Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29318.06.201915

10109-2018 (01 01 01)

Rakennustarkastajan (vak.nro 607102) viran täyttäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimialan Luvat ja valvonta -palvelualueella on ollut vajaan vuoden auki rakennustarkastajan virka, jota on hoidettu tilapäisin järjestelyin. Lautakunnalle esitetään, että virkaan valitaan DI Jouko Lamminen.

Kylk § 293

Kaupunkiympäristötoimiala, Luvat ja valvonta, valvontajohtaja Leena Salmelainen 10.6.2019:

Kaupunkiympäristötoimialan Luvat ja valvonta -palvelualueen rakennusvalvonnan yksikössä on ollut julkisesti haettavana rakennustarkastajan virka (vak. nro 607102). Virka on tullut avoimeksi elokuussa 2018 edellisen viranhaltijan siirryttyä toisen työnantajan palvelukseen. Virkaa on siitä saakka hoidettu rakennusvalvonnassa tilapäisin järjestelyin. Määräaikaan 7.5.2019 mennessä virkaan haki yksi henkilö, joka täyttää viran kelpoisuusvaatimukset. Virka on ollut julkisesti haettavana jo syksyllä 2018, jolloin neljästä hakijasta yksikään ei ollut soveltuva kyseiseen tehtävään.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen mukaan rakennustarkastajalla tulee olla tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto. Lisäksi hänellä tulee olla riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä. Rakennustarkastaja on maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvissa tehtävissään kunnan rakennusvalvontaviranomaisen alainen.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa suoritettu diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkinto sekä riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä. Lisäksi viran hoitamisessa edellytetään hyvää kokemusta rakentamisen tai suunnittelun johtamistehtävistä sekä esimiestehtävistä. Viran hoitamisessa eduksi luetaan perehtyneisyys sähköisten asiointikanavien kehittämiseen ja taloushallintoon sekä kokemus asiantuntijaorganisaation johtamistehtävistä.

Rakennustarkastaja on rakennusvalvonnan yksikön päällikkö, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa rakennusvalvonnan yksikön toiminnan ja talouden tuloksellinen johtaminen ja kehittäminen. Rakennustarkastaja vastaa kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselle kuuluvien tehtävien valmistelusta sekä viranomaisen toiminnan kehittämisestä ja valvonnasta. Rakennustarkastaja toimii maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena rakennustarkastajana. Näiden lisäksi hän vastaa omalta osaltaan alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen rakennusvalvonnan yhteistyön ja hankkeiden kehittämisestä. Rakennustarkastajalla on tärkeä rooli asiakasrajapinnassa, koska rakennusvalvonnan palvelut koetaan merkittävinä kertarakentajien ja rakennusalan eri toimijoiden keskuudessa.

Rakennustarkastajan virkaan hakenut henkilö, Jouko Lamminen, haastateltiin ja hänelle tehtiin soveltuvuustestit. Soveltuvuustestien tarkoituksena oli arvioida henkilön kykyä ja ominaisuuksia, toisin sanoen soveltuvuutta, kyseiseen tehtävään. Soveltuvuustesteihin määriteltiin viisi painotuskriteeriä, jotka ovat tehtävässä menestymisen edellytyksiä.

Hakemuksen, haastattelun ja soveltuvuustestien jälkeen tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella Jouko Lamminen on soveltuva rakennustarkastajan tehtävään. Lamminen on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja tuotantotalouden diplomi-insinööri (DI), joten hän täyttää koulutuksensa puolesta virkaan vaadittavan kelpoisuuden. Lammisella on pitkä kokemus rakennesuunnittelusta, osaamisalueenaan erityisesti vaativat ja poikkeuksellisen vaativat teräsrakenteet. Lisäksi hänellä on vuosien kokemus rakennusvalvonnan tehtävistä suuren kaupungin rakennusvalvonnassa, jossa hän toimii tällä hetkellä vastaavana tarkastusinsinöörinä. Vastaavana tarkastusinsinöörinä hänellä on vajaat kymmenen suoraa alaista, joten hänellä on myös tehtävän edellyttämä kokemus esimiestyöstä. Haastattelujen ja soveltuvuusarvioinnin perusteella voidaan todeta, että Lamminen on viranomaistehtäviin orientoitunut, sosiaalinen ja vuorovaikutusta suosiva ja soveltuu siten hyvin rakennusvalvonnan yksikön johtoon.

Toimialan hallinnonjärjestämispäätöksen 41 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää Luvat ja valvonta –palvelualueen yksiköiden päälliköiden ottamisesta virkaan.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että kaupunkiympäristötoimialan Luvat ja valvonta -palvelualueen rakennustarkastajan virkaan (vak. nro 607102) valitaan DI Jouko Lamminen virkaan kuuluvin palkkaeduin 1.9.2019 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvHarro-Siiki Anu
tiedHidén Anne
tiedHovi Christina
tiedSalmelainen Leena