HALLINNANJAKOSOPIMUS

1. Sopijapuolet

1)Kaarinan Yrityspalvelut Oy (y-tunnus 0835423-3), perustettavan yhtiön lukuun, jäljempänä ”A”.

2)Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä (y-tunnus 0204809-1), jäljempänä ”B”.

Jäljempänä yllä mainittuja yhteisöjä kutsutaan yhdessä ”Sopijapuolet” ja jokaista erikseen ”Sopijapuoli”.

2. Sopimuksen kohteena oleva tontti ja vuokraoikeus

Turun kaupunki (y-tunnus 0204819-8) omistaa Turun kaupungin Halisten kaupunginosan 41. korttelissa sijaitsevan tontin numero 4, joka on pinta-alaltaan 6.499 m2 (kiinteistörekisterinumero 853–94-41-4) (jäljempänä ”Tontti”).

Tontti on vuokrattu Turun kaupungilta 17.8.2010 allekirjoitetulla maanvuokrasopimuksella, jonka perusteella osapuolet hallitsevat tonttia.

Edellä mainittu 17.8.2010 päivätty maanvuokrasopimus tullaan purkamaan ja A ja B tulevat allekirjoittamaan uuden maanvuokrasopimuksen Turun kaupungin kanssa (”Maanvuokrasopimus).

Tämän hallinnanjakosopimuksen (”Sopimus”) allekirjoitushetkellä Tontilla sijaitsee B:n rakennuttama ja omistama Halisten seurakuntakoti.

A:n tarkoituksena on rakennuttaa tämän Sopimuksen nojalla sille tämän Sopimuksen mukaiselle hallinta-alueelle päiväkotirakennus, siten kuin liitteenä olevassa asemapiirroksessa on esitetty.

 

3. Sopimuksen peruste ja tarkoitus

Tämän Sopimuksen tarkoituksena on määritellä Tontin alueellinen käyttö- ja hallintaoikeus.

Sopimus määrittää myös Sopijapuolten vastuut Tontin huollosta, kunnossapidosta, rakentamisesta sekä eräiden muiden seikkojen osalta.

4. Hallinta-alueet ja rakennusoikeudet

Tontin kokonaispinta-ala on 6.499 m2:ä ja voimassa olevan asemakaavan mukainen kokonaisrakennusoikeus on noin 1.624,75 kerrosneliömetriä (e = 0,25). Sopimuksen allekirjoitushetkellä voimassa olevan asemakaavan mukaan Tontti sijaitsee liikerakennusten korttelialueella, jolle saa sijoittaa julkisia ja yksityisiä palveluja sekä polttoaineen jakeluaseman (KL-1).

Tontin hallinta jakautuu Sopijapuolten kesken tämän Sopimuksen allekirjoitushetkellä ohessa liitteenä 1 olevan asemapiirroksen (jäljempänä ”Asemapiirros”) mukaan seuraavasti:

a)A:n käyttö- ja hallintaoikeus Tontista on noin 4.572 m2:ä (70,35 prosenttia), joka on merkitty Asemapiirrokseen (jäljempänä ”A-alue”). A tulee rakennuttamaan hallinta-alueelle 1-kerroksisen päiväkotirakennuksen. (jäljempänä ”Talo A”). Yhtiöllä on oikeus käyttää kokonaisrakennusoikeudesta yhteensä 1.240 kerrosneliömetriä eli 76,3 prosenttia kokonaisrakennusoikeudesta;

b)B:n käyttö- ja hallintaoikeus Tontista on noin 1.927 m2:ä (29,65 prosenttia), joka on merkitty Asemapiirrokseen (jäljempänä ”B-alue”). B omistaa alueella vuonna 1997 rakennuttamansa Halisten seurakuntakodin (jäljempänä ”Talo B”). B:llä on oikeus käyttää kokonaisrakennusoikeudesta yhteensä 384,75 kerrosneliömetriä eli 23,7 prosenttia kokonaisrakennusoikeudesta.

Jos A:n hallinta-alueelle myönnetään lisärakennusoikeutta, A:lla ei ole velvollisuutta maksaa tästä korvausta B:lle.

Sen sijaan A:lla on velvollisuus yksin vastata kaikista sille osoitetun lisärakennusoikeuden aiheuttamista lisäkustannuksista, esimerkiksi korotetusta maanvuokrasta ja kunnallistekniikan liittymäkustannuksista.

Jos lisärakennusoikeutta myönnetään, Sopijapuolet sitoutuvat tekemään tähän Sopimukseen sen edellyttämät mahdolliset muutokset.

5. Omistusoikeuksien suhde ja omistuksen ulottuvuudet

Sopijapuolet omistavat vuokraoikeuden määräosaisesti niille yllä kohdassa 4 osoitettujen rakennusoikeuksien suhteessa seuraavasti:

A= 1.240/1.624,75 osaa eli 76,3 prosenttia;

B= 384,75/1.624,75 osaa eli 23,7 prosenttia

 

Sopijapuolten hallitsemillaan alueilla omistamiin rakennuksiin katsotaan kuuluvan tätä rakennusta pääasiassa palvelevat liittymät, johdot, johtimet, kanavat ja niihin liittyvät laitteet ja rakennelmat sekä koneet ja niihin liittyvät johdot, rakennelmat ja laitteet.

6. Yhteisomistuksen pysyvyys

Sopijapuolet sitoutuvat siihen, etteivät he tule vaatimaan yhteisessä omistuksessa olevan vuokraoikeuden yhteisomistussuhteen purkamista. Huolimatta edellä mainitusta, Sopijapuolet sitoutuvat purkamaan yhteisessä omistuksessa olevan Maanvuokrasopimuksen mukaisen vuokraoikeuden, mikäli A-alueen lohkominen kiinteistönmuodostamislain (554/1995, muutoksineen) 4 luvussa tarkoitetulla tavalla omaksi kiinteistökseen toteutetaan.

7. Maanvuokra

Vuokrasopimuksen mukainen kulloinkin voimassa oleva maanvuokra jaetaan Sopijapuolille maanvuokra jaetaan sopijapuolille vuokraoikeuden määräosaomistuksen suhteessa.

8. Tontin rakentaminen

Tontilla sijaitsee B:n rakennuttama Talo B. A tulee rakennuttamaan Talo A:n myöhemmin haettavassa rakennusluvassa esitettyjen suunnitelmien, rakennustapaselostusten ja määräysten mukaisesti. Sopijapuolet ovat tietoisia rakennushankkeeseen liittyvistä suunnitelmista ja lupamääräyksistä ja sitoutuvat kaikin tavoin myötävaikuttamaan niiden toteuttamiseen.

Sopijapuolet vastaavat kukin itse oman hallinta-alueensa rakennuttamisesta. A vastaa A-alueelle rakennettavan Talo A:n sekä sen piha-alueiden uudisrakentamisesta ja kaikista siihen liittyvistä rakentamiskustannuksista.

9. Hallinta- ja käyttöoikeudet, kustannustenjako sekä kunnossapito

9.1 Yleiset periaatteet

Sopijapuolella on yksinomainen käyttö- ja hallintaoikeus yksinomaan sille määritellyllä hallinta-alueella, ellei tässä Sopimuksessa ole toisin sovittu.

Sopimusosapuolet sitoutuvat yhteisvastuullisesti vastaamaan Turun kaupungille xx.xx.xxxx allekirjoitetussa maanvuokrasopimuksessa vuokramiehelle asetetuista maksuista, takuista, muista velvoitteista ja sitoumuksista, mukaan lukien vuokran maksusta.

Sopijapuoli vastaa omalla hallinta-alueellaan jo sijaitsevien tai sille toteutettavien rakennusten, rakenteiden ja laitteiden uudelleenrakentamis- ja peruskorjauskustannuksista, ellei tässä Sopimuksessa ole toisin sovittu.

Sopijapuolella on velvollisuus pitää hallinnoimansa alue ja sillä sijaitseva omistamansa rakennus siistissä kunnossa. Sopijapuoli vastaa siitä, että sen hallinta-alueella sijaitsevat rakennukset täyttävät kaikki viranomaismääräykset. Kumpikin Sopijapuoli vastaa omistamansa hallinta-alueen hoidosta, huollosta, puutarhaistutuksista jne. sekä niihin liittyvistä kustannuksista, ellei tässä Sopimuksessa ole toisin sovittu.

Mikäli Sopijapuoli laiminlyö omat velvollisuutensa kunnossapitää hallinta-alueellansa sijaitseva ja omistamansa rakennus tai huolehtia hallitsemansa alueen siisteydestä ja tästä aiheutuu toiselle Sopijapuolelle kohtuutonta haittaa, eikä laiminlyöjä todisteellisesti ja kirjallisesti annetusta kehotuksesta huolimatta korjaa tilannetta kohtuullisessa ajassa, toisella Sopijapuolella on oikeus oikaista tilanne laiminlyöneen Sopijapuolen kustannuksella.

9.2 Jätehuolto

Sopijapuolet huolehtivat omasta jätehuollostaan tekemällä jätehuoltoyhtiön kanssa sopimuksen oman jätehuoltonsa järjestämisestä.

 

9.3 Kulkureitit

Liitteenä olevan Asemapiirroksen mukaisesti A-alueella tai B-alueella ei ole toisen hallinta-alueelle sijoittuvia ajo-, jalankulku- ja pelastusteitä.

 

9.4 Yhteiset tilat

Sopijapuolilla ei ole käyttöoikeutta toisen Sopijapuolen tiloihin.

 

9.5 Yhteiset koneet ja laitteet

Sopijapuolten yhteiseen käyttöön ja hallintaan ei jää koneita eikä laitteita.

 

9.6 Kunnallistekniset liittymät

Tontti on liitetty Turun kaupungin kunnallistekniikkaan. B-alueen lämpö- ja vesiliittymät tulevat viereisen liikerakennuksen tontin kautta. B vastaa B-alueen liittymis- ja käyttömaksuista.

a)A vastaa kustannuksellaan A-alueen liittymisestä Turun vesilaitoksen vesijohto- ja jätevesiverkostoon ja solmii tarvittavat liittymissopimukset sekä vastaa yksinään A-alueen liittymis- ja käyttömaksuista.

Jos B:n hallitsemalle osalle jäävän rakennus- tai lisärakennusoikeuden hyödyntäminen aiheuttaa liittymämaksun korotuksen, vastaa B korotuksesta.

b)Mikäli A-alue liitetään Turku Energian kaukolämpöverkkoon, vastaa A kustannuksellaan tästä liittymisestä ja solmii tarvittavan liittymissopimuksen sekä vastaa yksinään A-alueen liittymis- ja käyttömaksuista. Vaihtoehtoisesti A vastaa itse maalämmön toteuttamisesta kaikkine siihen liittyvine kuluinen mukaan luettuna luvan hakeminen.

c)Todetaan, että kummallakin hallinta-alueella on oma erillinen sähköliittymä.

 

9.7 Putki- ja johtoreitit

Sopijapuolet sopivat putkien ja johtojen sijoittamisesta seuraavaa:

a) Kummallakin Sopijapuolella on oikeus sijoittaa mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavalla tavalla toisen Sopijapuolen hallinta-alueille teknisesti välttämättömät maanalaiset johdot, putket yms. Sopijapuolen on viipymättä siistittävä kustannuksellaan töiden jälkeen johtojen ja putkien paikat. Putkien ja johtojen rakentamisesta on sovittu erillisessä sopimuksessa.

b) Tontilla olevia yksinomaan yhtä Sopijapuolta palvelevien putkien tai johtojen uudelleenrakentamis-, peruskorjaus- ja kunnossapitokustannukset kohdistetaan kyseiseen tahoon.

 

9.8 Autopaikat

Sopijapuolet ovat sopineet hallinta-alueilla sijaitsevista autopaikoista seuraavasti:

a)A-alueella on 22 autopaikkaa, joiden hallinnan A voi järjestää haluamallaan tavalla.

b)B-alueella on 8 autopaikkaa, joiden hallinnan B voi järjestää haluamallaan tavalla.

c)Lisäksi B ja viereisen tontin liikerakennus ovat sopineet keskenään rasitesopimuksella autopaikkojen yhteiskäytöstä ja kulkuoikeuksista ja nämä samat rasitteet ja oikeudet koskevat myös A-aluetta.

 

9.9. Piha- ja tiealueen kunnossapito

Sopijapuolet sopivat Tontin piha-alueiden ja tiealueen hoidosta ja kunnossapidosta seuraavaa:

a)Ellei toisin sovita, kukin Sopijapuoli huolehtii lumenajosta ja hiekoituksesta ym. kunnossapidosta hallinnoimansa alueen osalta. Lunta ei saa kasata tai varastoida toisen Sopijapuolen hallinnoimalle alueelle ilman suostumusta.

b)Sopijapuolet ovat Maanvuokrasopimuksen nojalla yhteisvastuullisesti velvollisia Tonttiin rajoittuvan katualueen puhtaanapidosta siten kuin siitä on säädetty laissa kadun ja eräiden alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978). Tiealueen kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset jaetaan Sopijapuolille osoitettujen rakennusoikeuksien suhteessa (76,3/23,7).

 

9.10 Kiinteistövero

Kumpikin Sopijapuoli vastaa yksin omalla hallinta-alueellaan sijaitsevien rakennusten kiinteistöverosta.

10. Hoito

Sopijapuolten tavoitteena on, että kiinteistönhuolto koko Tontin piha-alueiden osalta annetaan ulkopuolisen huoltoyhtiön hoidettavaksi. Jos piha-alueiden kunnossapito annetaan ulkopuolisen palveluntarjoajan hoidettavaksi, siitä aiheutuvat kustannukset jaetaan Sopijapuolille osoitettujen rakennusoikeuksien suhteessa (76,3/23,7), elleivät Sopijapuolet erikseen sovi toisenlaisesta kustannustenjakosuhteesta.

 

11. Vakuuttaminen

Sopijapuoli on velvollinen ottamaan tarpeelliset vakuutukset hallinta-aluettaan ja sillä sijaitsevia rakennuksia, varusteita ja laitteita varten, jotka kattavat myös mahdolliset yhteiskäyttöalueiden rakenteet, varusteet, laitteet yms. oman rakennusoikeuden mukaisella osuudella (A = 76,3/100 ja B = 23,7/100). Sopijapuolet sitoutuvat toimimaan omaisuuttaan vakuuttaessa siten, että yhteinen intressi tulee vakuutussopimuksissa riittävästi huomioitua.

12. Rasitteet ja oikeudet

Tonttiin kohdistuvat seuraavat kiinteistörekisteriotteelta [PVM] ilmenevät rasitteet ja oikeudet:

-kulkuyhteys asemakaava-alueella (853-2009-K56), oikeutettu: 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Käyttörasite (853-2015-K541), oikeutettu: 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Laiterasite (853-2015-K542), oikeutettu: 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Laiterasite (853-2015-K543), oikeutettu: 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Laiterasite (853-2015-K544), oikeutettu: 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-laiterasite (853-2015-K545), oikeutettu 853-94-41-3, rasitettu: 853-94-41-4;

-laiterasite (853-2015-K546), oikeutettu 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-laiterasite (853-2015-K547), oikeutettu 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Laiterasite (853-2015-K548), oikeutettu 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3;

-Laiterasite (853-2015-K549), oikeutettu 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3; ja

-Käyttörasite (853-2015-K550), oikeutettu 853-94-41-4, rasitettu: 853-94-41-3.

13. Kustannusten jako   

Mikäli liittymä, oikeus, kustannus tai muu vastaava kohdistuu tai hyödyttää kumpaakin Sopijapuolta, jaetaan tästä syntyvä kustannus (tai hyöty) aiheuttamis- ja hyötymisperiaatteen mukaisesti tai, mikäli kustannukset eivät ole aiheuttamis- ja hyötymisperiaatteen mukaisesti kohdistettavissa Sopijapuolille, rakennusoikeuden mukaisessa suhteessa, ellei toisin ole sovittu.

14. Kiinnitykset ja pantti

Sopijapuoli on yksin vastuussa omaan määräosaiseen vuokraoikeuteensa vahvistetuista tai vahvistettavista velkakiinnityksistä, rasituksista, oikeuksista tai rasitteista.

 

15. Maanvuokrasopimuksen rikkominen

Mikäli Sopijapuoli siirtää maanvuokraoikeutensa ennen kuin Maanvuokrasopimuksen mukainen rakentamisvelvoite on täytetty tai mikäli Sopijapuoli muuten rikkoo Maanvuokrasopimuksen mukaisen vuokramiehen Maanvuokrasopimuksessa sovittuja velvoitteita esimerkiksi rakentamisvelvollisuuden osalta, on kyseinen Sopijapuoli yksin vastuussa Maanvuokrasopimuksen rikkomisen seuraamuksista, kuten Maanvuokrasopimuksen mukaisen sopimussakon ja vahingonkorvauksen maksamisesta Turun kaupungille.

16. Sopimuksen muuttaminen

Jos Tontilla tai sen ympäristössä tapahtuu muutoksia, joiden vuoksi tämän Sopimuksen sisältöä on tarve muuttaa, Sopijapuolet sitoutuvat neuvottelemaan ja tekemään tarvittavat muutokset, edellyttäen ettei Sopijapuolelle aiheudu muutoksesta kohtuutonta haittaa. Sopimuksen muuttaminen edellyttää molempien Sopijapuolten hyväksyntää.

Jos muutostarve aiheutuu Sopijapuolesta, vastaa kyseinen Sopijapuoli muutosten kirjaamiskustannuksista.

 

   16.1 Sopimuksen siirtäminen

 

Jos Sopijapuoli myy tai muulla tavoin luovuttaa hallinta-alueeseensa liittyvän maanvuokraoikeuden, tulee hänen huolehtia siitä, että luovutuksensaaja tulee tietoiseksi Sopimuksesta ja hyväksyy sen allekirjoituksellaan itseään sitovaksi.

 

Mikäli Maanvuokrasopimuksen mukainen vuokraoikeus siirtyy yleisseuraantona kolmannelle, sitoo Sopimus sellaisenaan luovutuksensaajaa.

 

Mikäli Sopijapuoli tai se, jolle Sopimus on myöhemmin siirretty, laiminlyö edellä todetun velvollisuutensa Sopimuksen siirtämisen osalta ja toiselle Sopijapuolelle aiheutuu tästä haittaa tai vahinkoa, on laiminlyöjä velvollinen korvamaan aiheutuneen välittömän vahingon tai haitan toiselle Sopijapuolelle.

 

17. Sopimuksen voimassaolo

Sopimus on voimassa toistaiseksi ja pysyy voimassa Maanvuokrasopimuksen päättyessä, mikäli Sopijapuolet vuokraavat vuokra-alueen uudelleen. Sopimus voidaan kirjallisesti irtisanoa päättyväksi kuudenkymmenen (60) päivän kuluttua irtisanomisesta, jos Tontin käyttöön liittyvät olosuhteet ovat muuttuneet siten, että Sopimuksen voimassaololle ei ole enää perusteltua tarvetta. Sopimusta ei voida irtisanoa ilman pantinhaltijan suostumusta.

Tämä sopimus kirjataan, kuten Maanvuokrasopimus, lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, joten se tulee sitomaan myös vuokraoikeuden määräosien mahdollisia uusia omistajia. Tämän sopimuksen kaikki muutokset tehdään kirjallisesti ja kirjataan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Sopijapuolet ovat tietoisia, että tämä sopimus vaatii voimaan tullakseen Turun kaupungin hyväksynnän ja Sopimus tulee voimaan vasta edellä mainitun hyväksynnän ja A:n päiväkotirakennukselle hakeman rakennusluvan tultua lainvoimaiseksi.

Mikäli kaupungin hyväksyntää tälle sopimukselle ei saada tai rakennuslupa ei tule lainvoimaiseksi viimeistään 1.1.2021 mennessä, raukeaa tämä Sopimus eikä kummallakaan Sopijapuolella ole sen tai siihen liittyvän korvausvelvollisuuden suhteen vaatimuksia toisilleen.

 

18. Riitojen ratkaisu

Sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti neuvotteluteitse.

Kaikki tästä Sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat riidat, joista sopijapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen, ratkaistaan lopullisesti välimiesmenettelyssä Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisesti. Välimiesoikeus on yksijäseninen, välimiesmenettelyn paikka on Helsinki ja kieli on suomi.

 

19. Sovellettava laki

 

Sopimukseen sovelletaan Suomen lakia lukuun ottamatta lainvalintaa koskevia sääntöjä ja periaatteita.

 

20. Muut määräykset

 

20. 1 Liitteet

 

Jokaiseen liitteeseen, johon Sopimuksessa viitataan ja joka on liitetty tähän, katsotaan muodostavan osan Sopimuksesta tällaisen viittauksen perusteella.

 

20.2 Kulut ja kustannukset

 

Sopijapuoli vastaa kaikista omista kustannuksistaan ja kuluistaan, jotka aiheutuvat Sopimuksen yhteydessä, jos edellä ei ole muuta sovittu.

 

20.3 Otsikot

 

Sopimuksen otsikot on esitetty ainoastaan hakemisen helpottamiseksi eivätkä ne millään tavoin vaikuta tai rajoita tässä esitettyjen määräysten tulkintaa tai merkitystä.

 

20.4 Sopimusehdon pätemättömyys

 

Mikäli jotakin Sopimuksen ehtoa pidetään pätemättömänä, mitättömänä tai täytäntöönpanokelvottomana, sen ei katsota vaikuttavan sopimuksen muiden ehtojen pätevyyteen. Sopijapuolet sitoutuvat tällaisessa tilanteessa neuvottelemaan uudesta sopimusehdosta, joka korvaisi pätemättömän, mitättömän tai täytäntöönpanokelvottoman sopimusehdon ja joka mahdollistaa Sopimuksen tarkoituksen toteutumisen. Sopijapuolet sitoutuvat noudattamaan Sopimuksen määräyksiä mahdollisesta sopimusehdon pätemättömyydestä huolimatta.

 

Sopimuskappaleet

Tätä Sopimusta on tehty kolme (3) kappaletta, yksi (1) kummallekin Sopijapuolelle ja yksi (1) kirjaamisviranomaiselle.

 

 

Turussa, []. päivänä []kuuta 2019

 

Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä      Kaarinan Yrityspalvelut Oy perustettavan             yhtiön lukuun

 

 

Seppo Kosola         [Jari Rastas]

 

Liitteet    Asemapiirros, hallinta-alueen raja

      Kiinteistörekisteriote