toimivalta on tullut suoraan kaupunginvaltuustolta, ei lautakunnalta. Toimialajohtaja voi yksittäistapauksessa niin harkittuaan tuoda asian lautakunnan käsittelyyn. Lautakunnalla ei ole toimivaltaa määritellä tapauksia, jolloin asia olisi välttämättä tuotava lautakunnan käsittelyyn.

Tässä kyseessä olevassa poikkeamispäätöksessä on kyse liiketilan muuttamisesta yhden huoneiston osalta päiväkotikäyttöön ja toimialajohtaja on harkinnut, että ei ole olemassa sellaista perustetta, minkä vuoksi asia olisi ollut perusteltua ratkaista lautakunnassa.

Oheismateriaali 1Toimialajohtajan päätös 6.3.2020 § 19

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.