Vuokrasopimus

 

Vuokranantaja:

 

Turun kaupunki    (jäljempänä kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies:

 

XXXXX

 

Kaupungin päätökset:

 

Maanhankintapäällikön päätöspöytäkirja

 

Vuokrasopimuksen kohde:

 

Liite      M 141/21.5.2019

Vuokrauksen kohde on 2,25 ha viljelymaata

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot:

 

1. Vuokra-aika

 

Vuokrakausi alkaa 1. päivänä tammikuuta 2019 ja jatkuu toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin 31. päivään joulukuuta 2024 asti, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

2. Vuokra

 

Vuotuinen vuokra on 1.100 euroa.

 

3. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun kaupungin tilille yhdessä erässä erikseen lähetettävän laskun mukaan.

 

Ellei vuokraeriä eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneille erille eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

4. Vuokra-alueen käyttö

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun nojalla maataloustarkoituksiin.

 

Vuokramies on velvollinen viljelemään vuokra-aluetta hyvin ja noudattamaan tavanomaista hyvää maatalouskäytäntöä.

 

Tavanomaisella hyvällä maatalouskäytännöllä tarkoitetaan viljelyä, jota vastuuntuntoinen viljelijä harjoittaa paikkakunnan olosuhteet huomioon ottaen. Tämän viljelytavan mukaan pelto on muokattava ja lannoitettava tarkoituksenmukaisella tavalla ja kylvö on tehtävä niin, että se mahdollistaa tasaisen itämisen. Viljelyssä on käytettävä alueelle soveltuvia kasvilajeja ja -lajikkeita sekä alueelle soveltuvaa ja siemenkoon huomioon ottavaa siemenmäärää. Lisäksi viljelijän on torjuttava hukkakaura hukkakauran torjunnasta annetun lain (185/2002) mukaisesti, huolehdittava kasvinsuojelusta ja pyrittävä korjuu- ja markkinakelpoisen sadon tuottamiseen sekä korjattava sato asianmukaisesti. Kesannoinnilta edellytetään sitä, että maan tuottokykyä ei heikennetä ja se toteutetaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Kesannot on niitettävä vuosittain. Tähän viljelytapaan kuuluu myös se, että viljelijä noudattaa yleisiä ympäristömääräyksiä ja lainsäädännön velvoitteita.

 

Kalkitus:

Vuokralainen on velvollinen kustannuksellaan kalkitsemaan tarpeen mukaan kerran vuokra-aikana. Jos kyseisen lohkon maan pH ei ole tiedossa, on vuokralainen velvollinen määrittämään maan happamuuden ja kalkitsemaan määrällä, joka vastaa maan pH-tason viljavuusluokkaa hyvä tai korkeintaan 10 tn/ha. Jos maanäytteen mukaan kalkkia tarvitsee levittää vähemmän kuin 4 tonnia/ha tavoitteena olevan pH-arvon saavuttamiseksi, ei kalkitusta tarvitse tehdä.

 

Orgaanisen aineksen lisääminen:

Orgaanisen aineksen lisääminen peltomaahan lisää maaperäeliöstön toimintaa, mikä on edellytys hyvälle, toimivalle maanrakenteelle ja tasapainoiselle ravinteiden kierrolle.

 

5. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että vuokra-alue on ollut aiemmin maatalouskäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko vuokra-alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 16 tai 17 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, vuokramies on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten, kuin ympäristönsuojelulain 133 §:ssä säädetään.

 

Vuokramies on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti velvollinen välittömästi ilmoittamaan valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

6. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta ilman kaupungin lupaa siirtää vuokraoikeutta kolmannelle.

 

7. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa eikä vuokra-alueella olevaa kaupungin omistamaa rakennusta tai sen osaa kolmannen hallintaan ilman kaupungin lupaa.

 

8. Hoito- ja kunnossapitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen lisäksi sillä olevat rakennukset, rakennelmat ja laitteet hyvässä kunnossa. Kaupungin omistamien rakennusten, rakennelmien ja laitteiden kunnossapitoon kaupunki antaa tarvittavan materiaalin.

 

Vuokramies on velvollinen pitämään ojituksen hyvässä kunnossa niin, etteivät ojat turmellu eivätkä joudu rappiolle. Vuokramies on velvollinen heti puintien jälkeen niittämään pellon pientareet.

 

9. Teiden kunnossapito

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan vuokra-alueella olevien tai sille johtavien yksityisten teiden kunnossapidosta yksin tai, jos niillä on muitakin käyttäjiä, yhdessä toisten tienkäyttäjien kanssa.

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan teiden kunnossapitoon vuokra-alueen osalta määrätyt tiemaksut tai luontoissuoritukset.

 

Mikäli vuokra-alueella sijaitseva kiinteistö on järjestäytyneen yksityistien (tiekunnan) osakas, on vuokramies velvollinen ilmoittamaan mahdolliset tieyksiköintiin ja tien käyttöön liittyvät muutokset tiekunnalle.

 

10. Rakentaminen vuokra-alueelle

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta rakentaa vuokra-alueelle rakennuksia, rakennelmia tai laitoksia ilman kaupungin suostumusta eikä ennen, kuin kaupungin on omalta osaltaan hyväksynyt rakennuspiirustukset.

 

11. Salaojittaminen

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupungin luvalla salaojittaa viljelymaat.

 

Kaupunki korvaa salaojitussuunnitelman ja putket, jos salaojitustyö tehdään kaupungin hyväksymän salaojitussuunnitelman mukaisesti. Kaupungilla on oikeus valvoa työn suorittamista.

 

12. Maa-ainesten ottaminen vuokra-alueelta

 

Maa-ainesta ei vuokra-alueelta saa viedä pois ilman Turun kaupungin suostumusta.

 

13. Puusto

 

Vuokra-alueella kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä kaataa ilman Turun kaupungin suostumusta.

 

14. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen sekä sillä olevien rakennusten, rakennelmien ja laitteiden kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle ja sillä oleviin rakennuksiin. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin ja tarkastuksiin.

 

Jos katselmus tai tarkastus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

15. Palovakuutus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueella olevat rakennukset palovakuutettuina niiden täydestä arvosta.

 

16. Verot ja maksut

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan kaikki vuokra-aikana vuokra-alueeseen kohdistuvat verot sekä muut maksut ja suoritukset.

 

17. Vakuudet

 

Vuokran suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungin hyväksymän vakuuden, joka vaadittaessa on uudistettava.

 

18. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet kustannukset.

 

19. Korvaus sopimuksen irtisanominen johdosta

 

Jos kaupunki irtisanoo tämän vuokrasopimuksen joko kokonaan tai osittain muun kuin sopimusrikkomuksen perusteella, vuokramiehellä ei ole oikeutta vaatia kaupungilta muuta korvausta vuokrasopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä kuin viljelysalueelle ennen irtisanomista kylvetyn sellaisen sadon arvon, jota vuokramies ei ole irtisanomisesta johtuen voinut itse korjata talteen.

 

20. Vuokra-alueen kunto vuokra-ajan päättyessä

 

Vuokra-ajan päättyessä vuokramies on velvollinen luovuttamaan vuokra-alueen rakennuksineen, rakennelmineen ja laitteineen kaupungin vapaaseen hallintaan vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin ne olivat vuokrakauden alkaessa.

 

Vuokra-ajan päättyessä vuokramies on velvollinen luovuttamaan viljelymaat Turun kaupungille kynnettyinä, mikäli niitä ei ole kylvetty heinälle tai syysviljalle.

 

Vuokra-aikana mahdollisesti tehdyt parannukset tulevat korvauksetta

kaupungin hyväksi.

 

21. EU-tukioikeudet

 

Vuokramies sitoutuu viljelemään vuokrasopimuksen kohteena olevia peltoja koko vuokra-ajan luonnonhaittakorvauksen, ympäristötuen ja täydentävien ehtojen mukaisesti, sekä sitoutuu pitämään vuokratut lohkot tukikelpoisina hakemalla kyseisiä tukia vuosittain.

 

Vuokramies sitoutuu siihen, että vuokrasopimuksen päätyttyä hän siirtää kaupungille vastikkeetta yhtä paljon tukioikeuksia, kun hänelle on niitä annettu vuokrasopimuksen alkaessa.

 

22. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa . päivänä kuuta 2019

 

TURUN KAUPUNKI

Turun kaupungin puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksyn ja sitoudun sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut.