Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus 
Maankäyttöjohtaja3302.09.2019 

10234-2019 (10 00 02, 02 05 00)

Kauppatorin toripaikkamaksujen vapautus toriparkin rakentamisaikana enintään 31.12.2021 saakka

Maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 2.9.2019:

 

Kauppatorin uudistamisen valmistelevien töiden kauppatoritoiminnalle aiheuttamien häiriöiden takia maankäyttöjohtaja on päättänyt 28.11.2018 §27 toripaikkamaksujen perimättä jättämisestä 1.4.-31.12.2018 väliseltä ajalta.

 

Toritoiminta on siirretty tilapäistorille ortodoksisen kirkon edustalle, ja toritoiminta on vakiintunut tähän paikkaan toriparkkihankkeen ja toripinnan valmiiksi rakentamisen ajaksi eli noin vuoden 2021 loppuun. Tilapäistori on varusteltu sähköpistein niin, että myyntipaikkarivistöt asettuvat Yliopistonkadun suuntaisiin linjoihin. Tilapäistorin uudet sähkösopimukset kohdistuvat suoraan kaupunkiympäristötoimialaan, ei enää torikauppiaisiin kuten aiemmin. Siten kaupunkiin kohdistuvat kulut ovat tältä osin lisääntyneet.

 

Tonttipalvelujen isännöinti on yhteistyössä torivalvojien kanssa suunnitellut toritoimintojen sijoittumisen väliaikaistorin alueella. Toritoiminnan ydintoiminnot on määritetty vakinaisten torimyyntipaikkojen pohjalta niin, että elintarvikemyynti, vihannekset ja kukat ovat keskeisiä elementtejä. Kesäkauden toimintoihin kuuluu oleellisesti kahvi- ja jäätelökioskitoiminnot. Maalaistenrivi on myös oleellinen toiminto, joka tuo esille kunkin sesongin mukaista alkutuottajien tarjontaa.

 

Kesän 2019 aikana on toritoimintojen sijoittelua jouduttu säätämään toriparkkityömaan rajauksen muutosten mukaan. Toritoimintojen ahtauden takia on toritoimijoiden vapaaehtoisuuden pohjalta sovittu muutamien myyntivaunujen sijoittamisesta kävelykadun alkuosuudelle myynnin korkeasesongin ajaksi. Kesäaikainen sijoittelu kävelykadun alkupäähän on saanut aikaan myönteistä palautetta asiakkailta.

 

Tilapäistorin alue on tiiviimpi kuin alkuperäinen torialue, mutta linjastot ovat selkeät ja eri toimijat helposti löydettävissä. Tilapäistorin sijainti toriparkkityömaan suoja-aidan rajaamana asettaa kuitenkin haasteita kauppatoritoiminnalle, koska alueelle saapuminen tapahtuu rajatuista suunnista. Toteutetut joukkoliikennelinjastojen muutokset aiheuttavat kävelyreittimuutoksia myös torin potentiaaliselle käyttäjäkunnalle, mikä vähentää torialueelle suuntautuvaa jalankulkua.

 

Kauppatoritoiminnan jatkuminen toriparkkihankkeen aikana on keskustan elinvoimaisuuden kannalta hyvin tärkeätä. Kaupunki voi omalla toiminnallaan vaikuttaa asiaan toritoiminnan puitteiden luomisella ja torikauppaa harjoittavien toimijoiden sopimusten hinnoittelulla. Puitteet ovat tilapäistorin mukaisina olemassa. Torikaupan harjoittajia voidaan tehokkaimmin motivoida toritoiminnan jatkamiseen toriparkkihankkeen aikana toripaikkavuokriin kohdistettavan maksuhelpotuksen muodossa.

 

Tonttipalveluiden mielestä kauppatoritoiminnan säilymisen varmistamiseksi vakiintuneiden toritoimijoiden toimintaedellytys turvataan vanhojen toripaikkasopimusten nojalla. Rakentamisaikainen maksuvapautus tulee pitää voimassa enintään vuoden 2021 loppuun saakka, koska toriparkkityömaan etenemisen yhteydessä erilaisten häiriötekijöiden aiheuttamia järjestelyjä voidaan joutua tekemään hyvinkin nopealla aikataululla. Lisäksi kauppatorikokonaisuuden valmistuminen aiheuttaa vakinaiseen toimintaympäristöön siirtymisestä johtuvan häiriön. Kauppatoritoiminnan maksuvapautusta on syytä jatkaa niin kauan, että kauppatoritoiminnan uusi konsepti uudistetulla toripinnalla on hyväksytty ja uudet toripaikkojen maksuperusteet on määritetty. Tilapäistorin aikainen maksuhelpotus tarkoittaa vuositasolla noin 150.000 euron vuotuisvuokrista luopumista.

 

Maksuvapautus ei koske torialueella pysäköityjä torikauppiaiden ajoneuvoja. Pysäköinnistä peritään ajoneuvoa kohti 6 € päivältä (sis. alv). Pitkäaikainen pysäköinti on ohjattu P-Louheen, joka tekee tarvittavat sopimukset kuukausihinnoittelulla.

 

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

 

Päätös          Päätän, että tilapäistorin kauppiaiden osalta Turun kaupunki ei peri toripaikkamaksuja enintään 31.12.2021 saakka toimintaympäristön muutoksen aiheuttamien häiriöiden perusteella.

Torialueella tapahtuvasta pysäköinnistä peritään ajoneuvoa kohti 6 € päivältä (sis. alv). Pitkäaikaiset sopimukset pysäköinnistä ohjataan P-Louheen.

 

 

 

Jyrki Lappi

maankäyttöjohtaja

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoKauppatorin vuokralaiset, Kayppatoriyhdistys
tiedKauppatori
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedXXXXX