Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta514.01.20205

14118-2019 (10 03 02)

Lausunto Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen tarveselvityksestä. Tarkoitus on purkaa vanha ns. Ylikylän rakennus ja tehdä sen tilalle uusi, pysyvä rakennus. Uuden rakennuksen valmistumisen jälkeen voidaan luopua tontilla olevista tilapäisistä vuokraparakeista. Vanhan rakennuksen korjaaminen ei ole enää tarkoituksenmukaista.

Kylk § 5

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 13.12.2019:

Tilapalvelukeskus pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen tarveselvityksestä. Ylikylän rakennuksessa on toiminut Wäinö Aaltosen koulu, esiopetus sekä Hirvensalon kirjasto. Sivistystoimiala luopui Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen käytöstä sisäilmasyistä maaliskuussa 2017 ja kirjasto muutti Syvälahden monitoimitaloon 2018. Tämän jälkeen Ylikylän rakennus on jäänyt tyhjäksi. Tilapalvelukeskus on tehtyjen kuntoarvioiden ja sisäilmaselvitysten pohjalta arvioinut, että ko. rakennusta ei ole enää tarkoituksenmukaista korjata.

Koulutoiminta on siirretty Wäinö Aaltosen koulun muihin tiloihin sekä pihaan sijoitettuihin väliaikaisiin parakkirakennuksiin. Myös esikoulutoiminta, kouluterveydenhuolto sekä oppilashuolto toimivat väliaikaisissa parakkirakennuksissa.

Syksyllä hyväksytyssä varhaiskasvatusverkkoselvityksessä on esitetty, että tarkastelukaudella 2019-2022 käynnistetään tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi Wäinö Aaltosen koulun parakkien korvaavasta rakennuksesta. Tilapalvelukeskus on yhdessä käyttäjien ja kaavoituksen edustajien kanssa laatinut tarveselvityksen.

Tarveselvitys esittää Ylikylän rakennuksen purkamista ja korvaamista uudisrakennuksella. Hankkeen hyötyala on noin 1400 m2 (bruttoala noin 1670 m2) ja alustava kustannusarvio noin 4,85 M€ (rakentamisen osuus n. 4,8 M€ + purkaminen n. 50 t€). Tiloihin sijoittuisi 6 opetustilaa koulun käyttöön, 4 esiopetusryhmän tilat, aamu- ja iltapäivätoiminnan kotipesät, opiskeluhuollon tilat sekä avoimen varhaiskasvatuksen tilat

Wäinö Aaltosen koulun aamu- ja iltapäivätoiminta 1. luokan oppilaille toimii nykytilanteessa liikuntahallin yläparvella, missä on 60 lasta.  Tilat eivät sovellu laadukkaan ja monipuolisen aamu- ja iltapäivätoiminnan toteuttamiseen. Tämän lisäksi Hirvensalon seurakunnan tiloissa sijaitsee iltapäivätoiminta 2. luokan oppilaille, missä on 30 lasta. Nykytilanteessa 2. luokan lapset joutuvat päivittäin koulupäivän päätyttyä siirtymään seurakunnan tilaan. Tahtotilana on saada sijoitettua kaikki iltapäivätoiminnan ryhmät koulun tiloihin ja saada nykyinen koulussa sijaitseva ryhmä pois liikuntasalin parvelta.

Tavoitteena tarveselvityksen mukaan olisi toteuttaa uudet tilat niin pian kuin mahdollista, jotta parakeista voitaisiin luopua mahdollisimman pian.

Vuokravaikutus sivistystoimialalle 400.000 €/v (24,91 €/ m²/ kk).

Vuokravaikutus hyvinvointitoimialalle 18.000 €/v (24,91 €/ m²/ kk).

Kaupunkiympäristötoimialalla ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen.

Liite 1Wäinö Aaltosen koulun uudisosan tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1Tilapalvelukeskuksen lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan Wäinö Aaltosen koulun uudisosan tilatarveselvityksen ja päättää antaa Tilapalvelukeskukselle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 5
Liite 1:Wäinö Aaltosen koulun uudisosan tilatarveselvitys