Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja2826.03.2020 

4916-2016 (610)

Turun kaupungin lausunto luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan 1. ehdotuksesta

Kaupunkisuunnittelu ja ympäristönsuojelu, Andrei Panschin, Tuuli Vesanto, Kimmo Savonen ja Tanja Ruusuvaara-Koskinen 18.3.2020:

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus päätti kokouksessaan 20.1.2020 hyväksyä virastossa laaditut kaava-asiakirjat Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan 1. ehdotukseksi ja pyytää vaihemaakuntakaavaehdotuksesta MRA 13 §:n mukaiset lausunnot asetuksessa määritellyiltä tahoilta. Lausunnot tulee toimittaa myönnetyn lisäajan puitteissa viimeistään 31.3.2020 mennessä Varsinais-Suomen liittoon.

Vaihemaakuntakaavan tavoitteet

Vaihemaakuntakaavalle asetetut tavoitteet liittyvät luonnonarvojen turvaamiseen, virkistyksen ja matkailun tarpeiden tunnistamiseen sekä luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen.

Luonnonarvojen osalta tavoitteena on määrittää luonnonolosuhteiltaan tai geologisesti arvokkaiden alueiden nykytilanne ja merkintöjen ajantasaisuus. Näiden lisäksi tavoitteena on selvittää luonnon ydinalueet ja merkittävät ekologiset yhteydet, joita ei tällä hetkellä maakuntakaavassa ole.

Virkistyksen ja matkailun osalta tavoitteena on päivittää virkistys-, retkeily- ja matkailutoimintojen merkinnät ajan tasalle sekä mahdollisesti osoittaa kehittämisalue- ja reittimerkintöjä sekä strategisia merkintöjä. Olennaista on myös tunnistaa virkistysreittien kytkeytyneisyys yhdyskuntarakenteeseen.

Luonnonvarojen kestävän käytön osalta tavoitteet liittyvät kierto- ja biotalouden edistämiseen. Keskeisten luonnonvarojen käyttö ja potentiaalit tulee sovittaa yhteen luontoarvojen ja virkistysmahdollisuuksien kanssa ja ennakoida mahdolliset ristiriidat maankäytön muiden tarpeiden kanssa.

Vaihemaakuntakaavassa käsiteltävät asiat

Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava täydentää Varsinais-Suomen alueelta laadittuja voimassa olevia maakuntakaavoja. Tässä vaihekaavassa käsitellään aluemerkinnöin teollisuus-, erityistoiminto-, retkeily- ja matkailu-, virkistys- ja suojelualueita sekä -kohteita. Aluemerkintöjen lisäksi tässä vaihekaavassa esitetään olemassa olevina tai suunniteltuina linjoina sekä yhteystarpeina sellaisia toimintoja, joiden jatkuvuus ja kehittäminen on tunnistettu tärkeäksi maakuntakaavan muiden tavoitteiden toteutumisen osalta. Tällaisia ovat:

Kaavassa esitetään myös paljon sellaista tietoa, joka tulee huomioida alueidenkäytön suunnittelussa. Nämä niin sanotut informaatiotietoa tuottavat aineistot tulee useimmiten huomioida niihin liittyvän lainsäädännön kautta. Tällaisia merkintöjä ovat muun muassa pohjavesialueet ja Natura-alueet.

Liite 1Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen liitolle

Liite 2Virkistysalueita ja ulkoilureittejä koskevat tarkistustarpeet

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin, että Turun kaupunki antaa Varsinais-Suomen liitolle liitteiden 1 ja 2 mukaisen lausunnon luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan 1. ehdotuksesta.

 

Christina Hovi

Toimialajohtaja

Kaupunkiympäristötoimiala

Jakelu

lausVarsinais-Suomen liitto
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tiedKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä


Liitteet:

Kyto § 28
Liite 1:Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen liitolle
Liite 2:Virkistysalueita ja ulkoilureittejä koskevat tarkistustarpeet