Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta27411.06.201915

7560-2018 (02 08 00)

Nummenpuistokadun katusuunnitelma väli Hämeentie - Elinantie (Nummi)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala esittää lautakunnan hyväksyttäväksi Nummenpuistokadun katusuunnitelman, jossa jalankululle ja pyöräilylle varattua tilaa on kasvatettu ajorataa kaventamalla.

Kylk § 274

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu Eero Paavola 3.6.2019:

Katusuunnitelman laatimisen kaupunki käynnisti syksyllä 2018 arvioidakseen Nummenpuistokadun länsipuolisen jalkakäytävän leventämismahdollisuutta. Kapean jalkakäytävän koneellinen kunnossapito on osoittautunut vaikeaksi. Suunnittelun edetessä kaupunki on laajentanut suunnittelun tavoitteita myös vastakkaisen puolen yhdistetyn jalkakäytävän ja pyörätien leventämiseksi ja laadun parantamiseksi.

Nummenpuistokadun ajorata on nykyisin kapeimmillaankin peräti reilun kahdeksan metrin levyinen. Ajorataa on mahdollista kaventaa kahdella metrillä ja vastaavasti leventää jalkakäytävää ja pyörätietä. Suunnitelmassa on haluttu korostaa pyöräliikenteen etuajo-oikeutta liittymissä siten, että pyörätie on korotettu pituussuuntaisella reunakivellä myös ajoradan poikki menevissä kohdissa. Rakentaminen edellyttää katurakenteen ylimmän kerroksen uusimista koko katualueen leveydeltä sekä hulevesikaivojen siirtoja. Kustannusarvio on 310.000 euroa.

Nummenpuistokadun katusuunnitelman laadinta on rajattu välille Hämeentie - Elinantie. Loppuosuudella, välillä Elinantie - Suntiontie on vireillä asemakaavamuutos, jossa kaupunki selvittää katutilankin muutostarpeita. Tälle osuudelle kaupunki laatii katusuunnitelman asemakaavan laadinnan yhteydessä.

Nummenpuistokadun katusuunnitelma koskien väliä Hämeentie – Elinantie on ollut nähtävillä 1.-15.4.2019. Suunnitelmaa koskien saapui kaksi muistutusta. Muistutukset koskivat suunnitelmassa esitettyä linja-autopysäkin poistamista sekä suojateiden poistamista.

Liikennesuunnittelu ja Föli ovat muistutusten johdosta päätyneet palauttamaan pysäkin Nummenpuistokadun alkupäähän. Kaupunkialueella ja tiheään liikennöivillä reiteillä, jollainen kyseinen liityntälinjakin on, ideaalina pysäkkivälinä pidetään noin 400 metriä. Liityntälinjan näkökulmasta pysäkki on myös luonteva ja selkeä pari tien toisella puolella olevalle Hämeentien varren pysäkille. Nimestään huolimatta liityntälinjaa käytettäneen runsaasti myös suorana yhteytenä muun muassa Kupittaan suuntaan. Näillä perusteilla pysäkin säilyttäminen on perusteltua.

Keskustayhteys runkolinjastossa painottuu siis Hämeentielle, minne on suunnitteilla uudet pysäkit Chorellinkadun liittymään. Näille pysäkeille luontevin kulkureitti on Savivadinkujan ja Saviradanpuiston kautta, mikä tuo kadunylitystä Nummenpuistokadulle. Kaupunki on lisännyt suojatien Nummenpuistokadun katusuunnitelmaan Savivadinkujan liittymään.

Nähtävilläoloajan jälkeen tehdyt muutokset kaupunki on saattanut muistutuksen tekijöille ja muutoskohdan tontinomistajalle tiedoksi.

Liite 1Nummenpuistokadun katusuunnitelma K 6255 026 pvm. 20.5.2019

Liite 2Nummenpuistokadun liikennesuunnitelma L 6255 027 muutos 20.5.2019

Oheismateriaali 1Muistutus 1

Oheismateriaali 2Muistutus 2

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan katusuunnitelman ja liitteenä 2 olevan liikennesuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMuistutuksen tekijät
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 274
Liite 1:Nummenpuistokadun katusuunnitelma K 6255 026 pvm. 20.5.2019
Liite 2:Nummenpuistokadun liikennesuunnitelma L 6255 027 muutos 20.5.2019