Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta42205.11.20198

12603-2019 (10 02 03)

Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Merilinja (15/2019)

Tiivistelmä: -

Kylk § 422

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa 30.10.2019:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaava ja asemakaavanmuutos Pernon kaupunginosan korttelin 46 tontille 6 ja osalle tonttia 7, Telakkakadun katualueelle ja osalle tilaa Varpula 493:1:116 osoitteessa Merilinja ja Telakkakatu. Työnimeltään kaavanmuutos on Merilinja. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutos on osa laajempaa (n. 195 ha), vaiheittain toteutettavaa, Blue Industry Park -hanketta (BIP), joka on nimetty Turun maankäytön strategiseksi hankkeeksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 21.10.2019.  BIP-konsepti julkistettiin 19.12.2017, jonka jälkeen Turku Science Park Oy on jatkotyöstänyt konseptia.

Blue Industry Parkista (BIP) tavoitellaan Euroopan mittakaavassa johtavaa meri- ja valmistavan teollisuuden tuotanto- ja innovaatiokeskittymää. Sen tehtävänä on vastata Turun seudun meri- ja valmistavan teknologiateollisuuden kasvutarpeisiin ja edistää alan tulevaisuuden kilpailukykyä. Meyerin telakka toimii BIP-alueen isäntäyrityksenä.

BIP-konsepti pyrkii tarjoamaan meriteollisuuden alihankintaverkostolle ja koko meriklusterin toimijoille ekosysteemin, jossa materiaalit, talous, ihmiset ja informaatio virtaavat joustavasti.

Pernossa sijaitsevalle alueelle tavoitellaan BIP-konseptin mukaisesti 100 uutta yritystä ja kaikkiaan 10.000 työntekijää. Tämä tarkoittaa noin 240.000 kem2 tilaa telakkatonttiin rajoittuvalla, tätä kaava-aluetta suuremmalla, kaupungin omistamalla noin 55 ha alueella.

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa BIP-konseptin mukainen rakentaminen. Alueen tulee olla rakenteeltaan tiivis, jossa kohtaavat toimisto-, tuotanto- ja varastotilat. Alueen elinvoimaisuuden ja vetovoimaisuuden vuoksi on oleellista, että samalla tontilla sijaitsee eri toimintoja aina palveluista tuotantoihin, joista muodostuu aito innovaatiokeskittymä.

Asemakaavan valmistelun yhteydessä selvitetään, miltä osin Merilinjan aluetta tarvitaan telakan laajenemisalueeksi. Asemakaavassa tulee myös ratkaista majoituskylän pysyvä sijoittuminen.

Alueen tulee olla hyvin saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla niin maitse kuin meritse. BIP-teollisuuspuiston kehittyessä tavarakuljetukset lisääntyvät entisestään ja alueen logistinen toimivuus ja saavutettavuus ovat keskeisessä roolissa. Joukkoliikennettä, pyöräily-yhteyksiä ja pysäköintiratkaisuja kehitetään kasvavan työntekijämäärän tarpeisiin. 

Suunnittelussa varmistetaan vaiheittainen toteuttamismahdollisuus tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä sekä tilapäiset käytöt.

Alueen luontoarvot huomioidaan koko alueen suunnittelussa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Merilinja

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Merilinja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus