Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20921.05.201912
Kaupunkiympäristölautakunta23228.05.20199

2129-2018 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu; Uudisrakentaminen asemakaavoittamattomalle alueelle, os. Kivelänperäntie 14, Satava (S 2018-120)

Tiivistelmä:

Rakennushanke alueelle johon ei saa muodostaa uusia rakennuspaikkoja. Rakentaminen ei haittaa tulevaa kaavoitusta. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Kylk § 209

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 7.5.2019: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Sampaan kylän (506), Kotikartano-niminen tila, rek. nro. 1:305, pinta-ala 3529 m2. Osoite: Kivelänperäntie 14

Hakija

XXXXX

Rakennushanke

- Asuinrakennus, 1 krs, 250 k-m2.

- Talousrakennus, 1 krs, 60 k-m2.

Kaavoitustilanne

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

Kiinteistö sijaitsee alueella, jota koskee kaavanmääräys M:maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

OSAYLEISKAAVA

Alueella on vireillä Satava-Kakskerran osayleiskaavan laatiminen. Yleiskaavatyön tarkoituksena on laatia saarten maankäyttöä ohjaava kokonaisvaltainen kaava, jolla ohjataan sekä pysyvän että loma-asutuksen sijoittumista ja mitoitusta, haja-asutusalueiden rakentamista, viherverkkoa ja virkistysalueita sekä suojelualueita ja -kohteita. Tällä hetkellä rakennuspaikkaa koskee kaupunginhallituksen hyväksymä, 8.5.2017 § 201, Satava-Kakskerran osayleiskaavaluonnos 10/2013, jossa rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset: V: Virkistysalue.

Valmistellulla osayleiskaavaehdotuksella rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys: AT-1 Kyläalue. Alue on tarkoitettu maaseutumaiseen ja kylämäiseen asumiseen sekä sen tarvitsemille palvelu- ja työtiloille. Rakentaminen alueelle edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaista suunnittelutarveratkaisua tai poikkeamispäätöstä. Hakemuksen liitteeksi tulee esittää lähiympäristön alueellinen suunnitelma, jossa huomioidaan muun muassa vesihuolto, ajotiet, pyöräily- ja ulkoilureitit, virkistystarpeet sekä maiseman ja rakennetun ympäristön arvot. Hakemus voi koskea useampaa kuin yhtä rakennuspaikkaa muualla kuin rantavyöhykkeellä.

Rakentamisen tulee perustua 6.11.2017 voimassa olleeseen tilajaotukseen. Rakennuspaikkojen muodostaminen kyläalueella voidaan sallia seuraavasti:

- yksi rakennuspaikka 0,2 hehtaarin -alle 1 hehtaarin suuruisilla tiloilla

- kaksi rakennuspaikkaa yli 1 hehtaarin -alle 5 hehtaarin suuruisilla tiloilla

- kolme rakennuspaikkaa yli 5 hehtaarin -alle 10 hehtaarin suuruisilla tiloilla

- neljä rakennuspaikkaa yli 10 hehtaarin -alle 15 hehtaarin suuruisilla tiloilla

- viisi rakennuspaikkaa yli 15 hehtaarin suuruisilla tiloilla.

Rakennetun rakennuspaikan pinta-alaksi tulee jäädä vähintään 1500 m². Uuden rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 2000 m².

Rakennuspaikalle, joka ei sijaitse rantavyöhykkeellä, saa rakentaa yhden enintään kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 400 k-m² sekä lisäksi saa rakentaa talousrakennuksia enintään 150 k-m². Rantavyöhykkeellä sijaitsevalle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 150 k-m² sekä saunarakennuksen 25 k-m², vierasmajan 20 k-m² ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m². Rantavyöhykkeen alle 2000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m². Rantavyöhykkeestä määrätään yleismääräyksissä.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksen liitteenä on toimitettu naapurien suostumukset hankkeeseen. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ei lausuntoja.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Sampaan kylässä. Kyseessä on uuden asuinrakennuksen ja talousrakennuksen rakentaminen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetään rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Sen lisäksi, mitä rakennusluvan edellytyksistä muutoin säädetään, rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta ja on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Hakijan esittämän suunnitelman mukaan talousjätevedet ohjataan pienpuhdistamoon. Ympäristönsuojelun mukaan esitetty jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset.

Suunnittelutarveratkaisun kannalta olennaista on myös, aiheuttaako rakentaminen haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Alueella on vireillä Satava-Kakskerran osayleiskaavan laatiminen. Yleiskaavatyön tarkoituksena on laatia saarten maankäyttöä ohjaava kokonaisvaltainen kaava, jolla ohjataan sekä pysyvän että loma-asutuksen sijoittumista ja mitoitusta, haja-asutusalueiden rakentamista, viherverkkoa ja virkistysalueita sekä suojelualueita ja -kohteita. Valmistellulla osayleiskaavaehdotuksella rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys AT-1: Kyläalue. Uudisrakentamisen ei voida katsoa olevan ristiriidassa tämän kaavamääräyksen kanssa.

Edellä esitetyin perustein voidaan katsoa, että rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella ja hakemusta voidaan puoltaa.

Liite 1Asemapiirros 8.1.2018

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että hakemuksen ja 8.1.2018 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisupäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 900 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.

Kylk § 232

Pöydältä 21.5.2019 § 209.

PäätösAsia pantiin pöydälle Peltosen Lintusen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 209
Liite 1:Asemapiirros 8.1.2018

Kylk § 232
Liite 1:Asemapiirros 8.1.2018