Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta11707.04.20207

1969-2020 (10 03 01)

Yhdyspolun katusuunnitelma (Oriniemi)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala esittää lautakunnan hyväksyttäväksi Yhdyspolun katusuunnitelman. Suunniteltava katu sijoittuu asemakaavan mukaiselle katualueelle ja sillä mahdollistetaan asemakaavan mukainen kulku eräälle tontille.

Kylk § 117

Kaupunkirakentamisen toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 23.3.2020:

 

Kaupunkiympäristölautakunta on 18.10.2019 § 383 myöntänyt poikkeamispäätöksen Yhdyspolkuun rajoittuvaa tilaa 853-464-3-55 koskien. Poikkeaminen on myönnetty ehdolla, että kulku rakennuspaikalle tulee järjestää Yhdyspolkukadun kautta. Lautakunta on lisäksi päättänyt, että alueen katusuunnitelma tulee tuoda lautakunnan käsittelyyn 31.3.2020 mennessä. Yhdyspolun katusuunnitelma tuodaan nyt kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi.

 

Katusuunnitelman laatiminen käynnistettiin alkuvuodesta 2020 tarkoituksena toteuttaa kiinteistölle 853-464-3-55 kulku asemakaavan mukaisen katualueen kautta. Nykytilanteessa kulku on tontin 6 kautta.

 

Nykyisellään Yhdyspolun katualue on rakentamatonta metsämaata. Uusi katu on sorapintainen neljä metriä leveä väylä, joka yhdistää Metsäpolun ja Rantapolun. Kadulle toteutetaan katuvalaistus.

 

Kadun kustannusarvio 56.000 euroa on laadittu katusuunnitelmatasoisten suunnitelmien pohjalta. Kustannusarvioon sisältyy 15 % suuruinen hankevaraus.

 

 

Yhdyspolun katusuunnitelma on ollut nähtävillä 2.3 – 16.3.2020 välisenä aikana.

 

Katusuunnitelmasta on jätetty kolme muistutusta. Muistutukset liittyvät pääasiassa Yhdyspolun rakentamisen mielekkyyteen koko katualueen osalta: kahdessa muistutuksessa (1 ja 2) toivotaan katu rakennettavaksi vain Metsäpolulta kiinteistölle 853-464-3-55. Muistutuksissa vedotaan mm. lisääntyviin rakentamiskustannuksiin, rakentamisen aiheuttamiin tärinöihin kiinteistöissä sekä lisääntyvään läpiajoliikenteeseen. Yksi muistuttaja (muistutus 3) puoltaa kadun rakentamista koko katualueen osalta. Lisäksi muistutuksissa esille tulivat mm. uuden kadun korkeusasema Metsäpolulla, katusuunnitelmasta puuttuvat tiedot esim. valaistuksesta ja vesijohdosta sekä tarpeesta tehdä kääntöpaikka pidemmälle kiinteistön 853-464-3-125 rajaan saakka.

 

Yhdyspolun katusuunnitelma on laadittu voimassa olevan asemakaavan mukaiseksi. Kaavoittaja on aikanaan nähnyt tarpeelliseksi yhdistää Metsäpolun ja Rantapolun liikenteellisesti toisiinsa. Yhdyspolun korkeusasema on suunniteltu siten, että se liittyy rakennettuihin katuihin jouhevasti ja että tonttiliittymät toimivat myös jatkossa.

 

Katusuunnitelmavaiheen jälkeen laaditaan tarkemmat rakennussuunnitelmat, joissa esitetään muistutuksessa 1 katusuunnitelmasta puuttuvaksi esitetyt seikat kuten esimerkiksi kadun rakennekerrokset. Valaisinpylväitä ei ole esitetty asemapiirroksessa mutta katusuunnitelmaan sisältyy tekstimaininta kadun valaisemisesta. Valaisinpylväiden sijainti ratkaistaan myöhemmin laadittavissa tarkemmissa rakennussuunnitelmissa.

 

Kääntöpaikan mitoitus Metsäpolun liittymässä on riittävä ajoneuvon kääntymistä varten eikä sitä ole tarve pidentää tontin rajalle saakka.

 

Muistutuksessa 1 viitataan rakennuskieltoon. Hirvensalon osayleiskaavaan liittyen alueella on aikaisemmin ollut voimassa rakennuskielto mutta sen on päättynyt. Lisäksi rakennuskielto ei ole koskenut asemakaavan mukaista rakentamista, jota on puheena oleva kadunrakentaminen.

 

Investointiohjelman laatimisen yhteydessä tarkastellaan Yhdyspolun rakentamisen tarpeellisuutta koko katualueen pituiseksi. Suunnittelu on kuitenkin tarkoituksenmukaista tehdä kerralla Metsäpolun ja Rantapolun välille.

   

Liite 1                                  Yhdyspolun katusuunnitelma K 6154 018 pvm. 12.2.2020

Oheismateriaali 1               Muistutus 1

Oheismateriaali 2               Muistutus 2

Oheismateriaali 3               Muistutus 3

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Yhdyspolun katusuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMuistutuksen tekijät
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 117
Liite 1:Yhdyspolun katusuunnitelma K 6154 018 pvm. 12.2.2020