Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28418.06.20196

5661-2019 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Ferry Terminal Turku (8/2019)

Tiivistelmä: -

Kylk § 284

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen 13.6.2019:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman ja Pahaniemen kaupunginosiin satama-alueelle, liikennealueille, korttelin 15 tontille 3, osalle korttelista 5 sekä vesi-, katu- ja rautatiealueille. Työnimeltään kaavanmuutos on Ferry Terminal Turku. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti, että satama-alueen toiminta kehittyy osana kehittyvää merellistä Turkua ja että uusi satamaterminaali osaltaan vahvistaa Turun logistista asemaa. Satamaterminaali kytkeytyy osaksi kansainvälistä TEN-T-liikenneverkkoa.

Kaavanmuutoksella mahdollistetaan uuden satamaterminaalin ja sen tarvitsemien rakennuksien, liikenneyhteyksien ja pysäköintijärjestelyjen toteuttaminen. Tavoitteena on uusin ratkaisuin saavuttaa kustannushyötyjä ja tehostaa laivaliikenteen toimintaa. Lisäksi uuden terminaalin toteutus tarjoaa luontevan mahdollisuuden ajanmukaiseen turvallisuuden kehittämiseen. Päämääränä on, että uusi terminaali liikenneyhteyksineen on käytössä vuonna 2025. Satamaterminaalihanke perustuu kaupungin, Turun Satama Oy:n, Tallink Silja Oy:n ja Viking Line Oy:n välisiin aiesopimuksiin, jotka kaupunginhallitus hyväksyi 20.8.2018 § 313 ja 17.12.2018 § 525.

Schauman Arkkitehdit Oy on laatinut esiselvitysvaiheessa Turun Satama Oy:lle alustavia suunnitelmia uudesta satamaterminaalista, sataman kenttäalueista ja katuyhteyksistä. Turun Satama Oy:n hallitus päätti 10.6.2019, että matkustajaterminaalialueen osalta siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen. Satamaterminaalissa on kaksi laivapaikkaa.

Lähtökohtana on, että varmistetaan sujuvat liikennejärjestelyt ja että terminaali on helposti saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla. Huomiota kiinnitetään erityisesti liikennehuippuihin: liikenne on lyhyen aikaa vilkkaimmillaan aamulla ja illalla, kun laivat saapuvat ja lähtevät. Kaavanmuutoksen tavoitteisiin kuuluvat liikenneyhteyksien selkeyttäminen ja sujuvoittaminen, liikenneturvallisuuden parantaminen sekä laivaan kulkevan matkustaja- ja rahtiliikenteen eriyttäminen muusta saatto- ja saapumisliikenteestä. On oleellista kasvattaa kestävien liikkumismuotojen kulkutapaosuutta myös ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Kaavanmuutoksen yhteydessä tarkastellaan satamaan johtavan henkilöliikenneraiteen uudelleenlinjausta ja nykyisen raiteen estevaikutusten poistamista. Lisäksi satama-alueen kehittämisellä tavoitellaan maankäytön muutoksia siten, että sataman toiminnan tehostuessa vapautuu uusia kiinnostavia alueita kaupunkikehitykseen etenkin Turun linnan ja Aurajoen väliseltä alueelta, mutta myös laajemmin Turun linnan ympäristöstä. Aurajokirannassa ja sataman suulla vapautuvien alueiden tulevaan käyttöön ei tässä asemakaavanmuutoksessa oteta kantaa, vaan niiden kehittäminen toteutetaan erillisinä kaupungin omina strategisina hankkeina, joille asetetaan erikseen tavoitteet.

Yhteys Ruissaloon turvataan myös jatkossa. Vapaavaraston ja Länsisataman alueilla huomioidaan rahtiliiketoimintaan liittyvät muutostarpeet ja -mahdollisuudet.

Lisäksi huomioidaan kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot erityisesti Turun linnan ympäristössä sekä Ruissalon Natura 2000 - ja luonnonsuojelualueet.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Ferry Terminal Turku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Ferry Terminal Turku.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Bergström ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaupunkiympäristölautakunta valitsi tämän asian kohdalle sihteeriksi valvontajohtaja Leena Salmelaisen.

 

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus