Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7917.03.202010

39-2019 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 tilinpäätös

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginhallitukselle lähetettäväksi kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 tilinpäätös. Kaupunkiympäristötoimialan tulos oli 6,7 milj. euroa talousarviota parempi. Kaupunginhallituksen omaisuusyksikköön siirrettyjen kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen investoinnit alittivat talousarvion 29,9 milj. eurolla.

Kylk § 79

Kaupunkiympäristötoimiala, toimialajohtaja Christina Hovi, Konsernihallinto, talous ja rahoitus, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari ja controller Paula Laitonen 11.3.2020:

Kuntalain 115 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2019. Tilinpäätöksessä raportoidaan myös kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet. Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen

Kv-sitovat tavoitteet

Kaupungissa on tarjolla monipuolisesti tontteja. Kerros- ja pientalo- sekä elinkeinotontteja on 3 vuoden tarpeeseen. Sen sijaan rivitalotonteista on niukkuutta.

Kaupunki kasvaa kestävästi. Vuonna 2019 hyväksyttyjen asemakaavojen asuinkerrosala sijoittui kokonaisuudessaan tiivistyvälle kestävän kaupunkirakenteen vyöhykkeelle (tavoite väh. 85 %).

Tavoitteet vähähiilisestä kestävästä liikkumisesta eivät ole toteutuneet. Kestävien liikkumismuotojen kulkumuoto-osuudet eivät ole kehittyneet tavoitteen mukaisesti. Föli-matkoja tehtuun yhteensä 26.3 miljoonaa. Matkamäärä laski 1,3 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Kasvihuonekaasupäästötiedot vuodelta 2019 eivät ole vielä saatavilla.

Liikenneturvallisuus on parantunut. Liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä väheni 7 % vuosien 2013-2017 kaudesta (tavoite 3%).

Kaupunginvaltuuston talousarvion hyväksymisen 12.11.2018 § 212 yhteydessä kaupunkiympäristölautakunnalle lisättiin kaksi kirjausta (kv-lausekkeet). Lauttarannan kävely- ja pyöräilysillan hankesuunnitelma on tehty ja se tuodaan päätöksentekoon maaliskuussa 2020. Selvitys kansallisen kaupunkipuiston laajentamiseksi Katariinanlaakson, Lemunniemen ja Rauvolanlahden luonnonsuojelualueille on käynnistetty. Suunnitelmien laatiminen voidaan aloittaa vasta kun Kaarinan kaupunki on tehnyt päätöksen asiassa.

Kh-sitovat tavoitteet

Tavoitteet monipuolisen ja riittävän tonttivarannon kasvattamiseksi on osin toteutunut. Kerrostalo- ja elinkeinotonttien kaavavarantoa on kasvatettu. Lautakunnan hyväksymien asemakaavaehdotusten sisältämä asuinkerrostalojen kerrosalan lisäys oli 252 650 k-m2, eli lähes kaksinkertainen tavoitteeseen nähden. Elinkeinoelämälle kaavoitettu kerrosala oli 297 644 k-m2, ja tavoite ylittyi yli 4,5 -kertaisesti.  Sen sijaan pientalojen kerroslatavoitteesta jäätiin merkittävästi. Laajempien pientalotonttikaavojen valmistuminen on viivästynyt strategisempien kaavojen priorisoinnin takia. Rivitaloille soveltuvia alueita ei ole ollut kaavoitettavana lähivuosina riittävästi. Vuonna 2019 valtaosa kaavoista on sijoittunut yksityisen maalle. Kaupungin yhtiöille luovutettavia erikseen kaavoitettavia kohteita ei edennyt lautakunnan ehdotuskäsittelyyn vuonna 2019.

Asetetut tonttien luovutustavoitteet konserniyhtiöille ovat toteutuneet. Yhtiöille luovutettiin yhteensä 28.500 k-m2 rakennusoikeutta, josta TVT:lle yhteensä 18.500 k-m2 Mäntymäestä, Puutarhakadulta ja Pääskyvuoresta, Vaso:lle 4.800 k-m2 Pääskyvuoresta ja TYS:lle 5.200 k-m2 Ylioppilaskylästä.

Maankäytön ja kiinteistökehityksen kumppanuusyhteistyötavoite toteutui suunitellusti. Vuoden aikana valtuuston hyväksymistä kaavoista toteutuivat kumppanuuskaavoina Fasaanikadun ja Tammitien kulman asemakaavat.

Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun toimintamalli on hyväksytty ja otettu käyttöön tavoitteen mukaisesti.

Kaikki kaupungin omistamien palveluyhtiöiden määräaikaiset kaupunkiympäristön kunnossapidon palvelusopimukset on kilpailutettu. Keskustan katualueiden ja viheraleuiden kunnossapito siirtyi lokakuun alusta Desentin hoidettavaksi.

Toimitilojen rakennuttamisen, kaupunkiympäristön rakennuttamisen ja kaupunkiympäristön kunnossapidon rakennuttamisprojekteissa on monipuolisesti otettu käyttöön muitakin toteutusmuotoja kuin perinteinen jaettu-/kokonaisurakka: Kakskerran paloasema toteutetaan kokonaisvastuu-urakkana (KVR), Puolalan koulun saneeraus projektinjohtourakkana, Viinamäen päiväkoti Suunnittele ja toteuta -urakkana, Infran päällytysurakka yksikköhintaurakkana ja keskustan kunnossapitourakka allianssimallilla.

Asetetut tavoitteet hyvälle kaupunkiympäristölle eivät kaikilta osin toteutuneet. Asukkaiden tyytyväisyys kaupunkiympäristön hoitoon on laskenut. Liikennealueiden ylläpitomittarin lasku johtuu todennäköisesti poikkeuksellisen haasteellisesta kevättalvesta.

Luonnonarvojen säilyminen ja kehittäminen toteutui suunnitellusti. Kaupungin metsäsuunnitelma hyväksyttiin syksyllä.

Itämeren suojelutavoitteet ovat edenneet suotuisasti. Itämerihaasteen toimepideohjelman 2019-2023 mukaisista toimenpiteistä 73 % ovat käynnistyneet tai valmistuneet.

Rakennusvalvonnan palvelulupaus ei ole toteutunut. Rakentamisen kaikkien lupien käsittelyajat ovat pidentyneet 60 vuorokauteen (TA 2019: max 30 vrk 80 % luvista). Käsittelyajan pidentyminen johtuu mm. rakennusvalvonnan merkittävästä resurssivajauksesta vuoden aikana.

Palveluiden digitalosointitavoitetta ei kaikilta osin saavutettu. Joukkoliikenteen lippujen nettilautaus on kasvanut noin 3,5 %:lla. Sen sijaan joukkoliikenteen EMV-maksamisen sertifiointi on viivästynyt joukkoliikenteestä ja kaupungista johtumattomista syistä. Rakennusvalvonnan sähköisten lupahakemusten osuus on kehittynyt suotuisasti, mutta tavoitteeseen ei aivan päästy.

Terveellinen ja turvallinen elinympäristö -tavoite ei ole toteutunut. Elintarvikevalvonnan ja ja terveydensuojelun valtakunnallisten suunnitelmien toteutumisaste on alhainen.

Materiaalikierrätys ja jätteiden hyötykäyttö tavoitteen toteutumista ei vielä voida arvioida, sillä tietoja vuodelta 2019 ei ole vielä saatavilla.

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia strategisia hankkeita on kolme. Kaupunkirakenne ja liikennejärjestelmähanke on pääosin edennyt suunnitellusti. Kesällä 2019 valmistui Turun raitiotien vaikutusten arviointi. Pysäköinnin linjaukset hyväksyttiin loppuvuodesta, sataman kehittämishanke (HUPMOBILE) on edennyt suunnitellusti. Sen sijaan keskustan liikennesuunnitelma on edennyt suunniteltua hitaammin, bussien runkolinjasto oli linjaston osalta pääsoin odotustilassa ja Turun liikennejärjestelmän kehittämisohjelmaa ei ole käynnistetty.

KYTO digitalisaatio -hanke on edennyt suunnitellusti. Digitaalinen kaavoitusprosessi on valmistumassa. Ruissalon opastuskeskuksen I-vaihe on saatu päätökseen. Tietomallinnuksen osalta tehdään yhteistyötä Smart and Wise Turku -kärkihankkeen kanssa.

Pysäköintitoiminnan kehittäminen on edennyt suunniteltua hitaammin. Bodycam on saatu valmiiksi eli pysäköinnin valvojien haalarikamerat ovat käytössä. Muiden projektien toteutukset kohdistuvat pitkälti keväälle 2020 ja toteutetaan yhteistyössä Smart and Wise kärkihankkeen kanssa.

Strategiset maankäytön hankkeet ovat pääosin edenneet, mutta osin suunniteltua hitaammin. Tavoitteen mukaisesti toteutui mm. Forumin kortteli, Kakola, Linnanfältti, keskustan kausivalaistus, Fabriikin alue, Pääskyvuorenrinne, Aurigan ympäristö, Koroistenkaari, Topinpuisto, Vaiste, Blue Industy Parkin väyläinvestoinnit ja Meyer Turun telakka. Sen sijaan Agricolankadun Aurajoen rantaväylän suunnittelua ei ole käynnistetty, Itäharjun liittymän kaavoitus odottaa Tiedepuiston kannen liikenneratkaisuja (kilpailua), Vaasanpuiston hulevesialtaan suunnittelua ei ole käynnistetty ja Koroisten alueen kaavoitus ei ole edistynyt.

Yleiskaavoitusohjelma ei ole edennyt tavoitteiden mukaisesti. Kaupungin yleiskaavan 2029 ja Satava-Kakskerran osayleiskaavan valmistelu on viivästynyt, Lentokentän ympäristön ja Maaria-Ilmaristen osayleiskaavat eivät ole edenneet.

Asemakaavoitusohjelma toteutui vain osittain. Vuonna 2019 hyväksyttäväksi ohjelmoidusta 29 asemakaavasta valtuuston hyväksymiskäsittelyyn eteni vain neljä kaavaa. Kaavoitusohjelma on ylimitoitettu käytettävissä oleviin resursseihin nähden. Kaavoitettavat kohteet ovat kasvaneet, joka on myös lisännyt selvitettävien ja ratkaistavien asioiden määrää.

Henkilöstön työhyvinvointitavoitteet ovat pääosin toteutuneet.

Kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen nähden sitovien tavoitteiden toteutuminen, selvitykset poikkeamista ja tiedoksi annettavat tunnusluvut on esitetty tarkemmin liitteessä 1. Operatiivisten tavoitteiden toteutuminen, selvitykset poikkeamista tiedoksi annettavat tunnusluvut on esitetty liitteessä 2.

Käyttötalous

Kaupunkiympäristötoimialan toimintakate vuonna 2019 oli -23,4 milj. euroa (TAM -30,2 milj. euroa) eli tulos oli 6,7 milj. euroa parempi kuin suunnitteluluku. Toimialan talous kehittyi erityisesti loppuvuonna yli odotusten kaikilla palvelualueilla. Tiukalla talouskurilla saatiin aikaan erinomainen lopputulos.

Toimintatuottojen määrä oli 77,9 milj. euroa ja olivat 2,6 milj. euroa talousarviota suuremmat (TAM 75,3 milj. euroa). Merkittävimmät tuloerät ovat maa- ja vesialueiden vuokrat 24,5 milj. euroa (TAM 21,7 milj. euroa), joukkoliikenteen lipputulot koko seudulla olivat 26,1 milj. euroa ja koululaislipputulot 1,5 milj. euroa eli yhteensä 27,6 milj. euroa (TAM 28,3 milj. euroa), pysäköintimaksut 4,1 milj. euroa (TAM 3,9 milj. euroa), hulevesimaksutulot 3,1 milj. euroa (TAM 3,0 milj. euroa) ja rakennusvalvontamaksutulot 2,9 milj. euroa (TAM 3,2 milj. euroa).

Valmistus omaan käyttöön -tuloerän määrä oli talousarvion mukainen 1,6 milj. euroa.

Toimintakulujen toteuma oli 103 milj. euroa ja alittivat talousarvion 4,1 milj. eurolla (TAM 107,1 milj. euroa). Palvelujen ostojen toteutuma oli 79,0 milj. euroa ja olivat 3 milj. euroa talousarviota pienemmät (TAM 82,0 milj. euroa).

Toimialan henkilöstökulut olivat 17,5 milj. euroa ja alittivat budjetin noin 1,7 milj. eurolla (TAM 19,2 milj. euroa).

Kaupunkiympäristötoimialan htv-tavoiteluku vuodelle 2019 oli 331. Henkilökunnan määrä oli vuoden lopussa 342 henkilöä. Työvoiman toteutuma henkilötyövuosina (htv) vuonna 2019 oli 312,2.

Kaupunkiympäristölautakunnan käyttötalouden toimintatuotot ylittyivät 3,0 milj. euroa ja kulut alittuivat 2,2 milj. euroa. Toimintakate oli 5,2 milj. euroa budjetoitua parempi.

Vuokratuotot ylittivät budjetoidun 2,9 milj. euroa. Henkilöstökulut alittuivat 1,6 milj. euroa, joka johtuu lähinnä täyttämättömistä vakansseista. Aineet, tarvikkeet ja tavarat -tiliryhmän menot sitä vastoin ylittyivät noin 0,4 milj. euroa.

Talousarvio toteutui palvelualueittain seuraavasti:

- Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuuden tuotot ylittyivät 2,4 milj euroa ja kulut ylittyivät 0,3 milj. euroa. Nettovaikutus + 2,1 milj. euroa.

- Kaupunkirakentamisen tuotot ylittyivät 1,0 milj. euroa ja kulut alittuivat 1,8 milj. euroa. Nettovaikutus + 2,7 milj. euroa.

- Paikkatiedon ja kaupunkimittauksen talousarvio toteutui budjetoidun maukaisesti.

- Luvat ja valvonnan talousarvio toteutui kokonaisuutena budjetoidun mukaisesti (tuotot alittuivat 0,4 milj. euroa ja kulut alittuivat 0,4 milj. euroa euroa).

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tilinpäätöksessä (TKS jkl 4.3.2020 § 34) tuotot alittuivat 0,4 milj. euroa ja kulut alittuivat 1,9 milj. euroa. Toimintakate oli näin ollen 1,5 milj. euroa talousarviota parempi.

Rakennus- ja lupalautakunnan sekä Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan talous toteutui suunnitellusti.

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset

Kaupunkiympäristötoimialan omat investoinnit toteutuivat 0,9 milj. euroa alle talousarvion (TAM 1,5 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen omaisuusyksikköön siirrettyjen kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen investointimenot olivat yhteensä 60,8 milj. euroa (TAM 90,7 milj. euroa) ja alittivat investointimäärärahat 29,9 milj. eurolla. Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointihankkeiden toteuma oli 32,7 milj. euroa (TAM 50,8 milj. euroa), toimitilojen rakennuttamisen toteutuma 20,8 milj. euroa (TAM 33,0 milj. euroa) ja kiinteän omaisuuden hankinnat 7,3 milj. euroa (TAM 6,9 milj. euroa). Investointien toteutumat ja selvitys poikkeamista on esitetty toiminnan ja talouden seurantaraportista (liite 1) ja kaupunkiympäristölautakunnan operatiivisen sopimuksen raportista (liite 2).

Maanmyyntituloja toteutui 26,9 milj. euroa (TAM 25,9 milj. euroa) eli 1 milj. euroa yli tavoitteen.

Maankäyttösopimuskorvausten toteuma oli 4,6 milj. euroa (TAM 2,0 milj. euroa) eli 2,6 milj. euroa yli talousarvion

Yhteenveto                                       

Kaupunkiympäristötoimiala saavutti sille asetetun suunnittelulukutavoitteen, mutta myyntitavoitteiden ja investointien osalta tavoitteita (kh-omaisuusyksikkö) ei täysin saavutettu. Kaikkia toiminnallisia tavoitteita ei myöskään saavutettu.

Liite 1Toiminnan ja talouden seurantaraportti 12 2019

Liite 2Operatiivinen sopimus 2019 seuranta 31.12.2019 kaupunkiympäristölautakunta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2019 tilinpäätöksen ja liitteenä 1 olevan toiminnan ja talouden seurantaraportin ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle.

Lisäksi lautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteenä 2 olevan kaupunkiympäristölautakunnan operatiivisen sopimuksen raportin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kylk § 79
Liite 1:Toiminnan ja talouden seurantaraportti 12 2019
Liite 2:Operatiivinen sopimus 2019 seuranta 31.12.2019 kaupunkiympäristölautakunta