Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22428.05.201914

5085-2019 (08 00 00)

Itäisen Pitkäkadun osan ja Kaivokadun osan katu- ja liikennesuunnitelmat

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Itäisen Pitkäkadun välin Kaivokatu-Lemminkäisenkatu ja Kaivokadun välin Itäinen Pitkäkatu-Kupittaankatu katu- ja liikennesuunnitelmat. Itäisen Pitkäkadun varren uudisrakentamisen myötä käytössä oleva katutila lisääntyy ja sitä käytetään jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen sekä uusien pysäköintipaikkojen toteuttamiseen. Kaivokadun katuympäristöä parannetaan ja jalankulun käytössä olevaa tilaa lisätään.

Kylk § 224

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava, 15.5.2019:

Itäinen Pitkäkatu

Itäisen Pitkäkadun ja Kaivokadun kulmassa ollut vanha rakennus on purettu ja uudisrakennus valmistuu vuoden 2020 alussa. Itäisen Pitkäkadun poikkileikkaus muuttuu alueen rakentuessa asemakaavan mukaiseksi. Katupoikkileikkaus tulee jatkossa olemaan koko korttelin kohdalla sama eli julkisivut rakentuvat samaan linjaan. Muutos mahdollistaa kadun turvallisuuden ja toimivuuden parantamisen.

Laaditun suunnitelman mukaan Itäisen Pitkäkadun uudisrakennuksen puolelle toteutetaan laadukas jalkakäytävä sekä kaksisuuntainen pyörätie. Näiden lisäksi toteutetaan seitsemän uutta lyhytaikaista pysäköintiä palvelevaa pysäköintipaikkaa. Itäisen Pitkäkadun pohjoisreunalle merkitään lisäksi yksisuuntainen pyöräkaista. Se jatkuu toisessa asiakohdassa käsiteltävän liikennesuunnitelman mukaisesti Uudenmaantien risteykseen saakka.

Nykytilanteessa Itäisen Pitkäkadun ja Kaivokadun risteyksessä on yksi saareke helpottamassa jalankulkijan ylittämistä. Laaditun suunnitelman mukaisesti rakennetaan saareke myös risteyksen toiselle puolelle. Saarekkeet parantavat kadunylittäjien turvallisuutta.  

Itäisen Pitkäkadun osalta rakentamiskustannukset ovat noin 160.000 euroa (alv 0 %)

Kaivokatu

Kaivokadun ajoradan leveys säilyy nykyisellään. Uudisrakennuksen ja ajoradan reunakiven väliin toteutetaan väljä jalkakäytävä sekä lyhytaikaisia asiointipaikkoja. Paikkoja toteutetaan yhteensä kuusi kappaletta.

Kupittaankatu ja Lenkkipolku

Kupittaankadun, Kaivokadun ja Lenkkipolun taitekohta rakennetaan lopulliseen muotoonsa. Risteysalueelle toteutetaan suojatiet ja Lenkkipolulla pyöräilevien tarpeisiin reunakiven madallukset.

Kaivokadun, Kupittaankadun ja Lenkkipolun osalta rakentamiskustannukset ovat noin 240.000 euroa (alv 0 %).

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 29.4. – 13.5.2019. Suunnitelmista jätettiin yksi muistutus.

Muistutus (om 1):

Muistutus koskee alueen nopeusrajoitusta sekä liikennevalotoivetta.

Vastaus muistutukseen:

Kaivokadulla on nykytilanteessa aluenopeusrajoitus 30 km/h, joka ei tule muuttumaan. Itäisellä Pitkäkadulla on 50 km/h -nopeusrajoitus. Turun kaupungilla on valmisteilla nopeusrajoitusjärjestelmän kokonaistarkastelu ensin ydinkeskustan alueella ja sen jälkeen keskustan lähialueilla. Näiden myötä tulevat myös ja tämän alueen nopeusrajoitukset tarkistettaviksi.

Muistutuksessa toivotaan liikennevaloja Kaivokadun ja Itäisen Pitkäkadun risteykseen. Uusien suunnitelmien mukaan katupoikkileikkaus muuttuu turvallisempaan ja selkeämpään suuntaan kaikkien käyttäjien kannalta. Pyöräkaista ja laadukkaampi pyörätie parantavat pyöräilijöiden olosuhteita. Jalankulkijan turvallisuutta ylitystilanteessa parantaa uusi saareke. Toisaalta saareke ja mahdolliset pyöräkaistat ohjaavat ajoneuvoliikenteen yhdelle kaistalle suuntaansa. Tämä helpottaa ajoneuvojen liittymistä pääsuunnan liikenteeseen.

Itäiselle Pitkäkadulle liittyvällä ja sitä ylittävällä autoliikenteellä on käytettävissään myös liikennevaloilla varustetun Kerttulinkadun risteyksen kautta kulkevat reitit. Näiden vaihtoehtoisten reittien käyttö on suositeltavaa olosuhteissa, joissa Kaivokadun risteys koetaan ruuhkaiseksi ja hankalaksi.

Liite 1Liikennesuunnitelma L 5790 051, ote 16.4.2019

Liite 2Katusuunnitelma K 5790 057, 18.4.2019

Liite 3Liikennesuunnitelma L 1088 013, muutos 16.4.2019

Oheismateriaali 1Muistutus 12.5.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Itäisen Pitkäkadun (osa) ja Kaivokadun (osa) katu- ja liikennesuunnitelmat liitteiden 1-3 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Orienta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 224
Liite 1:Liikennesuunnitelma L 5790 051, ote 16.4.2019
Liite 2:Katusuunnitelma K 5790 057, 18.4.2019
Liite 3:Liikennesuunnitelma L 1088 013, muutos 16.4.2019