Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja1817.02.2020 

14550-2019 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Kahden kaksiasuntoisen pientalon rakentaminen määräaloille ja vanhan talousrakennuksen purku, Lähteenkatu 34, Ruohonpää (P 2019-1398)

Kaupunkiympäristötoimiala ympäristölakimies Ville Erkkola 15.2.2020: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Ruohonpään kaupunginosa (75), kortteli 29, tontti 1

Osoite: Lähteenkatu 34

Hakija

Skanditalot Oy 2755096-9, perustettavan yhtiön lukuun

Rakennushanke

 

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa 25.3.2013 hyväksytty asemakaava, jossa rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AP-1: Asuinpientalojen korttelialue. Asuinrakennuksissa tulee olla harjakatto, jonka kattokaltevuus on 30 astetta. Asuinrakennusten julkisivun ja vesikaton leikkauskohdan korkeus vaakaräystään kohdalla tulee olla 5-6 m maanpinnasta. Auton säilytyspaikan ja/tai talousrakennuksen julkisivukorkeus saa olla enintään 3,5 m. Auton säilytyspaikan ja/tai talousrakennuksen yläpuolelle saa sijoittaa asunnon parvekkeen. Julkisivumateriaalina on käytettävä yhdensuuntaista laudoitusta, joka maalataan peittomaalein värisävyinä valkoinen, vaalea keltainen, vaalea harmaanvihreä ja punamulta. Katemateriaalina tulee käyttää tummanharmaata konesaumattua teräspeltiä, bitumikermiä, tiiltä tai betonikattotiiltä. Rakennuksissa tulee käyttää ns. avoräystäitä.

Kaikkien rakennusten julkisivut tulee rakentaa paikan päällä.

Poikkeukset (MRL 58 §)

 

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Ruohonpään kaupunginosassa, osoitteessa Lähteenkatu 34. Kyse on paritalojen uudisrakentamisesta asemakaavassa määrätyistä rakennusalojen rajoista ja korkeudesta sekä kokonaisrakennusoikeuden vähäisestä ylityksestä. Asuinrakennuksia on siirretty rakennusalalta lähemmäksi Pryssinkadun puoleista rajaa. Hakija on luopunut aiemmin esittämästään kahdeksasta autopaikasta ja vähentänyt ne neljään. Samalla asemakaavassa esitetyt talousrakennusten rakennusoikeudet on käytetty asuinrakennuksiin. Näillä ratkaisulla on saavutettu aiempaan suunnitelmaan verrattuna isommat ja käytettävimmät piha-alueet. Kahden 10 k-m²:n kylmän, asuinrakennuksiin kiinni rakennetun varastorakennuksen kerosala ylittää kokonaisrakennusoikeuden. Ylitystä voidaan pitää vähäisenä, varsinkin kun Turun kaupungin rakennusjärjestys sallii samansuuruisten rakennelmien rakentamisen asemakaava-alueella, mikäli ne rakennetaan erilleen. Saman kadun, Lähteenkadun, varrella on rakennettu myös AP-1 kaavamääräyksistä poiketen I-kerroksisia ja kattokaltevuudeltaan poikkeavia asuinrakennuksia. Hakija on esittänyt asemapiirroksessa rakennuspaikan tontin rajoille uusia istutuksia. Istutettava alue on yksi olennainen keino, jolla uusi rakentaminen sovitetaan vanhaan, jo toteutuneeseen kaupunkikuvaan Lähteenkadulla. Alueen täydennysrakentamisen ja tiivistämisen voidaan katsoa edistävän eheytyvää yhdyskuntarakennetta koskevia alueiden käytön yleisiä tavoitteita.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

LiiteAsemapiirros 28.10.2019

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 28.10.2019 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

-        Ennen rakennusluvan lopputarkastuksen hyväksymistä on asemapiirroksen mukaiset istutukset oltava tehtynä

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1230 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 19.2.2020.

 

Christina Hovi

Toimialajohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.


Liitteet:

Kyto § 18
Liite 1:Asemapiirros 28.10.2019