Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21321.05.201916
Kaupunkiympäristölautakunta23528.05.201912

5792-2019 (10 03 02)

Lausunnon antaminen Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kylk § 213

Kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, tonttipäällikkö Timo Laiho ja toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 14.5.2019:

 

Tilapalvelukeskus on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman ja mitä hankesuunnitelman mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi.

 

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 24.4.2017 § 169 Runosmäen monitoimitalon tilatarveselvityksen. Tarveselvityksessä kuvattiin Runosmäessä toiminnallisesta näkökulmasta tunnistettu tarve niin sanotulle kylätalolle. Monitoimitalo palvelee useita alueen toimintoja ja on toiminnallisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto tilaratkaisuille. Mikäli toiminnot jatkaisivat nykyisissä tiloissaan, tulisi nykyiset kohteet peruskorjata tai korvata uudiskohteilla nopealla aikataululla.

 

Runosmäen monitoimitalon tilahankkeesta on nyt valmistunut hankesuunnitelma, joka perustuu hyväksyttyyn tilatarveselvitykseen.

 

Runosmäen monitoimitalon sijoituspaikkana on tarveselvityksen mukaisesti Runosmäen koulun tontti (Piiparinpolku 19). Koulussa koulutoiminta on loppunut 2015 ja tilat ovat muilta osin tyhjillään, mutta Runosmäen kirjasto sijaitsee siellä kesään 2019 asti. Monitoimitalo toteutetaan uudisrakennuksena ja sen sijoittaminen tontille edellyttää poikkeusluvan hakemista voimassa olevaan kaavaan. Hankkeen toteuttaminen edellyttää tontilla olevan Runosmäen koulurakennuksen purkutyön. Kirjasto muuttaa kesän 2019 aikana Runosmäen nuorisotalon tiloihin ja toimii siellä siihen asti, kunnes uusi monitoimitalo valmistuu.

 

Uusi monitoimitalo muodostuu 161-paikkaisesta päiväkodista, neuvola/perhekeskuksesta sekä kirjasto- ja nuorisotiloista. Lisäksi hankesuunnitelmassa on tarkasteltu vaihtoehtoa, jossa on huomioitu myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tilojen sijoittuminen rakennukseen.

 

Rakennukseen sijoittuvat Parolanpolun (Parolanpolku 9) ja Munterinkadun (Munterinkatu 3) päiväkodit, nuoriso- (Piiparinpolku 13) ja kirjastopalvelut (Piiparinpolku 19, kesän 2019 jälkeen Piiparinpolku 19) sekä perhe- ja sosiaalipalvelut. Perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta kyseessä on neuvolatoiminnot (Signalistinkatu 2) perhekeskuksen ollessa uusi toiminto. Kun mainitut kaksi päiväkotia, kirjasto ja nuorisotalo sijoitetaan uudisrakennukseen Piiparinpolku 19 sijaitsevalle Runosmäen koulun tontille, vapautuu alueelta useampi tontti kehitettäväksi ja myytäväksi.

 

Hankesuunnitelmassa on esitetty kolme eri tilaohjelmavaihtoehtoa, jotka toteuttavat erilaisia toiminnallisia kokonaisuuksia. Kustakin tilaohjelmavaihtoehdoista on laaditettu erilliset kustannusarviot. Kaikissa vaihtoehdoissa toteutetaan varhaiskasvatuksen sekä kirjasto- ja nuorisopalvelujen tilat. Vaihtoehdot poikkeavat toisistaan seurakuntayhtymän ja hyvinvointitoimialan tilojen osalta. Vaihtoehtojen eroavaisuudet on esitetty alla.

 

Vaihtoehto 1

 

Vaihtoehdossa 1 Runosmäen monitoimitalo -hanke toteutetaan yhteistyöhankkeena Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Seurakuntayhtymän edustajat ovat osallistuneet hankesuunnitelman laadintaan. Mikäli seurakunta on mukana hankkeessa, tuodaan toteutusmalli ja kustannusjakoperiaatteet erikseen päätettäväksi toimivaltaisen päätöksentekoelimeen.

 

Vaihtoehdossa 1 on mukana neuvola- ja perhekeskuksen tilat.

 

Vaihtoehto 2

 

Vaihtoehdossa 2 Runosmäen monitoimitalo toteutetaan ilman seurakunnan tiloja siten, että neuvola- ja perhekeskuksen tilat ovat mukana.

 

Vaihtoehto 3

 

Vaihtoehdossa 3 Runosmäen monitoimitalo toteutetaan ilman seurakunnan tiloja sekä ilman neuvola- ja perhekeskuksen tiloja.

 

Laajuus ja kustannustiedot

 

 

Aikataulu

 

Hankkeeseen on varauduttu kaupunginvaltuuston vuodelle 2019 hyväksymässä talousarviossa ja vuosien 2020-2022 taloussuunnitelmassa siten, että hankkeen toteutussuunnittelu voidaan aloittaa vuonna 2019. Hankkeen rakennusvaihetta esitetään toteutettavaksi vuosina 2020-2022.

 

Väistötilat

 

Nykyisessä koulurakennuksessa sijaitseva kirjasto siirretään Runosmäen nuorisotaloon kesällä 2019. Muita väistötiloja ei tarvita.

 

Lausunto hankesuunnitelmasta

 

Kaupunkiympäristötoimiala pitää tärkeänä, että Runosmäen palvelut säilyvät tai paranevat. Runosmäen alkuperäisen suunnitelman kantavana ideana on ollut autoton keskusta-alue. Ajoneuvoliikenne kiertää alueen ulkokehää, läpiajoliikennettä ei ole käytännössä lainkaan. Joukkoliikenne palvelee aluetta hyvin, linja 18 kulkee parhaimmillaan 8 kertaa tunnissa. Lisäksi kaupunginhallitus on 4.3.2019 § 90 päättänyt bussien runkolinjaston toteuttamisesta vuonna 2021, joka entisestään parantaa Runosmäen joukkoliikennepalvelutarjontaa. Runosmäessä on siis hyvät edellytykset asua ilman omaa autoa, kunhan alueen lähipalvelut säilyvät riittävinä. Kaupunkiympäristötoimiala pitääkin tärkeänä tavoitteena jatkossa säilyttää erilaisten palvelujen sijoittamismahdollisuudet asuinalueen ytimessä.

 

Kaupunkiympäristötoimiala kannattaa hankkeen toteuttamista vaihtoehdon 1 mukaisena yhteistyöhankkeena Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Palvelutilojen keskittäminen alueella yhteen kiinteistökokonaisuuteen edistää alueen kokonaisvaltaista kehittämistä ja samalla vapauttaa vanhoja kiinteistöjä kehitettäväksi.

 

Vanhojen kiinteistöjen kehittäminen voidaan tarkastella kokonaisvaltaisen aluekehittämishankkeen yhteydessä tehtävin asemakaavanmuutoksin, jolla tavoitellaan mm. uusien asukkaiden houkuttelemista alueelle, asuntojakauman monipuolistamista sekä alueen viihtyisyyden parantamista. Alueen asukkaat osallistava aluekehityshanke voidaan käynnistää ja kytkeä osaksi monitoimitalon toteuttamista, mikäli monitoimitalohanke toteutetaan yhteistoiminnallisena rakennushankkeena, jossa monitoimitalon toteuttajaksi valittava kumppani saa ratkaistavakseen myös käytöstä poistuvien kaupungin omistamien kiinteistöjen 853-85-14-2 (Parolanpolun päiväkoti), 853-85-2-7 (Munterinkadun päiväkoti) ja 853-85-26-1 (Runosmäen nuorisotalo) kehittämisen. Monitoimitalon toteuttajan ja urakkamuodon valintaan liittyvät asiat valmistellaan päätöksentekoon erilisinä asiakirjoina hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen.

 

Oheismateriaali 1               Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelma liitteineen

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelmasta ja esittää hankkeen toteuttamista hankesuunnitelman vaihtoehdon 1 mukaisena.

 

 

 

      

 

 

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Kylk § 235

Pöydältä 21.5.2019 § 213.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta esittää hankkeen toteuttamista hankesuunnitelman vaihtoehdon 2 mukaisena."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Mattila, Laukkanen, van Ooik, Lindell, Rantanen, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 10-2, 1 poissa.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Kylk § 213
Liite 1:Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelma liitteineen

Kylk § 235
Liite 1:Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelma liitteineen