Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17324.04.20199

2662-2014 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Herrainkulman asemakaavanmuutoksesta tehdyistä valituksista

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt kaksi Herrainkulman asemakaavanmuutoksesta tehtyä valitusta. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Kylk § 173

Konsernihallinto, kaupunkisuunnittelu, johtava asiantuntija Satu Lehto 17.4.2019:

Kaupunginvaltuusto on 11.6.2018 § 141 hyväksynyt Herrainkulman asemakaavanmuutoksen. Asemakaavanmuutos on laadittu kolmeen Linnankadun ja Läntisen Rantakadun väliseen kortteliin ja katualueelle, hotelli Marinan ja Ylioppilasteatterin väliselle alueelle. Valitus on kohdistunut kortteliin 3, joka sijaitsee em. kortteleiden välissä. Hotelli Marinan ja Ylioppilasteatterin kortteleiden osalta kaava on jo kuulutettu tulevaksi voimaan.

Valituksessa on ollut kyse Kiinteistö Oy Läntinen Rantakatu 27:n suojelusta ja uudisrakentamisesta, Asunto Oy Poseidonin suojelumääräyksestä sekä tonttijaosta.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Hallinto-oikeuden perustelut

Läntinen Rantakatu 27:n tontin koko rakennuskanta on peräisin 1700-luvulta ja on tästä syystä poikkeuksellinen koko Turun keskusta-alueella. Tontilla sijaitseva ravintolarakennuksen siipiosa on rakennettu tai uusittu vuosien 1787-1791 välisenä aikana. Rakennetun ympäristön vaalimista ja niihin liittyvien erityisten arvojen hävittämiskieltoa koskeva asemakaavan sisältövaatimus on edellyttänyt siipirakennuksen suojelemista. Suojelua koskevat merkinnät eivät estä rakennuksen kunnostamista tai rakennusten nykyisen kaltaista käyttämistä eivätkä myöskään lisärakennusoikeuden hyödyntämistä. Asemakaavan suojelumääräykset eivät ole maanomistajalle kohtuuttomia.

Ottaen huomioon, että tontin kaikki rakennukset on asemakaavamuutoksella osoitettu suojeltaviksi, lisärakennusoikeuden osoittaminen Läntinen Rantakatu 27:n tontille on ollut kohtuullisuuden vuoksi perusteltua. Uudisrakennus on mahdollista rakentaa tontin sisäosaan ympäristön arvoja oleellisesti heikentämättä, joten kaavaratkaisu täyttää tältä osin asemakaavan rakennetun ympäristön vaalimista koskevan sisältövaatimuksen.

Sisäpihalle Poseidonin tontin rajalle sijoittuva rakennusala jonkin verran heikentää pihan käytettävyyttä muun ohella autotallien osalta. Lisärakentamiselle osoitettu kerrosala ja -luku on kuitenkin vähäinen, joten uudisrakentaminen ei tarkoita Poseidonin kannalta sellaista kohtuutonta rajoitusta tai haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä olisi mahdollista välttää.

Poseidonin kerrostalo on oman aikakautensa tyypillinen ja tyyli puhdas rakennus, joka edustaa 1950-luvun uudistusten aikaa, jolloin vanhaa rakennuskantaa purettiin modernien kerrostalojen tieltä. Myös Poseidonin rakennusta koskeva suojelumääräys on rakennetun ympäristön vaalimiseksi tarpeellinen. Suojelumääräys kohdistuu sisätilojen osalta ainoastaan porrashuoneisiin eikä se rajoita rakennuksen käyttöä sen nykyisen käyttötavan mukaisesti tai estä sen rakennustekniikan nykyaikaistamista. Asemakaavamuutos myös sallii sijoittaa Poseidonin rakennuksen ullakkokerrokseen pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Näin ollen Poseidonin rakennusta koskevat suojelumääräykset eivät ole maanomistajan kannalta kohtuuttomia. Poseidonia maanomistajana ei voida myöskään katsoa kohdellun epäyhdenvertaisesti.

Läntinen Rantakatu 27:n rakennuksista ns. Partiolaisten talo sijoittuu osin Poseidonin omistaman kiinteistön puolelle sekä osin myös Eskelinkadun katualueelle. Tonttijaon muutos, jossa rakennuksen sijoittuminen on otettu huomioon, on tähän nähden tarkoituksenmukainen. Tonttialueen omistusoikeutta sekä mahdollista korvausta koskevat kysymykset ratkaistaan eri menettelyssä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 9.4.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.