SOPIMUS JA SITOUMUS

 

 

1. Osapuolet   1.   Turun kaupunki
   (0204819-8)
   PL 355, 20101 Turku

2.   Turun Toriparkki Oy
   (2034713-2)
   Aurakatu 5 A, 20100 Turku

3.   Kiinteistö Oy Turun Metro
   (3002362-5)
   Aurakatu 5 A, 20100 Turku

4.   Kiinteistö Oy Turun Valtakulma
   (0915147-0)
   c/o Turun Osuuskauppa
   PL 186, 20101 Turku

5.Perustettavan yhtiön puolesta ja lukuun
a) Turun kaupunki ja
b) Turun Toriparkki Oy

2. Taustaa ja tarkoitus   Turun Toriparkki Oy rakennuttaa Turun kauppatorin alueelle maanalaisen pysäköintilaitoksen. Samassa yhteydessä Kiinteistö Oy Turun Metro rakennuttaa pysäköintilaitosta ympäröivien katualueiden (Kauppiaskatu, Eerikinkatu ja Aurakatu) alle tulevia liiketiloja. Katujen alle sijoitetaan myös kulkuyhteyksiä pysäköintiloista kauppatoria ympäröiviin kiinteistöihin. Torikannen alle sijoittuu myös kaupungin hallintaan tulevia tiloja.

Kauppiaskadun alle tuleva liiketilat ja kulkuyhteydet tulevat rajoittumaan muun ohessa Kiinteistö Oy Turun Valtakulman omistamaan kiinteistöön.

Torikansi jää kaupungin hallintaan. Torin päälle tulevat paviljonkirakennukset tulee rakennuttamaan Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n toimesta perustettava keskinäinen kiinteistöyhtiö (työnimeltään Kiinteistö Oy Toripaviljongit). Niihin tulee muun ohessa sijoittumaan pysäköintilaitoksen taloteknisiä laitteita.

Turun Toriparkki Oy:n ja Kiinteistö Oy Turun Metron edellä sanotut tilat sijaitsevat Turun kaupungilta vuokratuilla alueilla.

Edellä kerrottu omistus- ja hallintarakenne tulee edellyttämään osapuolten välisiä nyt kyseessä olevia kiinteistöjä ja rakennuksia koskevia rasite- ja muita kiinteistöteknisiä järjestelyjä muun ohessa kulkuyhteyksistä, poistumisteistä, rakennustekniikasta, LVIS-tekniikasta, palomuureista (niiden rakentamatta jättämisestä) sekä väestönsuojakysymyksistä.

Tässä vaiheessa pysäköintilaitoksen, kadun alaisten liiketilojen, muiden pysäköintilaitoksen yhteyteen tulevien maanalaisten tilojen, torikannen, torin päälle tulevien rakennusten ja rakenteiden, ja Kiinteistö Oy Valtakulman oman kiinteistön puolella tehtävien teknisten ratkaisujen yksityiskohtainen suunnittelu on vielä olennaisesti kesken. Tästä syystä ei ole tarkoituksenmukaista eikä mahdollistakaan, että osapuolten välillä voitaisiin tehdä nyt kysymyksessä olevia kiinteistöjä ja rakennuksia koskeva kattava yhteisjärjestelysopimus.

Nyt kysymyksessä olevia kiinteistöjä ja rakennuksia koskevien rakennuslupien yhteydessä kaupungin rakennusvalvonta on edellyttänyt osapuolilta sitoumusta siitä, että tarvittavat rasite- ja yhteisjärjestelysopimukset tullaan osapuolten välillä tekemään ennen kulloinkin kyseessä olevien tilojen käyttöönottoa.

Koska nyt on kyse ainoastaan Kauppiaskadun alle tulevien tilojen rakennusluvasta, myös tämä sopimus koskee ainoastaan Kauppiaskadun alle rakennettavia tiloja.

Tämän sopimuksen ja sitoumuksen tarkoituksena on antaa rakennusvalvontaviranomaisten edellyttämä sitoumus tarvittavien yhteisjärjestely- ja rasitesopimusten tekemisestä, kun siihen on suunnittelun ja rakentamisen edetessä edellytykset.

3. Sopimus ja sitoumus   Kaikki osapuolet ja Turun kaupunki sekä Turun Toriparkki Oy myös perustettavan yhtiön (Kiinteistö Oy Toripaviljonkien) puolesta ja lukuun sitoutuvat tekemään kaikki edellä Taustaa-kohdassa tarkoitettuja rakennushankkeita koskevat rasite- ja yhteisjärjestelysopimukset, jotka laki ja toimivaltaiset viranomaiset ja osapuolten välisten suhteiden asianmukainen järjestäminen edellyttää. Sopimukset tehdään viipymättä sen jälkeen, kun rakennushankkeiden suunnittelu ja toteutus on edennyt niin pitkälle, että määräyksiltään riittävän selkeät ja yksiselitteiset sopimukset ovat tehtävissä ja kaikissa tapauksissa ennen kulloinkin kyseessä olevien tilojen käyttöönottoa. Lopulliset rasite- ja/tai yhteisjärjestelysopimukset neuvotellaan ja käsitellään kunkin sopimuksen osapuolina olevien päätöksentekoelimissä erikseen.

Edellä sanottu sopimus annetaan myös sitoumuksena Turun kaupungin rakennusvalvonnalle.

4. Jakelu   Tätä sopimusta ja sitoumusta on laadittu viisi samanlaista kappaletta, yksi Turun kaupungille, yksi Turun Toriparkki Oy:lle (edellä mainituille myös perustettavan yhtiön edustajina), yksi Kiinteistö Oy Turun Metrolle, yksi Kiinteistö Oy Turun Valtakulmalle ja yksi Turun rakennusvalvonnalle

Turussa _______________ kuun ____. päivänä 2019

Turun kaupunki
omaan sekä perustettavan Kiinteistö Oy Toripaviljonkien lukuun

 

 

Turun Toriparkki Oy
omaan sekä perustettavan Kiinteistö Oy Toripaviljonkien lukuun

 

 

Kiinteistö Oy Turun Metro

 

 

Kiinteistö Oy Turun Valtakulma