Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29018.06.201912

1146-2019 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Käyttötarkoituksen muutokset, os. Itäinen Pitkäkatu 3a, I kaupunginosa (P 2019-55)

Tiivistelmä:

Poikkeusta haetaan rakennusoikeuden ylittämiseksi. Ylitys johtuu olemassa oleviin rakennuksiin tehtävistä sisäisistä muutoksista. Naapuri on jättänyt hakemuksesta muistutuksen. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Kylk § 290

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 6.6.2019:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

I kaupunginosan (1) korttelin 25 tontti 9.

Osoite: Itäinen Pitkäkatu 3a

Hakija

Kiinteistö Oy Turun Orienta

Rakennushanke

- Autokatos 103436195E halutaan muuttaa autotalliksi (kerrosalan lisäys 119 k-m2).

- Rakennuksen 103436193C kellarissa olevan varastotilan käyttötarkoituksen muutos ravintola- ja saunatiloiksi (kerrosalan lisäys 315 m2).

- Osa rakennuksen 103436193C ullakosta muutetaan ylimmän kerroksen asuntojen laajentumistilaksi (kerrosalan lisäys 215 k-m2).

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 24.2.1962. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

A: Asunto- ja liikerakennusten korttelialue.

Tontin rakennusten yhteenlaskettu kokonaiskerrosala saa olla enintään 4000 m2.

Poikkeukset

- Ylitetään asemakaavan mukainen rakennusoikeus (sallittu 4000 k-m2, rakennetaan 4603 k-m2).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Naapurikiinteistön 853-1-25-8 omistaja jätti hakemuksesta muistutuksen. Hakija on antanut muistutukseen vastineensa.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Turun museokeskus (puoltava): Museokeskuksella ei ole huomautettavaa poikkeuslupahakemuksessa esitettyihin, kerrosalaa koskeviin lisäyksiin.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on autosuojaan ja asuin- ja liikerakennukseen tehtävistä sisäisistä muutoksista, jotka lisäävät kerrosalaa. Asuinrakennuksen kellariin rakennetaan ravintola- ja saunatila ja ullakkotiloja yhdistetään ylimmän kerroksen asuntojen laajentumistilaksi. Asuntojen määrä ei lisäänny.

Naapurikiinteistön 853-1-25-8 omistaja on jättänyt muistutuksen, jossa tiedustellaan, miten kulkuyhteydet ravintolaan on tarkoitus järjestää ja todetaan, että naapuri ei voi puoltaa hakemusta, koska kellariin tuleva ravintola ja kulku sinne aiheuttaisi haittaa naapurille. Myös ullakolle rakentamisesta ja autokatoksen muutoksesta aiheutuu naapurin muistutuksen mukaan haittaa. Lisäksi muistutuksessa todetaan, että hakijan jäteastiat sijaitsevat muistuttajan tontilla ja muistuttajan tonttia rasittaa väliaikainen kulkuyhteysrasite ja muistuttaja vaatii, että tonttiliittymän käytöstä tulee saada korvaus. Hakija on antanut muistutukseen vastineensa, jossa todetaan, että kellaritilan pääsisäänkäynti on Itäisen Pitkäkadun puolella ja asiakkaat tulevat kulkemaan sitä kautta. Huoltoajo toteutetaan talonyhtiön pihan kautta, koska Itäisen Pitkäkadun liikenne ei mahdollista huoltoajoneuvojen pysähtymistä kadun varteen. Hakijan tontilla toimii tällä hetkellä yhdeksän eri kokoista yritystä ja liikunnallista toimintaa järjestävä yhdistys. Vastineen mukaan hakija on yrittänyt sopia naapurin kanssa pysyvästä rasiteoikeudesta ja kustannusten jaosta.  

Maaperäntilan tietojärjestelmän mukaan alueella on sijainnut entinen kemiallinen pesula. Jos pesulatoimintaa on ollut kellaritilassa, hakijan on syytä rakennuslupavaiheessa ottaa näytteet lattiamateriaalista, jotta voidaan varmistua, että pesulassa käytettyjä kemikaaleja ei ole imeytynyt rakenteisiin. Teollisuusrakennusten inventoinnin (tehty 1980-luvulla) ja 50-60-luvun rakennuslupakuvien mukaan pesula on kuitenkin toiminut sisäpihalla olevassa rakennuksessa. Nyt haettavana olevat muutokset kohdistuvat kadun varrella sijaitsevaan asuin- ja liikerakennukseen sekä sisäpihalla olevaan autokatokseen.

Turun museokeskuksen informaatioportaalin mukaan tontin rakennukset pystytettiin vuosina 1875-1895-1896 Turun Uuden Panimon tuotantorakennukseksi arkkitehti Helge Ranckenin laatimien piirustusten mukaan. Panimotoiminnan lakattua rakennus muutettiin asuinrakennukseksi. Muutospiirustukset laati arkkitehti Alex Nyström vuonna 1925. Pihalla sijaitseva rakennus palveli alkujaan panimon renki- ja leivintuparakennuksena (1875-76) ja makasiinina 1876. Museokeskus on luokitellut kohteen historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja ympäristöllisesti arvokkaaksi. Rakennuksia ei ole suojeltu asemakaavalla. Tästä syystä on tarve käynnistää yleisen edun vuoksi alueella asemakaavanmuutoksen valmistelu rakennusten suojelutarpeen takia. Kaavanmuutoksen yhteydessä on syytä tutkia myös naapuritontin 853-1-25-2002 rakennuksen suojelutarve. Hallintosäännön 52 § 4 mom. mukaan toimialajohtaja päättää aloitteesta kaavoituksen käynnistämisestä.

Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi, vaikka tontin rakennusoikeus tulee ylittymään merkittävästi, koska kerrosalan lisäys tapahtuu olemassa olevan suojeluarvoja omaavan rakennuksen sisällä (lukuun ottamatta autokatokseen kohdistuvaa muutosta). Maankäyttösopimustarvetta ei synny, vaikka rakennusoikeus ylittyy merkittävästi ylityksen tapahtuessa olemassa olevan suojeluarvoja omaavan rakennuksen sisällä, jonka laajentamismahdollisuuksia on tutkittu jo aiemmin ns. ullakkotutkimuksessa.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 16.1.2019

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 9.4.2019

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 22.4.2019

Karttalinkki

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 16.1.2019 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö, yhteensä 1510 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Kupittaan-Heikki
aoKiinteistö Oy Turun Orienta
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila
tpvVesterholm Teija


Liitteet:

Kylk § 290
Liite 1:Asemapiirros 16.1.2019