Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9324.03.20201

2681-2020 (07 02 01)

Talvihoidon parantaminen pyöräväylillä

Tiivistelmä: -

Kylk § 93

Kaupunkiympäristötoimiala, kehittämispäällikkö Juha Jokela, infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin 23.3.2020:

Turun kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite kestävien kulkutapojen osuuden kasvattamisesta sekä olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2029. Nämä edellyttävät muun muassa pyöräilyn ja joukkoliikenteen laaja-alaista edistämistä. Pyöräilyn kehittämisohjelmassa 2029 (kh 26.11.2018 § 463) yhtenä kärkitoimenpiteenä on talvikunnossapidon parantaminen pyöräväylillä.

Civitas Eccentric-hankkeessa yhtenä toimenpiteenä testattu harjasuolausmenetelmää vuodesta 2017 lähtien pyöräväylien talvihoidon parantamismenetelmänä. Myöhemmin on testattu myös ns. harjahiekotusta. Kokemukset ovat olleet valtaosin erittäin hyviä.

Alueurakkakilpailutukset ovat luonnollinen tapa kasvattaa ns. priorisoidun pyöräilyn talvihoitoverkon laajuutta, minkä vuoksi on laadittu periaatteellinen ehdotus tulevien alueurakkakilpailutusten pohjaksi noin vuoden 2025 tavoiteverkoksi pyöräilyn priorisoidulle talvihoidolle.

Pyöräilyn priorisoituun talvihoitoverkkoon on valittu Turun tärkeimmät sisääntuloreitit perustuen pääpyöräilyverkostoon, seudullisiin laatuväyliin ja opastettaviin reitteihin. Poikittaisista reiteistä on valittu ns. välikehä sekä keskustassa laadukkaampia reittejä. Reiteistä on valittu tärkeämpi puoli mm. reitin jatkuvuuden, pyöräilijämäärien sekä reitin leveyden ja/tai parantamismahdollisuuksien perusteella.

Noin vuoden 2025 pyöräilyn priorisoidun talvihoidon tavoiteverkon laajuus on noin 84 kilometriä. Tämän aiheuttama lisäkustannus normaaliin pyöräväylien talvihoitoon verrattuna on karkean arvion mukaan noin 420.000 euroa/vuosi. Tavoiteverkon laajuudesta yli 40 % on keskustan alueurakan alueella ja loput jakautuvat muille neljälle alueurakka-alueelle. Pyöräilyn priorisoitu talvihoitoverkko laajenisi vuosittain alueurakkakilpailutusten myötä. Pyöräilyn priorisoituun talvihoitoverkkoon sisältyvät osuudet tarkentuvat kilpailutusten käynnistyessä.

Asiaa kokouksessa esittelee kehittämispäällikkö Juha Jokela.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä esittelyn tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kehittämispäällikkö Juha Jokela.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.