Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9017.03.20201

1-2018 (10 02 03, 10 01 00)

Asemakaavanmuutosluonnos; Saarenmaankatu 8-10, Perno (15/2018)

Tiivistelmä:

Kaavamuutoksella täydennetään asuinaluetta, joka on telakka-alueen läheisyydessä Pernossa. Nykyisten kerrostalojen vierelle suunnitellaan neljä uutta kerrostaloa. Alue sijaitsee arvokkaan luonnonympäristön ja rakennetun kulttuuriympäristön vieressä. Suunnittelualueen nykyinen rakennusoikeus on 7040 k-m² ja rakennusoikeus kasvaa 9760 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan noin 200 uutta asukasta.

Kylk § 90

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 10.3.2020:

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus palvelualueen kaavoitus on laatinut 10.3.2020 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Pernon kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Pernon kaupunginosan korttelin 51 tonteille 1 ja 2 ja osalle Pernon urheilupuisto-, Tytärsaarenpuisto-, Suursaarenpuisto- ja Muhunpuisto-nimistä puistoaluetta sekä osalle katu- ja pysäköintialuetta osoitteessa Saarenmaankatu 8-10. Suunnittelualueen pinta-ala on noin kolme hehtaaria ja sillä sijaitsee asumista, yleiselle pysäköinnille varattu alue sekä viher- ja ulkoilualueita. Alue sijaitsee n. 7 km Kauppatorilta länteen Turun telakka-alueen vieressä Pernossa.

Suunnittelualue kuuluu Pansio-Pernon 90-luvulla rakennettuun sekoittuneeseen asuinalueeseen. Saarenmaankadun päähän rakennettu asuinalue on telakan välittömässä läheisyydessä, välissä on suojaisa jalopuumetsäinen mäki. Alue rajautuu lounaassa suojeltuun Ankkurikylän jalopuumetsikköön ja Pernon kartanon alueeseen. Kaakossa on rivitaloasutusta ja pohjoisessa Tytärsaarenpuisto-nimistä, pääosin luonnontilaista alavaa niittyä.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa alue kuuluu taajamatoimintojen alueeseen, jolla on pääosin asumistoimintoja.

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa asuinkerrostalovaltaista asuntoaluetta (AK), joka alkaa Pansiossa Valmetinkadulta ja jatkuu pohjoiseen Pernontien kautta suunnittelualueelle. Pieni osa aluetta on osoitettu virkistysalueeksi.

Alueen asemakaava on tullut voimaan 5.12.1991. Peltoalueelle ja jalopuusaarekkeeseen laaditussa asemakaavassa tontit on osoitettu asuinkerrostalorakentamiseen. Rakennusten väliin jäävä rinne on luonnontilaiseksi merkittyä aluetta.

Asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus alueelle on n. 7000 k-m².

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu kahden asunto-osakeyhtiön aloitteisiin.

Kaupunkiympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 12.2.2019 § 62. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2019 kaavoituskatsauksessa.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 3.5.2019 mennessä. Alustavaa luonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa Me-talolla 2.3.2019.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin yhteensä 2 mielipidettä ja 4 lausuntoa.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on muuttaa asemakaavaa niin, että mahdollistetaan uusien asuinkerrostalojen toteutus, samalla peruskorjataan 1990-luvulla rakennetut kerrostalot. Autopaikat on tarkoitus sijoittaa maan päälle ja nykyinen yleinen pysäköintialue muutetaan autopaikkojen korttelialueeksi, joka osoitetaan kerrostalojen käyttöön. Muutoksilla on mahdollisuus kohentaa alueen yleistä viihtyisyyttä. Kaavassa tullaan käyttämään viherkerrointa piha- ja pysäköintialueiden vihreyden lisäämiseksi. Asuinkorttelialueella on osoitettu pihamaa-alue, jonka luonnonsuojelullinen arvo edellyttää lehtomaisen puuston jatkuvaa hoitoa. Kaava-alueen lounaisosassa on luonnontilaisena säilytettävää aluetta viheryhteyden turvaamiseksi.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksen pohjana on käytetty tontin omistajien palkkaamien arkkitehtitoimistojen luonnoksia, saatua yleisöpalautetta sekä aloitteen tekijöiden sekä konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.

Yleisöpalautteessa ollaan huolissaan lähivirkistysalueiden vähenemisestä ja toteutumattoman urheilualueen poistumisesta asemakaavasta. Lisärakentamisen mukanaan tuomien autopaikkojen määrän kasvun pelätään heikentävän yleistä viihtyisyyttä alueella, jota valmistuessaan kuvailtiin viihtyisänä vanhan kartanon ja tammimetsän ympäröimänä alueena.

Asemakaava-alueen molemmille laajeneville tontin osille on osoitettu uusi VI-kerroksinen asuinrakennus ja oleville tonteille myös VI-kerroksinen asuinkerrostalo tonttia kohti. Rakennusrungoltaan uudet rakennukset ovat nykyisiä kookkaampia. Pysäköintialueiden ympäristöön sopivuutta tarkennetaan ehdotusvaiheessa, mm. käyttämällä viherkerrointa.

Kaava-alueella on osoitettu korvaavat kävelyreittiyhteydet oleviin reitistöihin.

Nykyinen yleinen pysäköintialue on levennetty ja osoitettu asukaspysäköintiä varten. Pysäköintialueen viereisen Muhunpuiston rivitaloyhtiön puoleiselle osalle tulee istuttaa puita.

Noin 2,7 ha:n kokoisella suunnittelualueella on rakennusoikeutta nykyisin 7040 k-m2. Kaavanmuutoksessa on lisäystä aikaisempaan kaikkiaan 9760 k-m2. Nykyinen rakennustehokkuus on 0.51, uuden asemakaavan AK-korttelialueen tehokkuus on 0.91.

Alueelle arvioidaan tulevan n. 200 asukasta. Asuntojen tarvitsemat autopaikat sijoittuvat nykyiselle VU- ja VL-alueelle sekä nykyiselle Saarenmaankadun pysäköintialueelle.

Lisärakentaminen pienentää nykyisiä virkistysalueita ja katkaisee olevia reittejä. Korvaavat yhteydet oleviin kävelyreitistöihin on osoitettu poistuvien reittien tilalle. Lähin liikuntapaikka on Kisapuiston alueella 1,5 kilometrin päässä. Sinne on sujuva pyöräily- ja jalankulkuyhteys alueelta. Nykyisessä asemakaavassa oleva Pernon urheilualue ei ole toteutunut; alue on luonnonniittyä.

Maankäyttösopimuksen tarve

Asemakaavanmuutoksen hyväksyminen edellyttää maankäyttösopimusta.

Liite 1Luonnoskartta Saarenmaankatu 8-10 pvm 10.3.2020

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Turun Pernon telakka-alueen eteläisen osan luontoselvitys 2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 10.3.2020 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Saarenmaankatu 8-10 pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 90
Liite 1:Luonnoskartta Saarenmaankatu 8-10 pvm 10.3.2020