Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus 
Kaavoituspäällikkö1424.05.2019 

6749-2019 (02 08 00, 00 01 05)

Turun kaupungin osallistuminen hankkeeseen YKR-demo

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusinsinööri Andrei Panschin 24.5.2019:

Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisyyttä on tutkittu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) koordinoimassa kolmiosaisessa Urban Zone (UZ) -projektissa. UZ1-tutkimushanke toteutettiin vuosina 2007–2010, UZ2-hanke vuosina 2011–2014 ja UZ3-hanke vuosina 2015–2016. Viimeisin osahanke koostui tulevaisuusanalyysista, joka toteutettiin yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien kaupunkien ja kaupunkiseutujen kanssa. Nyt käynnistyvä YKR-demo-tutkimushanke hyödyntää edellisissä UZ-hankkeissa tuotettua vyöhykeaineistoa syventäen sitä mm. Tilastokeskuksen muuttoliikeaineistolla.

YKR-demo-hanke edistää kestävän yhdyskuntarakenteen toteutumista kaupunkiseuduilla. Hanke on kaksivuotinen, ja SYKE toteuttaa sitä yhteistyössä ympäristöministeriön, Väyläviraston ja ARAn kanssa. Mukaan on liittymässä yhdeksän kohdealuetta, joista yksi on Turun seutu. Alueilla pohditaan ratkaisuja käytännön suunnittelukysymyksiin ja tutkitaan yhdyskuntarakenteen kehitykseen vaikuttavia ilmiöitä. Tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä paikallisten suunnittelijoiden ja toimijoiden kanssa. Hankkeen päätavoite on välittää tietoa hyvistä suunnitteluratkaisuista meneillään olevaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistukseen.

YKR-demo-hankkeen tavoitteena on Turun seudulla muodostaa kokonaiskuva erityisesti kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen dynamiikasta muuttoliikevirtojen, asumisurien ja erityyppisten alueiden profiilien ja elinkaaren näkökulmasta.

Hanke tuottaa uutta tietoa eri ikäryhmien ja sukupuolten muuttoliikevirroista eri alueiden ja vyöhykkeiden välillä. Hankkeessa tutkitaan, miten muuttoalttius ja muuttoliikkeen suuntautuminen vaihtelevat asumisuran eri vaiheissa ja miten ne vaikuttavat yhdyskuntarakenteen vyöhykkeiden muutoksiin kaupunkiseudulla. Lisäksi tutkitaan, minkälaisia profiileja eri alueille muodostuu sijainnin, asuntokannan, asukasrakenteen ja muuttoliikkeen näkökulmasta.

Hankkeessa kehitetään myös maankäytön ja asumisen ennakointimenetelmää ja laaditaan seudulle muutamia erilaisia väestö-, asuntokunta- ja asuntokantaskenaarioita alueittain/vyöhykkeittäin KASSU-laskentamallilla.

Tuloksia voidaan hyödyntää seudun eri osa-alueiden ja vyöhykkeiden kehityksen ennakoinnissa ja kehittämistoimenpiteiden suuntaamisessa. Tulokset tukevat myös maakuntakaavan seurantaindikaattoreiden kehittämistä.

Hankkeen työ tehdään tiiviissä vuorovaikutuksessa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton kanssa. Työ tarkentuu prosessin myötä siten, että analyyseja suunnataan kunkin osavaiheen tulosten osoittaman jatkotutkimustarpeen ja kiinnostavuuden mukaan.

Hanke tukee erityisesti seutu- ja yleiskaavatason suunnittelua ja kaavojen yhdyskuntarakenteen vaikutusarviointia.

Hankkeen rahoitus muodostuu Suomen ympäristökeskuksen sekä kohdekaupungeilta ja kaupunkiseuduilta kerättävästä osallistumismaksusta. Hankkeen kokonaisbudjetti on yhteensä 45 000 €, josta Turun rahoitusosuus on 18 000 €. Rahoitus jakautuu kahdelle vuodelle seuraavasti: vuosi 2019, 12 000 € ja vuosi 2020, 6000 €.

PäätösPäätin, että Turun kaupunki osallistuu YKR-demo-tutkimushankkeeseen 18 000 euron rahoituksella. Tutkimushanke toteutetaan vuosien 2019 ja 2020 aikana.

 

Kaavoituspäällikkö              Paula Keskikastari

Jakelu

tiedSuomen ympäristökeskus
tiedVarsinais-Suomen liitto
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedHovi Christina
tiedKeskikastari Paula
tiedLappi Jyrki