Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21121.05.201914

403-2019 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Omakotitalo talousrakennuksineen, os. Kalliorannantie 24, Hirvensalo Kulkkila (P 2019-18)

Tiivistelmä:

Poikkeusta haetaan omakotitalon ja talousrakennusten rakentamiseksi Hirvensalon Kulkkilaan rantavyöhykkeelle. Hakemuksesta on tehty kaksi muistutusta. Muistutukset koskevat pääosin rakennuslupavaiheessa ratkaistavia asioita. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Kylk § 211

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila 15.5.2019: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kulkkilan kylän (452), Tammela-niminen tila, rek. nro. 1:12, pinta-ala 8300 m2

Osoite: Kalliorannantie 24

Hakija

XXXXX

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA

Hirvensalon osayleiskaava 2020 (YM 22.1.2001).

RA-1 Loma-asuntoalue, joka on tarkoitettu olemassa olevien loma-asuntojen kunnostamiseen ja uudelleen rakentamiseen. Kullakin rakennuspaikalla saa sijaita vain yksi yksiasuntoinen enintään 1½ kerroksinen lomarakennus yksikerroksisine talousrakennuksineen. Rakennuspaikan rakennusoikeus on 3 % rakennuspaikan pinta-alasta kuitenkin enintään 150 k-m2. Loma-asunnon suurin sallittu kerrosala on 100 k-m2. Alueen vesi- ja jätehuolto on järjestettävä siten, ettei vesistöihin johdu jätevesiä.

Hirvensalon osayleiskaavan tarkistus 13/2007 (Kv 11.6.2018) ei lainvoimainen

A-3 Asuntotila-alue.

Alue varataan asuinrakennuksille talousrakennuksineen. Aluetta ei ole tarkoitettu asemakaavoitettavaksi. Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa.

Olemassa olevalle rakennetulle rakennuspaikalle, joka ei sijaitse rantavyöhykkeellä, saa rakentaa vanhan rakennuksen korvaavan tai sitä laajentavan yhden uuden enintään kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 400 k-m² sekä lisäksi saa rakentaa talousrakennuksia enintään 150 k-m².

Rantavyöhykkeellä sijaitsevalle olemassa olevalle rakennetulle rakennuspaikalle saa rakentaa vanhan asuinrakennuksen korvaavan tai sitä laajentavan yhden uuden enintään yksiasuntoisen asuinrakennuksen. Asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² sekä saunarakennuksen 25 k-m², vierasmajan 20 k-m² ja muita talousrakennuksia saa olla enintään 50 k-m2. Rantavyöhykkeen alle 2000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 k-m².

Alueen vesihuollossa on noudatettava ohjeita, jotka määritellään kaupunginvaltuuston käsittelyyn tulevassa vesihuollon kehittämissuunnitelmassa.

Tilan kaakkoiskulmaan on merkitty osayleiskaavaehdotuksessa luo-alue, koska siellä sijaitsee jalopuumetsikkö. Rakentaminen ei kohdistu luo-alueelle.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Yleiskaavan mukaisen rakennusoikeuden ylitys (sallittu 150 k-m2, rakennetaan 385 k-m2) (MRL 43 §)

- Yleiskaavassa loma-asuntoalueeksi osoitetulle alueelle rakennetaan omakotitalo (MRL 43 §).

- Rantasaunan rakentaminen alle 15 metrin päähän rantaviivasta.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia tehtiin kaksi. Hakija antoi muistutuksiin vastineensa.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): poikkeuslupahakemuksessa esitetty jätevesiratkaisu täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaiset puhdistustehovaatimukset ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset.

Ympäristönsuojelu huomauttaa, että mikäli uudelle saunarakennukselle, ns. löylyttelysaunalle, johdetaan tai kannetaan vettä, syntyvät harmaat jätevedet on käsiteltävä hajajätevesiasetuksen (157/2017) mukaisesti. Lisäksi on huomattava, että Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan vähäiset määrät erillisen saunarakennuksen pesuvesiä, kuten kannettu vesi, voidaan imeyttää vähintään 20 metrin päähän rantaviivasta. Jätevedet eivät saa joutua suoraan vesistöön.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Neponaukon rannalla Hirvensalossa. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka. Nykyinen vuonna 1982 rakennettu omakotitalo talousrakennuksineen puretaan uudisrakentamisen yhteydessä. Hanke ei muuta olemassa olevaa maankäyttöä eikä lisää rakennuspaikkojen määrää.

Talousrakennuksen kerrosala poikkeaa hyväksytyn osayleiskaavan mukaisesta talousrakennuksen enimmäiskerrosalasta. Talousrakennus sijaitsee rantaviivaan nähden noin 100 metrin etäisyydellä tilan takaosassa, jossa on suojaavaa puustoa. Lisäksi asuinrakennus on 50 m2:ä pienempi kuin osayleiskaava sallisi.

Muistutuksissa on tuotu esille rakennusten ulkonäköön ja laiturin sijoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Rakennusten ulkonäkö ja laiturin sijoitus sekä koko ratkaistaan rakennuslupavaiheessa. Toinen naapureista on vaatinut, että sauna tulisi sijoittaa kauemmas rantaviivasta. Hakija on perustellut saunan sijoittamista vanhan purettavan saunan kohdalla rakennuspaikan maaston muodoilla.

Hakemuksen mukaan käymäläjätevedet johdetaan umpisäiliöön ja harmaat jätevedet johdetaan saostussäiliön kautta imeytyskenttään. Talousvesi otetaan vesilaitoksen vesijohtoverkostosta. Turun Vesihuolto Oy:n mukaan Kalliorannantien vesijohtoon voi liittyä. Kiinteistöllä voi olla yksi liitospiste vesihuollon verkkoon.

Hakemuksen hyväksymiseen on erityisiä maankäyttöön liittyviä syitä: kyseessä on korvaava rakentaminen olemassa olevalle rakennuspaikalle. Rakentaminen on pääosin hyväksytyn osayleiskaavaehdotuksen mukaista.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 7.3.2019

Oheismateriaali 3Naapurin muistutus 8.3.2019

Oheismateriaali 4Hakijan vastine 24.3.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (6 kpl), yhteensä 1320 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Laukkasen Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.


Liitteet:

Kylk § 211
Liite 1:Asemapiirros