Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25404.06.201914

11383-2017 (613, 627)

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnos; Topinojan kiertotalouspuisto, Metsämäen ja Haagan kaupunginosiin (os. Pitkäsaarenkatu, Silakatu, Topjoenkatu ja Turun kehätie) (8/2018)

Tiivistelmä:

Asemakaava ja asemakaavanmuutos mahdollistaa alueella jätehuolto- ja kiertotaloustoiminnan jatkamisen sekä erityisesti sen kehittämisen. Siten kaavahanke omaa suurta yhteiskunnallista merkitystä Varsinais-Suomen alueella. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 185500 k-m². Rakennusoikeus ja toiminnan luonne huomioiden alueelle voisi tulla n. 400 - 500 uutta työpaikkaa.

Kylk § 254

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 22.5.2019:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitus on laatinut 21.5.2019 päivätyn asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnoksen Metsämäen ja Haagan kaupunginosiin.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Metsämäen kaupunginosan kortteleille 8 ja 9, osaan korttelia 10 sekä näiden viereisille katu- ja suojaviheralueen osille. Uutta asemakaavaa laaditaan Haagan kaupunginosaan sekä osittain myös Kaarinan kaupungin puolelle Auranlaakson kaupunginosaan.

Suurin osa suunnittelualueesta on käytössä olevaa Topinojan jätekeskuksen aluetta. Kaakkoisosa suunnittelualueesta on pääosin laidunmaata ja peltoa sekä metsäistä kallioaluetta. Melkein koko suunnittelualue on Turun kaupungin omistuksessa, myös Kaarinan puolella. Pieni osa Kaarinan puolella olevasta alueesta on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistuksessa. Turun puoleisen osan pinta-ala on n. 105 ha ja Kaarinan puoleisen osan n. 23 ha.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavayhdistelmässä suunnittelualue on osoitettu pääosin erityistoimintojen alueeksi sekä virkistysalueeksi.

Yleiskaavojen osalta Turun puoleinen osa on osoitettu Turun yleiskaava 2020:ssä erityisalueeksi (E), tuotanto- ja varastotoiminnan alueeksi (T) sekä pieneltä osin suunnittelutarvealueeksi (st). Suunnittelualueen itä-kaakkoispuolella on Aurajokilaaksoon rajoittuva virkistysalue, joka on lisäksi osoitettu kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnonoloiltaan arvokkaaksi alueen osaksi. Kaarinan puoleisella suunnittelualueella ei ole yleis- eikä asemakaavaa.

Turun puoleisella osalla on voimassa kolme asemakaavaa:

1. 37/2005 Topinojan jätekeskus, tullut voimaan 31.7.2010

2. 21/2008 Maakaasuturbiinit, tullut voimaan 29.11.2008

3. 33/2009 Betoniasema, tullut voimaan 22.5.2010

Näissä asemakaavoissa alueet on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T-1), yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueiksi (ET-1), jätteenkäsittelyalueeksi (EJ-1), suojaviheralueiksi (EV-1) sekä vähäisessä määrin katualueiksi. Kahdessa eri osassa oleva Topjoenkatu on toteuttamaton. Asemakaavoitettujen alueiden pinta-ala on n. 87,5 ha ja rakennusoikeutta näissä kaavoissa on yhteensä n. 150000 k-m². Tästä rakennusoikeudesta on kuitenkin käytetty vain n. 9400 k-m².

Katso tarkemmat tiedot suunnittelutilanteesta luonnoksen selostuksesta sivulta 16 alkaen kohdasta 3.3 Suunnittelutilanne. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota kappaleeseen 3.3.6 Tonttijako, kiinteistörekisteri ja kuntaraja. Kappaleessa on kuvattu nykyisen kuntarajan tuomia haasteita maankäytön kehittämiselle ja miten rinnan kaavatyön kanssa käydään keskusteluja kuntarajan siirrosta tilusvaihdon avulla.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaava ja asemakaavanmuutos laaditaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n aloitteesta.

Turussa Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi hankkeen tavoitteet sekä merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 29.5.2018 § 240.

Kaarinassa Kaupunkikehityslautakunta hyväksyi hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman 30.5.2018 § 82.

Ilmoitus asemakaavahankkeen vireille tulosta on toimitettu kirjeitse sekä Turun että Kaarinan osallisille 8.6.2018 (sis. 17.5.2018 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman). Lisäksi kaavan vireille tulosta on tiedotettu Turun osalta vuoden 2018 kaavoituskatsauksessa sekä Kaarinan puolella vireille tulosta on ollut kuulutus 13.6.2018.

Alkuvaiheen kuulemisen yhteydessä tuli yksi mielipide sekä kaksi ennakkolausuntoa sähköyhtiöiltä.

Tiivistelmät mielipiteistä ja ennakkolausunnoista sekä vastineet näihin on esitetty luonnoksen selostuksessa sivulta 27 alkaen kohdassa 4.4.3 Alkuvaiheen kuuleminen.

Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Kun jätehuolto on muuttunut jätteiden loppusijoituksesta kiertotalouteen painottuvaksi, on Topinojan jätekeskuksen alueen asemakaava osittain vanhentunut. Alueen asemakaava päivitetään vastaamaan tämän päivän tarpeita ja samalla kaavoitetaan tulevaisuuden tarpeisiin uusia alueita kiertotaloudelle. Muutoksilla tavoitellaan kokonaisuutta, jolle on annettu nimeksi Topinpuisto.

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosluonnos

Kaavaratkaisussa melkein koko kaava-alue osoitetaan jätehuollon ja kiertotalouden käyttöön. Usealta sivulta näitä jätehuoltoon ja kiertotalouteen varattuja alueita kiertää maisemointia hoitavat kapeahkot suojaviher- ja virkistysaluekaistat. Voimajohtoalue säilyy nykyisellä paikallaan ja samalla se jakaa jätehuollon ja kiertotalouden alueet kahteen eri vyöhykkeeseen.

Erilaisia korttelialueita on yhteensä n. 99 ha, erilaisia liikennealueita on n. 5,5 ha ja suojaviher- ja virkistysalueita on n. 20 ha. Uutta korttelialuetta syntyy n. 22 ha. Kortteleiden kokonaisrakennusoikeus on n. 185500 k-m² ja uutta rakennusoikeutta syntyy n. 33000 k-m². Kun alueen käytetty rakennusoikeus on vain hieman yli 10000 k-m², niin melkein koko rakennusoikeus tulee kuitenkin olemaan käytännössä uutta rakennusoikeutta. Rakennusoikeus voisi tarkoittaa n. 400 - 500 uutta työpaikkaa.

Arviot kaavan vaikutuksista on esitetty luonnoksen selostuksessa sivulta 33 alkaen kohdassa 5.5 Kaavan vaikutukset.

Maankäyttösopimuksen tarve

Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen hyväksyminen ei edellytä maankäyttösopimusta.

Liite 1Luonnoskartta Topinojan kiertotalouspuisto pvm 21.5.2019

Oheismateriaali 1Luonnosvaiheen selostus Topinojan kiertotalouspuisto

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen mielipiteet ja ennakkolausunnot

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 21.5.2019 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen Topinojan kiertotalouspuisto pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Laukkasen van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti järjestää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Manni ja Muurinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Kylk § 254
Liite 1:Luonnoskartta Topinojan kiertotalouspuisto pvm 21.5.2019