Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7717.03.20207

3061-2020 (08 00 00, 02 05 00)

Kadunvarsipysäköinnin maksuvyöhykkeet

Tiivistelmä:

Sekä pysäköinnin linjaukset että talouden sopeuttamisohjelma edellyttävät kadunvarsipysäköinnin maksullisuuden lisäämistä. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi uudet rajaukset kadunvarsipysäköinnin maksuvyöhykkeistä I-III. Tavoitteena on ottaa uudet vyöhykkeet käyttöön toukokuun 2020 aikana. Kunkin vyöhykkeen tuntihinta pysyy toistaiseksi ennallaan.

Kylk § 77

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen 11.3.2020:

Uudet maksuvyöhykkeet

Kaupunginhallituksen hyväksymissä Pysäköinnin linjauksissa (kh 19.12.2019 §507, linjaus 2) on todettu, että pysäköintiä hallitaan ensisijaisesti pysäköintimaksuilla. Kaupungin talousarvioehdotuksen yhteydessä hyväksytyssä sopeuttamisohjelmassa (kv 11.11.2019 §161, toimenpide 59) puolestaan on yhtenä toimenpiteenä pysäköinnin muutokset, jotka sisältävät maksullisuusalueen laajennukset. Pysäköinnin muutoksilla tavoitellaan 3,1 milj. euron vuotuista pysäköintitulojen lisäystä vuoteen 2024 mennessä.

Kaupunkiympäristötoimiala on valmistellut Pysäköinnin linjausten kohdan 2.4 mukaisesti kolme maksuvyöhykettä. Vyöhyke I kattaa lähinnä ydinkeskustan liikekorttelit, joissa asiointipysäköinnin kysyntä on suurinta. Vyöhyke II kattaa muun sellaisen keskusta-alueen, jolla on sekä asiointipysäköintiä, asukkaiden pysäköintiä, että työmatkapysäköintiä. Vyöhyke III kattaa kaupungin muut osat, joissa on kysyntää lähinnä asukkaiden pysäköinnille ja työmatkapysäköinnille. Vyöhykkeet on esitetty liitteen 1 kartalla.

Uusien vyöhykkeiden käyttöönotto edellyttää pysäköintimaksuautomaattien uudelleen ohjelmointia ja vyöhykemuutoksia mobiilioperaattorien järjestelmissä. Uudet vyöhykkeet pyritään ottamaan käyttöön toukokuun 2020 aikana.

Vyöhykkeiden tuntihintoja ei koroteta

Kadunvarsipysäköinnin hinnoista on päätetty viimeksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa vuonna 2013 (13.11.2013 § 549). Talouden sopeuttamisohjelmassa pysäköintimaksujen korottaminen on ajoitettu vasta vuodelle 2022 (Kh 19.12.2019 § 504, liite 3), joten vyöhykkeiden hinnat pysyvät toistaiseksi ennallaan. Pysäköinti maksaa 3,00 euroa/tunti vyöhykkeellä I, 1,5 euroa/tunti vyöhykkeellä II ja 0,60 euroa/tunti vyöhykkeellä III. Hintojen suhde eri vyöhykkeillä noudattaa Pysäköinnin linjausten kohtaa 2.4. jonka mukaan vyöhykkeiden pysäköintimaksut ovat suhteessa toisiinsa niin, että tuntihinta on vyöhykkeellä II noin 50 % ja vyöhykkeellä III noin 25 % kalleimman vyöhykkeen I maksusta.

Muutoksen vaikutukset

Maksullinen pysäköinti on hyvin tehokas tapa vahvistaa pysäköintipaikkojen kiertoa ja pysäköinnin saatavuutta. Maksullisuus helpottaa ennen kaikkea asiointipysäköintiä. Asukkaiden pysäköintiä voidaan maksullisilla alueilla tarvittaessa suosia asukaspysäköintilupajärjestelmän kautta. Asukaspysäköintiuudistuksessa lupapysäköintialueet tullaan laajentamaan koko maksullisen alueen kattaviksi. Maksuvyöhykkeellä I asetetaan kuitenkin etusijalle asiointipysäköinti.

Vyöhykkeiden rajojen muutos vaikuttaa niin, että nykytilanteeseen verrattuna paikkojen määrä lisääntyy jonkin verran vyöhykkeellä I ja III ja vähenee vyöhykkeellä II. Laskennallinen vaikutus pysäköintituloihin on varsin pieni. Toteutunut pysäköintitulo riippuu tulevasta paikkojen käyttöasteesta.

Liite 1Pysäköinnin maksuvyöhykkeet 2020

Oheismateriaali 1Vanhat pysäköinnin maksuvyöhykkeet

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä kadunvarsipysäköinnin maksuvyöhykkeiden I–III aluerajaukset liitteen 1 mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää, että vyöhykkeen I hinta on 3,0 euroa/tunti, vyöhykkeen II hinta on 1,5 euroa/tunti ja vyöhykkeen III hinta on 0,60 euroa/tunti.

Lisäksi lautakunta päättää, että muutetut uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön toukokuun 2020 aikana.

PäätösAsia pantiin pöydälle Anttilan Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 77
Liite 1:Pysäköinnin maksuvyöhykkeet 2020