Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8117.03.202012

7874-2012 (613, 627, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskien valituslupahakemuksia / asemakaavan muutos; Vähäheikkiläntie 37

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemukset koskien Vähäheikkiläntie 37:n asemakaavan muutosta.

Kylk § 81

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 9.3.2020:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 30.1.2017 § 13 asemakaavan muutoksen Vähäheikkilään. Asema-kaavan muutoksella mahdollistettiin asuinkerrostalojen rakentaminen nykyiselle liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle. Tontin länsireunaan sijoitettiin jalankulku- ja huoltoyhteys Askaistenpuistoon. Rakennusoikeus (6200 k-m2) oli sama kuin voimassa olevassa asemakaavassa.

Turun hallinto-oikeus kumosi 20.3.2018 valtuuston päätöksen valitusten johdosta. Hallinto-oikeus katsoi, että kaavan muutos oli maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyn vastainen. Meluselvityksiä ei ollut osallisten käytettävissä siten, että heillä olisi ollut tosiasiallinen mahdollisuus niiden pohjalta ottaa kantaa kaavan sisältöön ja lausua siitä mielipiteensä maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetulla tavalla.

Korkein hallinto-oikeus kumosi 12.12.2018 hallinto-oikeuden päätöksen kaupungin valituksen johdosta ja palautti sen hallinto-oikeudelle tutkittavaksi muiden valitusperusteiden osalta. Perustelujen mukaan vuorovaikutuksen lainmukaisuuden toteutumisen edellytyksenä ei ole se, että osalliset voivat lausua mielipiteensä kaikista kaavaa varten laadituista selvityksistä vaan se, että osallisilla on tosiasiallinen mahdollisuus lausua mielipiteensä kaavan vaikutuksista.

Hallinto-oikeus on 14.3.2019 hylännyt valitukset. Perustelujen mukaan laaditut selvitykset ovat mahdollistaneet kaavamuutoksen laillisuuden arvioinnin ja vuorovaikutus on toteutunut laissa edellytetyllä tavalla. Tontin yleiskaavamääräyksestä poikkeavalle käyttötarkoitukselle on ollut maankäytöllisiä perusteita, joten yleiskaava on otettu riittävästi huomioon. Hallinto-oikeuden mukaan asemakaava täyttää myös asemakaavan sisältövaatimukset elinympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja viihtyisyyden osalta. Kaavanmuutos ei ole myöskään rakennetun ympäristön ja luonnonympäristön vaalimista koskevien vaatimusten vastainen eikä sillä hävitetä niihin liittyviä erityisiä arvoja. Kaavanmukainen täydennysrakentaminen ei aiheuta sellaista elinympäristön laadun merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua kaavan tarkoitus huomioon ottaen. Kaavamuutos ei ole maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen vastainen sillä perusteella, että tontille osoitettu rakentamistehokkuus eroaa ympäristön tonttien tehokkuudesta. Ratkaisulle on esitettävissä maankäytöllinen peruste.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemukset ja todennut, että sen perusteella, mitä muutoksenhakijat ovat esittäneet ja mitä asiakirjoista muutoin ilmenee, asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ei ole valitusluvan myöntämisen perustetta.

Asemakaavan muutos kuulutetaan voimaan 28.3.2020.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 5.3.2020

Oheismateriaali 2Turun hallinto-oikeuden päätös 14.3.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.